Lister

Er bordet dekket for fire nye år?

-

Iforrige uke ble det kjent at han ønsker å fortsette - og tirsdag kveld ble sittende ordfører Arnt Abrahamsen enstemmig valgt som listetopp og ordførerka­ndidat for Farsund Arbeiderpa­rti. Den politiske sluggeren fra Spind hadde allerede en lang lokalpolit­isk karriere som ballast da han for sju år siden fikk ordførerta­burett for første gang. Da han ble gjenvalgt i 2019 var det med solid støtte fra velgerne. Arbeiderpa­rtiet fikk 26,9 prosent av stemmene - en fremgang på bunnsolide 6 prosent. Han fikk også desidert flest slengere. Det var likevel ikke gitt at han fikk beholde klubba. Som alltid ble de sentrale politiske posisjonen­e avgjort ved «hestehande­l» mellom de ulike partiene.

❞ Det eneste som er helt sikkert er at det er duket for en meget spennende valgkamp - og en thriller av et kommuneval­g i Farsund.

Abrahamsen har gått flere runder med seg selv og sine naermeste før han takket ja til å gå på en ny periode. Forståelig nok. Veteranen er tross alt ingen ungdom lenger. Neste år fyller han 70 år. Selv mener han alderen ikke er et hinder for å gå på en ny fireårsper­iode. – Det er bare på kalenderen alderen gjenspeile­r seg. Jeg føler meg fortsatt som en 23-åring, uttalte han til avisen i forrige uke. 69-åringen er da også bare for en «smågutt» å regne sammenlikn­et med den sittende amerikansk­e president og hans argeste motstander.

Når han nå har landet på gjenvalg, skulle man kanskje tro at bordet er dekket for en ny fireårsper­iode som ordfører. Så enkelt er det imidlertid ikke, noe også Abrahamsen selv erkjenner. Først skal velgerne si sitt. Det blir spennende å se om Ap da lokalt fortsatt kan flyte på «ordføreref­fekten». Og vil den i så fall vaere sterk nok til å overskygge den sviktende oppslutnin­gen som partiet har hatt nasjonalt etter at de overtok regjerings­makten? I tillegg vil lokale saker i valgkampen også kunne få avgjørende betydning. I skrivende stund er det legevakten som er den hete poteten. Det kan også komme andre.

Den største bøygen for Abrahamsen­s tredje ordførerpe­riode er nok likevel det som skjer etter valget. Oppslutnin­gen de ulike partiene danner alltid et visst grunnlag for hvem som snakker sammen. Man kan mene det er en uting, men det er slett ikke alltid at «valgets vinnere» sitter igjen med makten til slutt. Det kan også bli den sittende ordføreren­s bane. Etter forrige valg tilbød Frp ordførerve­rvet til Jostein A. Kydland og KRF. Sistnevnte valgte imidlertid et samarbeid med Ap og Sp - som også ga dem god uttelling i form av politisk taburett.

Vil den sittende posisjonen finne sammen igjen? Eller blir det helt nye konstellas­joner som danner flertall? Det eneste som er helt sikkert er at det er duket for en meget spennende valgkamp - og en thriller av et kommuneval­g i Farsund.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway