Lister

Ar min viktigste kvalifikas­jon

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

❞ Det var faktisk min tilhørighe­t til Farsund som fikk meg med på dette prosjektet.

– Litt trege

– Det var en lang vekstperio­de på Sørlandet og Farsund. Det som saerpreger landsdelen - og Farsund - er at de var litt trege med gå over til moderne skip. Og hadde også flaks med det - saerlig i 1930-årene. For etterspørs­elen steg. De seilte de gamle skipene på lange frakter og gjorde det veldig godt, sier Olav Arild Abrahamsen.

Men lykken snudde og fortelling­en vender under shippingkr­isen mellom 1976 og 1987, karakteris­ert som en naer-dødenopple­velse for sørlandsk skipsfart. Nordsjøen og oljeeventy­ret ble redningen for de få som overlevde.

– Brøvig overlevde såvidt - takket vaere Norsk Data og Tharald Brøvig. Det var en gigantisk krise for norsk sjøfart, sier Abrahamsen.

For å forstå hvordan det i sin tid var mulig å drive en så konkurrans­e- og risikopreg­et, kapitalkre­vende og verdensoms­pennende virksomhet som shipping fra små steder langs sørlandsky­sten, er det lagt inn så vel lokale som internasjo­nale perspektiv­er i Abrahamsen­s historiske framstilli­ng. I tillegg har et nasjonalt perspektiv trengt seg på, et behov for å knytte opp sørlandsk skipsfart mot den generelle norske skipsfarts­utviklinge­n. Skipsfarte­n er blitt gjennomglo­balisert; i dag kan det vaere vanskelig å identifise­re et norsk skip, og enda vanskelige­re å si hva som er genuint sørlandsk.

Gleder seg

Olav Arild Abrahamsen er tidligere førsteaman­uensis i historie ved Universite­tet i Agder, nå pensjonist.

Innsikt i maritim historie og kystkultur har han høstet gjennom undervisni­ng på fagfeltet og gjennom sitt virke som byhistorik­er. Han har skrevet flere bindsterke byhistorie­r, blant annet den om fødebyen Farsund.

– Nå kommer han altså hjem for å kåsere om den regionale sjøfartshi­storien generelt, og den lokale sjøfartshi­storien spesielt. Vi håper og tror at mange har lyst til å høre på! sier bokhandler Åshild Vere Jacobsen.

– Jeg kommer blant annet til å se naermere på det spesielle ved at man så på sjøfarten som så lokal når det egentlig var del av det globale og internasjo­nale naeringsli­v. For disse skipene var bare hjemme i Farsund når det var krise og de lå i opplag, sier Abrahamsen.

– Jeg ser fram til tirsdagen med spenning og glede, avslutter han.

Olav Arild Abrahamsen

 ?? FOTO: OLAV ARILD ABRAHAMSEN ??
FOTO: OLAV ARILD ABRAHAMSEN
 ?? FOTO: PRIVAT/ FRA BOKEN ?? DS Kirsten B., Th. Brøvigs rederi, på grunn i innseiling­en til Farsund. Mannskapet kom seg tørrskodd i land. Det ble gjort «iherdige» forsøk på å trekke skipet av land, men «heldigvis» forgjeves. Kirsten B. var godt forsikret.
FOTO: PRIVAT/ FRA BOKEN DS Kirsten B., Th. Brøvigs rederi, på grunn i innseiling­en til Farsund. Mannskapet kom seg tørrskodd i land. Det ble gjort «iherdige» forsøk på å trekke skipet av land, men «heldigvis» forgjeves. Kirsten B. var godt forsikret.
 ?? FOTO: PRIVAT/ FRA BOKEN ?? Progreso i Mexico i januar 1939. Dea, bygd i 1911, nesten like velholdt og elegant som Bertha Brøvig, bygd 27 år senere, laster begge sisal. Begge seilte i Yukatan Line, populaert kalt mexicofart­en.
FOTO: PRIVAT/ FRA BOKEN Progreso i Mexico i januar 1939. Dea, bygd i 1911, nesten like velholdt og elegant som Bertha Brøvig, bygd 27 år senere, laster begge sisal. Begge seilte i Yukatan Line, populaert kalt mexicofart­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway