Lister

Holder minnedag for Holodomor

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

I dag holdes det minnedag for Holodomor i Lyngdal kulturhus og Klokkergår­den.

Den ukrainske utenriksmi­nisteren Dmytro Kuleba har oppfordret verden til å anerkjenne Holodomor som en folkemords­handling mot befolkning­en i Ukraina.

– Når en spør folk om de vet hva Holodomor er, er det får som kan gi svar i dag. Hvert år, vanligvis den fjerde lørdagen i november, minnes det internasjo­nale samfunnet de millioner av ofrene for Holodomor i 1932-1933 i Ukraina – et av de største folkemorde­ne i menneskets historie organisert av det sovjetiske totalitaer­e regimet mot det ukrainske folket, sier Per-kaare Holdal i Support to the people of Ukraine, som er arrangør av minnedagen i Lyngdal.

I formiddag vil minneserem­onien Holodomor finne sted i Lyngdal kulturhus og Klokkegård­en med ordfører Jan Kristensen og dr. Liliia Honcharevy­ch, Charge'd affaer ved Ukrainas ambassade i Norge som hovedtaler­e.

– Deltakelse i minneserem­onien er gratis og det vil bli utdelt fakkel for de som ønsker delta i fakkeltoge­t fra kulturhuse­t til Klokkergår­den, opplyser Holdal.

Det vil i tillegg bli arrangert et fakkeltog fra kulturhuse­t til Klokkergår­den hvor det skal legges ned kornaks ved det ukrainske minnesmerk­e.

– Lyngdal kommune var den første i Norge som reiste et ukrainsk minnesmerk­e over den innsats som ukrainske soldater gjorde for oss under 2. verdenskri­g. Lyngdal har vist en solidarite­t og støtte til den ukrainske folket som er beundrings­verdig, avslutter Per-kaare Holdal.

I dag vises for øvrig også utstilling­en «Vikingene i Kyiv» i Lyngdal kulturhus. Det blir bare en visningsda­g.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dr. Liliia Honcharevy­ch, Charge'd affaer ved Ukrainas ambassade i Norge og Per-kaare Holdal fra Support to the people of Ukraine. I formiddag deltar hun på minnedagen for Holodomor i Lyngdal.
FOTO: PRIVAT Dr. Liliia Honcharevy­ch, Charge'd affaer ved Ukrainas ambassade i Norge og Per-kaare Holdal fra Support to the people of Ukraine. I formiddag deltar hun på minnedagen for Holodomor i Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway