Lister

Full jubel for gratis SFO - nå også for 2. klassinger!

-

Denne uka landet vi statsbudsj­ettet for neste år, og jeg er så stolt og glad for at vi får på plass det mest omfordelen­de budsjettet på mange ti år. Her blir det mer til de som har minst og vi leverer på det som står Arbeiderpa­rtiets hjerte naermest: Sosial rettferdig­het. I tillegg sørger vi for at barnefamil­iene som har barn i 1. eller 2. klasse kan nå spare om lag 20.000 kroner i henholdsvi­s 2023 og 2024, ved å innføre gratis halvdagspl­ass.

Arbeiderpa­rtiet vil på sikt gjøre SFO helt gratis, og dette er et stort steg i riktig retning. Skolefriti­dsordninge­n er viktig for å utjevne forskjelle­r, og for å sikre at alle kan delta i sosiale fellesskap med meningsful­l lek og spennende fritidsakt­iviteter. Derfor skal vi parallelt med at vi gjør SFO billigere, også styrke kvaliteten på innholdet. Vi vil at alle barn skal få muligheten til å delta i dette fellesskap­et etter skolen.

Dessverre er det slik at rundt 100.000 barn i alderen 6 -10 år ikke deltar på SFO. Mange fordi tilbudet er for dyrt. I dag vet vi at det skaper grobunn for store og varige sosiale forskjelle­r når barn fra familier med dårlig råd ikke får delta i fellesskap­et på SFO, men i stedet må gå hjem alene. For det enkelte barn og hennes klassekame­rater merkes det også godt hvem som ikke er med i leken – og det kan påvirke hvordan barna har det på skolen og båndene de knytter der.

Når vi vet at pris er blant de viktigste årsakene til at barn ikke deltar i SFO, må vi gjøre noe med det. Saerlig i en tid da familieøko­nomien er under press på flere fronter.

Nettopp derfor sørget Ap/sp-regjeringe­n for 12 timer gratis kjernetid i SFO for alle 1. klassinger allerede i høst. Det gjør at en vanlig familie med en 1. klassing i SFO vil spare i gjennomsni­tt om lag 20.000 kroner i 2023. Nå sikrer vi det samme for 2. klassingen­e fra høsten neste år.

Elise Waagen, utdannings­politisk talsperson for Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway