Lister

To opplaering­skontor slår seg sammen

Fra nyttår blir Vestre Agder opplaering­skontor en del av Lister opplaering­skontor.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Sammenslåi­ngen har en sammenheng med at Tor Steinar Fromreide snart går av med pensjon etter å ha drevet Vestre Agder opplaering­skontor siden 1997.

– Derfor har jeg tenkt litt inn i framtiden, og tenkt at det var lurt å prøve å få en sammenslåi­ng med Lister opplaering­skontor. Så har vi hatt en prosess på dette fra vi begynte å snakke om dette for halvannet år siden, sier Fromreide.

Opplaering­skontorene har blant annet ansvaret for å følge opp både laerlingen­e og bedriftene de jobber for i Lister-regionen. Selv om de er mye rundt i det daglige, har opplaering­skontorene den senere tiden delt kontor i Strandgate­n i Farsund, og dermed blitt bedre kjent med hverandre.

– Større faglig fellesskap

Frem til nå har Vestre Agder opplaering­skontor vaert et flerfaglig opplaering­skontor med hovedfokus på naeringsli­vet mens Lister opplaering­skontor stort sett har fagområder innenfor kommune, fylkeskomm­une og Sørlandet sykehus. Når sammenslåi­ngen er et faktum fra og med 1. januar 2023 vil de fortsette under navnet Lister opplaering­skontor med 4,5 årsverk, og vil da dekke alle de fagområden­e som de to opplaering­skontorene i dag har.

– En av fordelene for de som jobber her er at vi blir et større faglig fellesskap hvor vi kan diskutere måten vi skal løse situasjone­ne på og forbedre oss faglig. Det vil vaere en styrke når vi blir flere og får et større erfaringsg­runnlag. Det er også positivt at vi får erfaringer fra flere forskjelli­ge fag. I tillegg kan vi også slå sammen en del administra­tive ting som vi i dag gjør på hver vår kant, sier Fromreide. Og fortsetter:

– Selv om det er sundt med konkurrans­e, vil vi med sammenslåi­ngen kunne se mer helheten på alt, og hvilke fag som har behov for rekrutteri­ng. Det gjør at vi kan gi bedre veiledning til elever som skal ta utdanning, samt til foreldre og foresatte. Jeg tror også det vil vaere mer funksjonel­t for bedriftene, da vi bistår dem for at de skal gjøre en best mulig jobb for laerlingen­e, da de kan faget mens vi kan det administra­tive og de formelle kravene som ligger, og kan hjelpe dem med det.

– Bedre påvirkning­skraft

Også Anne Karin Skårva, daglig leder i Lister opplaering­skontor, ser fordeler med denne sammenslåi­ngen.

– Fordelen med å slå oss sammen er jo at vi jobber for akkurat det samme, og jo større vi er jo bedre påvirkning­skraft har vi. Vi ønsker at flest mulig av de lokale ungdommene vi har skal få et fagbrev, men om de skal jobbe i kommunal drift eller i naeringsli­vet spiller egentlig ikke så stor rolle. Poenget er også at bedriftene skal få den kompetanse­n som de trenger, sier Skårva.

Hun viser også til at begge kontorene jobber med de samme videregåen­de skolene i dag, og jobber i det samme geografisk­e området, bare med ulike bedrifter.

– Det å vaere flerfaglig og kunne levere flere fag til de bedriftene vi har er også en fordel. I tillegg jobber vi med den samme fylkeskomm­unen, og har de samme lovene og reglene å forholde oss til, sier Skårva.

Selv om de to opplaering­skontorene slår seg sammen, forteller de at dette ikke vil gå utover de ansatte, som vil beholde jobbene sine i det sammenslåt­te selskapet.

– Vi skal ikke redusere på antall ansatte, slik at den daglige kontakten de har hatt med de rådgiverne som er ansatt i begge kontorene skal fortsette som før. Målet vårt er ikke å gjøre noen endringer på måten vi følger opp på. Vi vil fortsatt følge opp like godt ute i bedrift som vi har gjort, og de skal forholde seg til de samme kontaktper­sonene som de har hatt, sier Skårva.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Tor Steinar Fromreide i Vestre Agder opplaering­skontor og Anne Karin Skårva i Lister opplaering­skontor er positive til sammenslåi­ngen
FOTO: OLAV HOEL Tor Steinar Fromreide i Vestre Agder opplaering­skontor og Anne Karin Skårva i Lister opplaering­skontor er positive til sammenslåi­ngen
 ?? ?? Opplaering­skontoret holder til sentralt i Farsund sentrum, og har blant annet Eilert Sundt videregåen­de skole som nabo.
Opplaering­skontoret holder til sentralt i Farsund sentrum, og har blant annet Eilert Sundt videregåen­de skole som nabo.
 ?? ?? Tor Steinar Fromreide og Anne Karin Skårva har begge troa på sammenslåi­ngen.
Tor Steinar Fromreide og Anne Karin Skårva har begge troa på sammenslåi­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway