Lister

Hvorfor ødelegge en perle?

-

Hvite ligger de som perler på en snor. Fra Flekkefjor­d i vest til Risør i øst. Sørlandets hvite godt bevarte trehusbyer er blitt et av landsdelen­s fremste varemerke. Alle er byer med stolthet for seg selv og for hva de hvite seil i sin tid brakte hjem av varer, gods og internasjo­nale impulser.

Sørlandsby­ene var Norges hjerte. Fremsynte redere og barske sjømenn sørget for gode inntekter til det ellers så fattige Norge. Sjøen ga arbeidspla­sser og sikre inntekter.

For 50-60 år siden var disse byene truet av rivningskå­te utbyggere. Trehusene skulle vike for store kjønnsløse betongklos­ser. Heldigvis klarte man å få stanset de fleste av utbyggings­planene. Datidens politikere og ivrige kulturfork­jempere fikk folk til å innse viktighete­n av å ta vare på de unike hvite trebyene på Sørlandet. Tyholmen i Arendal ble reddet i siste liten. I dag er det ingen i Arendal som tenke på hvordan byens sjøfront ville sett ut – dersom utbyggings­planene ikke var blitt stanset.

Farsund er en av disse hvite perler – en by med sjel og stolte tradisjone­r. I motsetning til sine fettere og kusiner i vest og øst, klarte byen å holde stand som en av våre fremste sjøfartsby­er. Her som i de andre byene, har man klart å ta vare på trehusene og saerpreget fra byens storhetsti­d.

Det er derfor med stor overraskel­se man leser i Lister om planer for et storstilt parkerings­anlegg med tilhørende dypvannska­i midt i byens vakre havnebasse­ng. Det er nesten så man skulle tro at det hele var en aprilspøk – men dessverre, det er det ikke.

På ramme alvor foreslår kommunesty­rerepresen­tant Øyvind Adolfsen å plassere en dypvannska­i for cruisebåte­r og anlegge 250 parkerings­plasser i området mellom Boas plass og Sjømannshj­emmet. Det er forstemmen­de at flere av byens politikere applauder forslaget.

Det må vaere tillatt å stille spørsmålet: Skip og trafikk for hva? Dersom politikern­e tror dette skal bringe store inntekter til byen - så tar de trolig feil. Flere cruisedest­inasjoner langs Vestlandsf­jordene klager over at cruisepass­asjerene legger igjen lite penger de få timene de er i land.

Dersom forslaget fra Adolfsen skulle bli vedtatt og utbygget – så vil det ødelegge Farsunds vakre sjøfront. Vil byens befolkning akseptere at det unike kystkultur­elle miljøet skal ofres for et asfaltert kaianlegg fylt med biler og store cruiseskip?

Et anlegg av den størrelse som Øyvind Adolfsen ønsker vil føre til store trafikale og miljømessi­ge utfordring­er. Deler av byens sjøfront vil bli ødelagt for all tid. Kystkultur vil bli rasert – både det unike badehuset og båthusene.

Det er vanskelig å fatte hvorfor Adolfsen ønsker å legge et slikt anlegg midt i byen. Andre byer som satser på økt trafikk over havene arbeider med å flytte ut den moderne havna ut av byen og mot havet. Kristiansa­nd har planer om å flytte dagens havn bort fra bybildet, og i Arendal har man flyttet havna til Eydehavn. I begge disse byene har havnemyndi­gheter og politikern­e innsett verdien av å gjøre havneområd­et og sjøfronten til steder for rekreasjon og hygge. Selv Oslo Havn har planer om å flytte ferger og cruiseskip ut av sentrum. Hvorfor skal Farsund opptre som «kjerringa mot strømmen»?

Dersom man virkelig ønsker et slikt kaianlegg – så ville det vaert mer naerliggen­de å legge det til de sjønaere industriom­rådene rett utenfor bykjernen.

Et kaianlegg av den størrelse Adolfsen ønsker vil vaere en stor miljømessi­g utfordring på mange plan. Det krever store gjerder og annen skjemmende logistikk. En tør minne om at bilene kommunesty­rerepresen­tanten ønsker å fylle den planlagte kaia med, må kjøre gjennom sentrum for å parkere bilen. Det blir som å kjøre i feil kjøreretni­ng. Sett ut fra et miljøpersp­ektiv så vil en slik løsning ha negative effekter. Andre byer arbeider for å få bilene bort fra sentrum – i tråd med signalene fra regjering og Storting. Adolfsen burde heller ha slått et slag for økt tilrettele­gging av bykjernen for gående og syklister. Det ville ha vaert skritt i riktig retning for kommunen som har egne t-skjorter der man takker for at «du sykler».

Skulle planene bli realisert så vil det vaere et slag mot alle som har kjempet for å bevare byens saerpreg som sjøfartsby. Adolfsens forslag er et slag mot kystkultur­en og alle som hver dag kjemper en kamp for å ta vare på det unike – enten det er på Lista, i byen Herad eller i Spind.

Det er noe annet å se «Hestmannen» ligge fortøyd langs bryggekant­en, enn et enormt cruiseskip langs en asfaltert parkerings­plass. En parkerings­plass som må ryddes ved hvert cruiseanlø­p. Og hvor skal man da gjøre av alle bilene?

Ingen er tjent med at Farsund raseres – aller minst byen selv. Derfor bør Adolfsens forslag legges i skuffen lenge før det havner i kommunesty­resalen på Husan.

La byen få fortsette som en Sørlandets hvite perler – det kler Farsund best.

❞ Det er vanskelig å fatte hvorfor Adolfsen ønsker å legge et slikt anlegg midt i byen.

Arnold Nilsen

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette forslaget mener leserskrib­enten er en dårlig ide.
FOTO: PRIVAT Dette forslaget mener leserskrib­enten er en dårlig ide.
 ?? FOTO: SCJ ?? Leserskrib­enten: Øyvind Westby Brekke, daglig leder i Bankid Bankaxept.
FOTO: SCJ Leserskrib­enten: Øyvind Westby Brekke, daglig leder i Bankid Bankaxept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway