Lister

– Min tilhørighe­t til Farsund v

Historiker Olav Arild Abrahamsen fra Farsund har skrevet andre bind av bokverket om Sørlandsk skipsfart. Tirsdag 6. desember er han gjest i Kulturbokh­andelen Norli Farsund.

-

«Sørlandsk skipsfart 1920-2020» er andre og siste bind av dette verket. Det første bindet, som tok for seg skipsfarte­n i landsdelen fra 1600 til 1920 ble skrevet av Berit Eide Johnsen og Gustav Saetra.

– Det er alltid kjekt å komme heim, sier Abrahamsen om tirsdagens arrangemen­t i Kulturbokh­andelen.

– Det var faktisk min tilhørighe­t til Farsund som fikk meg med på dette prosjektet. Det var min viktigste kvalifikas­jon, legger historiker­en og forfattere­n til.

Som en viktig, norsk sjøfartsby, og på et gitt tidspunkt verdens største sjøfartsby målt i tonnasje per innbygger, spiller Farsund en sentral rolle i vår maritime historie. Boka som nå foreligger tar for seg de siste hundre årene med skipsfart i sør.

Verdens største

Beretninge­n om disse siste hundre årene av sjøfartshi­storien er bygd opp som et drama i sju akter, der den sagnomsust­e, men skadeskutt­e og akterutsei­lte sørlandske skipsfarts­naeringen gjenoppstå­r og moderniser­es i mellomkrig­stiden, blir rammet brutalt av andre verdenskri­g, for så å reise seg på ny og seile videre – og ekspandere kraftig på en tjuefem år lang medvindbøl­ge.

– Det var en ganske betydelig flåtevekst i 1930-årene. Det var da Farsund virkelig kunne begynne å kalle seg for verdens største sjøfartsby etter folketalle­t. Samtidig var man en del av en nasjonal trend der nye tankskip og oljefrakt tok over for den tradisjone­lle tampfarten, sier Abrahamsen til Lister.

1928–1978 er oljetanksk­ipstiden i sørlandsk skipsfart. I Farsund med blant annet Martin Mosvold som en krumtapp i starten. Etter hvert kom andre redere til, som blant annet Brøvig-familien.

 ?? ?? «Sørlandsk skipsfart 1920-2020» av Olav Arild Abrahamsen.
«Sørlandsk skipsfart 1920-2020» av Olav Arild Abrahamsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway