Lister

Dømt for ildspåsett­else, grovt skadeverk, vold og d

En 18 år gammel mann er dømt til åtte måneders betinget fengsel for en rekke lovbrudd, deriblant grovt skadeverk, ildspåsett­else, vold og drapstrusl­er ved en lokal barneverns­institusjo­n.

-

Agder tingrett har gjort dommen betinget med en prøvetid på to år på saerskilt vilkår av at 18-åringen gjennomfør­er ungdomsopp­følging i regi av konfliktrå­det med en gjennomfør­ingstid på ett år. Det siste er i tråd med påstanden fra aktor, politiadvo­kat Berit Woxen. Hun hadde imidlertid bedt om betinget fengsel i ti måneder.

– Det synes som om tiltalte har behov for faste rammer og tett oppfølging for å fungere uten en kriminell hverdag. Han har behov for et dagtilbud. Han har utagert både med og uten rus, og synes å ha behov for veiledning i sinnemestr­ing. Ungdomsopp­følging vil kunne bidra til dette. I tillegg vil ungdomsopp­følging bidra til innsikt i hva hans handlinger har påført andre av smerte, ubehag og ulemper, skriver rettens leder, konstituer­t tingrettsd­ommer Ronny Christian Håkonsen om 18-åringen, som både er fra og nå også bor et annet sted i landet.

Det vises til at tiltalte over flere år har hatt en vanskelig hverdag preget av kriminalit­et og rus. Gjennomfør­ingstiden er satt til ett år slik at han kan få kontinuite­t med en hverdag under tett oppfølging.

Straffen er avsagt som en fellesdom med en dom fra Sør-rogaland tingrett i september der 18-åringen ble dømt til 120 dagers fengsel for ran. Varetekt på tre dager kommer til fradrag ved en eventuell soning.

Tente på madrass

Flere av hendelsene 18-åringen er dømt for skjedde på en barneverns­institusjo­n i Lister-regionen.

Fredag 18. februar i år ble han sint da han fikk beskjed om at han ikke fikk møte kjaeresten sin. Han gikk da på rommet sitt. Der satte han fyr på sengelaken­et med en lighter slik at madrassen tok fyr. Han sa ingenting til de ansatte om brannen. Det var fire ansatte på jobb da brannen ble påsatt. Brannalarm­en gikk og de ansatte fikk slukket brannen og fikk alle evakuert ut av bygget.

Retten har funnet det bevist at 18-åringen begikk skadeverke­t og ildspåsett­elsen med forsett. Det oppstod store røykskader langs veggen over sengen i tillegg til skadene på sengen.

– Brannen kunne spredd seg videre, dersom ikke personalet hadde kommet hurtig til og slukket den. Handlingen medførte stor fare for materielle skader ved at tiltalte ikke sa ifra at han hadde startet brannen. En brann i en bolig hvor det oppholder seg mennesker vil alltid medføre en viss fare for andre menneskers helse, påpeker dommeren, og viser til at allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende ved brannstift­else i boliger der det befinner seg mennesker.

18-åringen er også dømt for vold mot en politibetj­ent i forbindels­e med visitering og pågripelse av ham etter brannen. Han er også dømt drapstrusl­er mot en annen politibetj­ent ved samme anledning.

Trusler og vold

Fredag 1. april i år oppstod det en diskusjon mellom tiltalte og to ansatte ved den samme institusjo­nen. 18-åringen hadde skadet inventar og de ansatte fryktet dessuten at han skulle bruke penger på rus. Derfor ble han trukket i ukelønn.

Da han ikke fikk pengene han krevde, ble han sint. Deretter gikk han på rommet sitt og hentet et balltre som han viftet med og slo i en dørlist. Han gikk deretter mot den ene ansatte med raske steg mens han tok armene opp med balltreet i hendene som om han skulle til å slå.

De ansatte la tiltalte i bakken. Da det skjedde sa tiltalte at han skulle skjaere over strupene deres. Da han ble sluppet løs, gikk han ut og knuste en bakrute på en av de ansattes bil. Deretter angret han seg, kom inn og gråt og ga en klem til begge de ansatte.

Retten finner det imidlertid bevist at han opptrådte på en måte som var egnet til å skape alvorlig frykt.

Torsdag 28. april i år var 18-åringen involvert i en ny alvorlig hendelse på den samme, lokale institusjo­nen. Han ble da fortalt av en ansatt at han ville bli trukket i ukelønn som følge av at det var knust noen vinduer i bygget. Tiltalte ble da sint og løftet stuebordet. Den ansatte regnet med at han skulle kaste det gjennom vinduet, og tok derfor tak i bordet for å hindre dette. Da slapp 18-åringen bordet og slo den ansatte i ansiktet og flere andre steder i hoderegion­en. Slagene var harde, ifølge dommen. Den ansatte ble slått fire-fem ganger.

Retten mener denne kroppskren­kelsen var forsettlig.

Skader for 254.000

Mandag 20. juni i år kom tiltalte tilbake til den samme institusjo­nen fra et besøk. Kort tid etter ankomst til boligen forsvant han sammen med en annen beboer. Da de ble funnet hadde de to drukket øl og ruset seg på piller. På vei tilbake til boligen forsvant de to guttene igjen fra personalet. De antok at de da gjemte unna rusmidlene.

De ansatte ble bekymret fordi de visste at tiltalte ble utagerende når han ruset seg. Det ble satt inn ekstra nattevakt denne natten.

Da guttene returnerte til boligen var de svaert ruset og lite samarbeids­villige. Tiltalte fikk for seg at han hadde mistet ett brett med piller - og etter hvert at det var de ansatte som hadde tatt dette. Da dette ble avkreftet, angrep 18-åringen en av de ansatte og slo ham med knyttet neve.

Tiltalte ble lagt i bakken og politiet ble tilkalt. Mens han lå nede og den ansatte satt på ham, forsøkte den andre beboeren å

❞ Brannen kunne spredd seg videre, dersom ikke personalet hadde kommet hurtig til og slukket den.

dra den ansatte bort. Hver gang tiltalte fikk løsnet hendene, slo han den ansatte. Totalt ble han tildelt 10–12 slag som virkelig traff.

Etter hvert ble han avløst av en kvinnelig ansatt. Også hun ble slått av tiltalte. Da 18-åringen kom seg løs fra henne, slo han den andre ansatte igjen to ganger i skrittet.

Situasjone­n ble da vurdert som så utrygg og uoversiktl­ig at de ansatte trakk seg bort fra stedet. De kjørte også bort biler for at disse ikke skulle bli ramponert av de to beboerne. De ansatte oppholdt seg deretter i naerheten slik at de kunne holde utkikk med boligen. De så da at de to beboerne gikk inn i boligen og knuste inventar på institusjo­nen. Inventar og innbo ble kastet. Totalt ble det ødelagt

Tingrettsd­ommer Ronny Christian Håkonsen

 ?? ?? Brannvesen­et rykket ut til branntillø­pet i den lokale barneverns­institusjo­nen etter at den tiltalte 18-åringen hadde tent på madrassen sin
Brannvesen­et rykket ut til branntillø­pet i den lokale barneverns­institusjo­nen etter at den tiltalte 18-åringen hadde tent på madrassen sin

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway