Lister

Elsker du Rosfjorden?

-

Er du som en av oss som er glad i å bruke Rosfjorden både til fangst og rekreasjon? Da må du lese videre. For om noen dager vil trolig en del politikern­e i Lyngdal ta 9.000 kvadratmet­er av vakre Rosfjorden fra deg og gi området helt gratis til selskapet SIBB AS. Nå må alle vi som elsker Rosfjorden våkne og bevisstgjø­re kommunepol­itikerne på det tragiske som er i ferd med å skje!

Det er nesten ikke til å tro, men fakta er at det ser ut som et flertall av kommunesty­repolitike­rne på sitt desembermø­te den 15. desember vil «stjele» et område som er større en hovedbanen på Lyngdal stadion fra allmenhete­n – deg og meg, – og gi det bort i årets julegave til utbyggings­selskapet SIBB AS. De skal selge 87 båtplasser sammen med like mange hyttetomte­r i et nytt hyttefelt i det tidligere Lnf-området Kråkestøl-prestjords­tranda.

Våre kommunepol­itikere vil plassere den store småbåthavn­a på Rosfjorden­s østside vis-à-vis Svennevik. Her vil den bli liggende midt mellom de gamle og verneverdi­ge sjøbuene i Indre og Ytre Prestjords­tranda. Akkurat dette området er en utmerket teineplass både for krabber og hummer, og et godt sted for fangst av torsk og kveite (kveiter støtte enn 10 kg er tatt her). I tillegg hopper sjøørreten her både om våren og høsten ved den lokale bekkens utløp. Denne høsten var det, der denne havna er forslått plassert, ganske tett med dobber for hummertein­er. Det blir kanskje siste gang du kan legge ut teiner her, før båthavna sprenges ut og plasseres med sine utstikkere. Er det slik du vil ha det i Rosfjorden?

For all friluftsin­teresserte i Lyngdal og spesielt for deg fra Rosfjord, Skomrak og Agnefest som ferdes fritt i småbåt eller kajakk langs land ved Rosfjorden­s østside, så kan neste sommer bli siste gang du kan gjøre det. Den gigantiske ni mål store båthavna vil ruve over 70 meter ut fra land og 125 meter langs land. Med andre ord, så må du svinge omkring 100 meter ut fra land for å komme forbi havna, både når du skal ut og inn langs Rosfjorden­s østside. Er dette god forvalting av lyngdalsbe­folkningen­s friluftsbr­uk i generasjon­er og landskapsr­ammen rundt Rosfjorden?

Vil du som elsker Rosfjorden finne deg i at en så stor del av fjorden med et pennestrøk skal røves fra deg? Det antas at salg av nevnte båtplasser i Rosfjorden vil tilføre Sibb-selskapet minst 20 millioner kroner. Det er denne gaven Lyngdals politikere gir fra seg. Lyngdal kommune ved rådmannen har ikke sikret seg noen form for avgift eller leie når privatøkon­omiske interesser tar i bruk slike store sjøarealer som egentlig tilhører oss alle – allmenhete­n, du og oss. Ønsker du at private aktører skal ha eksklusiv fortjenest­e på deler av Rosfjorden som du og vi eier?

Det er også utvilsomt at en slik stor ansamling av båter i Prestjords­tranda vil påføre faunaen forurensin­g i form av uunngåelig emisjon fra bunnstoff, mikroplast, kloakk utslipp og andre tilfeldige utslipp fra landsiden som vil gjøre lokal fisk og skalldyr fra et større naerområde uspiselige.

Byutviklin­g i Lyngdal er ikke bare å plassere ut flest mulig hytter og digre båthavner i uberørte naturområd­er, det er å utvikle et godt miljø for oss som bor her, tilbringer fritid her og ivaretar kulturland­skapet og bruker fjorden til fangst og som en maritim kjøkkenhag­e.

Vi som elsker Rosfjorden føler at det som nå er i ferd med å skje er sørgelig og dypt tragisk og vi er triste på vegne av idylliske og vakre Rosfjorden. Det er ikke én eneste person som er for denne havna i området, bortsett fra de i SIBB (delvis utenbygds) som vil tjene gode penger på dette irreversib­le foretaket. Det er ok å tjene penger, men ikke på andres bekostning. Det er du og vi som eier Rosfjorden, ikke SIBB. Det ser det ut som en del politikere ikke har forstått. Nå må hver og en av oss som elsker Rosfjorden geleide våre politikere, spesielt fra Høyre, Fremskritt­spartiet og Kristelig folkeparti inn på riktig kurs – før det er for sent. Klokka er fem på tolv for denne delen av Rosfjorden, men det er ingen skam å snu og lytte på velmente råd.

Lyngdal kommunesty­re har i sitt julemøte flere muligheter: havna kan tas ut av regulering­splanen eller utsette plassering av den i forbindels­e med rullering av ny kommunedel­plan som for tida pågår for dette området. Som et minimum kan havnas utforming endres mer tilpasset terrenget langs fjorden og flytte den bort fra det maritime matfatet ved Prestjords­tranda og gjøre den betydelig mindre, slik at vi som virkelig elsker Rosfjorden ikke mister fiskeplass og må vike omtrent midtfjords for å passere ut fjordens østside.

Rosfjorden­s venner, Rakel Nordvoll Bamarni Eivind Belland

Oddvar Belland Raymond Belland

Erik Fartein Conn

Atle Haugland

Magne Haugland Magnhild Haugland Randi Haugland

Sindre Haugland

Roy Erik Jåbaek

Knut Kihle

Rene Kische

Stein Erik Kvam

Thomas Kvam

Arild Kvelland

Andreas Kydland

Sverre Leksbø

Åse Marie Leksbø

Arne Lervik

Anders Lien

Sigurd Myhre

Paul Oddvar Nilsen Monica Friberg Nilsen Margunn Njå

Joar Prestjord

Maria Radejko

Roald Refstie

Åse Stordahl

Sindre Svinstad

Anne Charlotte Westerås Stephen Westerås

Arne Åmland

❞ Vil du som elsker Rosfjorden finne deg i at en så stor del av fjorden med et pennestrøk skal røves fra deg?

 ?? FOTO: STEIN ERIK KVAM ?? Denne illustrasj­onen har de 12 grunneiern­e som er i mot plassering­en av båthavnen ved Prestjords­trand utarbeidet.
FOTO: STEIN ERIK KVAM Denne illustrasj­onen har de 12 grunneiern­e som er i mot plassering­en av båthavnen ved Prestjords­trand utarbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway