Lister

Har du hørt om Holodomor eller Mowinckel?

-

Ordet Genocide - folkemord var ikke et ord før 1941.

Winston Churchill var meget bekymret i 1941 og da han sa: «Vi er i naervaer av en forbrytels­e uten navn.»

Winstons Churchills ordvalg var en oppfordrin­g til handling for Raphael Lemkin. Han var en ung jødisk advokat fra Lviv i Ukraina. Han satte umiddelbar­t i gang for å finne et ord for å beskrive den grufulle naturen til massemord.

Lemkin jobbet hardt og trodde at hvis han kunne lage et ord - hvis han kunne gi «forbrytels­en» et navn - ville det internasjo­nale samfunnet vaere i stand til å stoppe «forbrytels­en».

Lemkin fant fra til GENOCIDE - «folkemord» - ved å kombinere det greske ordet «geno», som betyr gruppe eller familier, med det latinske ordet «cide», som betyr drap.

Med fornyet energi fremmet Lemkin raskt ordet «folkemord» til det nyopprette­de FN. Han hadde en konstant tilstedeva­erelse og «jaktet» på delegater for å snakke om det «nye ordet». Raphael Lemkin fikk endelig suksess i 1948, etter tiår med utrettelig arbeid. FN vedtok konvensjon­en om forebyggin­g og straff for folkemords­forbrytels­en - som han hjalp til med å utarbeide og lobbet delegater for å akseptere konvensjon­en.

9. desember 1948 vedtok FNS generalfor­samling folkemords­konvensjon­en. Ukraina signerte som egen stat konvensjon­en, og ratifisert­e det i 1954. Holodomor er et av verdens mest tragiske folkemord.

I Ukraina led omtrent 7 millioner mennesker en menneskapt sultedød i årene 1932-1933.

Tallet er tragisk nok enda usikkert fordi det ble holdt skjult av sovjetiske myndighete­r helt fra til 1991.

Den sovjetiske kollektivi­seringen av jordbruket under Stalin ble gjennomfør­t med harde midler. All landbrukse­iendom, eiendeler og utstyr ble beslaglagt og plassert under de nye kollektivb­rukene. Motstanden var stor, ikke bare blant kulakene (storbønden­e), men også blant mange ukrainere som var i opposisjon til bolsjevike­ne.

Landsbygda ble fratatt all mat. Ikke bare ble alt kornet samlet inn, men dyr, grønnsaker og alt annet spiselig ble samlet sammen. Vinteren kom, og maten ble holdt tilbake. Resultatet var en av de verste sultkatast­rofene verden har sett, og mange millioner mennesker døde av sult.

Alt korn ble eksportert av stalinregi­me og brukt til våpenfinan­siering.

Johan Ludwig Mowinckel (22. oktober 1870 – 30. september 1943) var en norsk statsmann, skipsmagna­t og filantrop. Han fungerte som Norges statsminis­ter i tre separate perioder. Han ble stortingsp­resident i 1916. Han fungerte som handelsmin­ister i 1921-1922 og utenriksmi­nister i 1922-1923.

I september 1933 appellerte ukrainske offentlige personer til Johan Ludwig Mowinckel som leder av Folkeforbu­ndets råd med anmodninge­n om å vurdere spørsmålet om den menneskesk­apte hungersnød­en i Ukraina.

Han tok iniativet til hjel og forklarte sin avgjørelse med at «livet til millioner» døde av sult ikke tillot ham å tie. Han sørget for at hungersnød­en i Ukraina ble satt på rådets dagsorden. Ukrainske historiker­e hevder at Mowinckel tryglet det internasjo­nale Folkeforbu­ndet om å handle og at han snakket fire ganger for å overbevise Folkeforbu­ndets medlemmer. Resultatet ble at fire stemte ja, inkludert Norge blant dem, men det var ikke nok mot ti nei-stemmer.

Rådet bestemte seg for å vende ryggen til tragedien og leverte materialet til Røde Kors i stedet, som sendte en forespørse­l til Moskva.

Tilbake kom svaret at det ikke var hungersnød der.

I et intervju med franske Matin sa Mowinckel: – Det letteste var å glemme saken i det hele. Materialet jeg mottok gjaldt landet som ikke en gang var medlem av Folkeforbu­ndet. Men denne saken er en samvittigh­etssak, den gjelder millioner av liv.

I 1933 mottok den norske regjeringe­n et brev fra den ukrainske foreningen i

Praha. De takket Mowinckel for støtten til millioner av ukrainere i nød.

Men Mowickel lyktes ikke med å få hjelpen fra til folket i Ukraina.

Og til tross for sitt engasjemen­t for menneskehe­ten, døde Raphael Lemkin alene og pengeløs, i 1959, i New York. Bare en håndfull mennesker deltok i begravelse­n hans. Han døde nesten like anonymt i New York som familien hans gjorde i nazistenes konsentras­jonsleire.

Kan vi stoppe dagens tragiske hendelser i Ukraina før det blir et lignende folkemord?

Temaet blir belyst i Lyngdal kulturhus lørdag 3. desember av dr. Liliia Honcharevy­ch, Charge'd affaer ved Ukrainas ambassad, Jan Kristensen, ordfører i Lyngdal og oss i Support to the people of Ukraine.

❞ Kan vi stoppe dagens tragiske hendelser i Ukraina før det blir et lignende folkemord?

Per-kaare Holdal, for Support to the People of Ukraine

 ?? ?? Foto er fra 1933 og eier det Nasjonale Museum Holodomor i Kyiv. Publiseres med tillatelse.
Foto er fra 1933 og eier det Nasjonale Museum Holodomor i Kyiv. Publiseres med tillatelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway