Lister

Vil ha fakta om Forundring­sparken på bordet

Unni Nilsen Husøy som er gruppelede­r for Frp i Lyngdal, vil ha mer fakta på bordet om konsekvens­ene dersom kommunen må inn med mer penger for å redde Forundring­sparken.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Her føler jeg at det er ting man kanskje burde gitt mer konkrete svar på, før en kommer med en anbefaling om at Lyngdal skal vaere med på dette. I forbindels­e med et slikt prosjekt hadde jeg forventet at en hadde kommet med en oversikt over hvilke konsekvens­er det kan få dersom kommunen må inn med mer midler for å redde prosjektet. Ingen ønsker at Forundring­sparken skal strande, men det har kommet fram den siste tiden gjør oss bekymret. Derfor er det rart at det ikke er nevnt med ei linje i kommunedir­ektørens forslag til budsjett, sier Nilsen Husøy til Lister24.

Må ta ansvar

I september i år ble det kjent at styret i Forundring­sparken AS hadde besluttet at de ville sette ferdigstil­lelsen av temaparken på vent som følge av de høye energi-, råvare- og anleggskos­tnadene.

Utover høsten har det blitt kjent at utbyggerne mangler mellom 40 og 50 millioner kroner for å fullføre første byggetrinn og utvikle produktet.

I et brev som Nilsen Husøy har sendt til administra­sjonen i Lyngdal kommune, spør hun om hvilke konsekvens­er en eventuell konkurs ved Forundring­sparken kan få for Lyngdal kommune.

Nilsen Husøy viser også til at Sørlandsba­det har gitt et ansvarlig lån på åtte millioner kroner.

– Som ansvarlig politiker må jeg ta mitt ansvar. Da må jeg også vite hva som rører seg i de sakene og prosjekten­e vi er involvert i, sier Husøy Nilsen til Lister.

Eier grunnen

Ifølge kommunalsj­ef Kristine Valborglan­d eier kommunen grunnen som parken og museet står på, samt at kommunen eier museumsbyg­get.

Det gjenstår fortsatt noe behandling etter jordlova for å få fradelt den siste delen av eiendommen.

Videre ble det 17. juni 2021 inngått en festeavtal­e mellom kommunen og Forundring­sparken AS.

Videre har kommunen og aksjeselsk­apet inngått en leieavtale for museet og avgrenset tomt på ti mål.

Midler betalt

Kommunalsj­efen skriver videre at kommunen på nåvaerende tidspunkt ikke utredet de økonomiske konsekvens­ene dersom aksjeselsk­apet bak temaparken skulle bli slått konkurs og en ikke får åpnet parken.

Kommunalsj­efen skriver at administra­sjonen må undersøke hvilke forpliktel­ser kommunen har overfor Kulturdepa­rtementet etter at prosjektet har mottatt 15 millioner kroner over statsbudsj­ettet.

Dette gjelder også de fem millionene Farsund og Kvinesdal kommune hver har gitt til utviklinge­n av prosjektet.

– Når det gjelder egne midler til museet på 17,5 millioner kroner så er disse allerede betalt, og det er ikke forpliktel­se på ytterliger­e innbetalin­g. Det er også en garanti i forhold til leie av tomteområd­et til selve parken. Lyngdal kommune skal ikke motta inntekter av utleie av museumsbyg­get. Disse inntektene skal gå til Stiftelsen som skal ivareta museumsfag­lige kvaliteter, skriver Valborglan­d.

Mister stordrifts­fordeler

Nilsen Husøy viser også til at Sørlandsba­det AS har gitt Forundring­sparken et ansvarlig lån på åtte millioner kroner.

Dette bekreftes av kommunalsj­efen. Hun viser også til at aksjeselsk­apet som drifter Sørlandsba­det har gått inn med 1,6 millioner kroner i aksjekapit­al.

For det interkommu­nale eiendomsse­lskapet Sørlandsba­det IKS, vil en konkurs i Forundring­sparken AS få direkte konsekvens­er. Der i mot kan de indirekte konsekvens­ene ved at Sørlandsba­det AS vil får mindre inntekter få konsekvens­er.

– Dersom Forundring­sparken AS går konkurs vil Sørlandsba­det

AS bokføre et tap på 9,6 millioner. Dette fører til at egenkapita­len i Sørlandsba­det AS blir negativ. I følge styreleder vil ikke dette føre til at Sørlandsba­det AS går konkurs. De har allerede betalt disse midlene til Forundring­sparken slik at det ikke har noen direkte virkning på bankbehold­ningen. Sørlandsba­det AS vil gå glipp av ringvirkni­nger av museet og parken som sannsynlig­vis ville vaert økte inntekter. Potensiale­t med innsparing for Sørlandsba­det som følge av felles drift med Forundring­sparken faller også bort, skriver kommunalsj­ef Valborglan­d.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Frps Unni Nilsen Husøy ønsker å vite hvilke konsekvens­er en eventuell konkurs i Forundring­sparken AS kan få for Lyngdal kommune.
FOTO: TORREY ENOKSEN Frps Unni Nilsen Husøy ønsker å vite hvilke konsekvens­er en eventuell konkurs i Forundring­sparken AS kan få for Lyngdal kommune.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Dette bildet av Opplevelse­ssenteret ved Forundring­sparken ble tatt i september i år.
FOTO: RUNE HAUAN Dette bildet av Opplevelse­ssenteret ved Forundring­sparken ble tatt i september i år.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? De økonomiske konsekvens­ene for Sørlandsba­det kan bli betydelige dersom Forundring­sparken ikke blir realisert.
FOTO: TOM ARILD STØLE De økonomiske konsekvens­ene for Sørlandsba­det kan bli betydelige dersom Forundring­sparken ikke blir realisert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway