Lister

Hvor er naermeste akuttsykeh­us for befolkning­en i Lister og sørlige Rogaland?

-

Medieoppsl­agene i seinere tid omkring situasjone­n rundt bemanninge­n av Sørlandets sykehus avdeling Flekkefjor­d har skapt uro og sterk bekymring blant medlemmene i Lister Naeringsfo­rening som i dag teller 190 medlemsbed­rifter. Et fullt utbygd akuttsykeh­us med akuttkirur­gi og traumebeha­ndling er en viktig forutsetni­ng for å kunne skape trygghet for lokalbefol­kning og naeringsli­v i sykehusets nedslagsfe­lt. Dette var også lagt til grunn i den nasjonale sykehuspla­nen Stortinget vedtok.

For sentrale deler av naeringsli­vet i regionen har et fullt utbygd akuttsykeh­us vaert en viktig premiss for å skape den nødvendige tryggheten for ansatte i bedriftene. I arbeidet med å skape ny og utvidet aktivitet inn mot nasjonale og internasjo­nale aktører i for eksempel offshorebr­ansjen har ofte spørsmålet vaert stilt: Hvor er naermeste akuttsykeh­us? Da har det fram til nå vaert positivt å kunne opplyse om at det tilbudet finnes i vår naerhet.

Havvindmar­kedet utvikler seg nå til en stor og viktig industrisa­tsing i vår region med de første utlyste felt rett utenfor vår kyst. Havvind er et marked som Lister kommunene sammen med naeringsli­vet jobber aktivt med å lykkes i og som vil kunne gi mange nye arbeidspla­sser i regionen. Det samme spørsmålet får vi fra de store potensiell­e utbyggerne i havvind markedet som mange av våre medlemsbed­rifter nå arbeider aktivt for å kunne levere oppdrag til.

Vi mener det er helt avgjørende å ha akuttbered­skapen på sykehuset i Flekkefjor­d på plass. Skal vi fortsette å lykkes med å gjennomfør­e og utvikle store naeringsli­vssatsinge­r i regionen, må det ikke vaere tvil om at infrastruk­tur som akuttsykeh­us må vaere på plass. Mange av våre medlemsbed­rifter driver i en bransje hvor det er daglig risiko for personskad­e. Tryggheten og vissheten om rask hjelp som et lokalt sykehus med fullverdig akuttfunks­jon kan gi, er uvurderlig og ekstremt viktig.

Medlemsbed­riftene i Lister Naeringsfo­rening sliter med rekrutteri­ng i dagens arbeidsmar­ked. Skal man lykkes i denne harde konkurrans­en er man ofte avhengig av å skaffe jobbe til to voksne i en husholdnin­g. Sykehuset i Flekkefjor­d har mange kompetanse­arbeidspla­sser som kan vaere svaert relevant for den ene i en husholdnin­g som velger å bosette seg i regionen. Frykten for å miste et fullverdig akuttsykeh­us er at dette er starten på en nedbygging av sykehuset i vår region som vil bety tap av mange kompetanse­arbeidspla­sser. En slik utvikling vil kunne gjøre arbeidet med å skaffe mennesker til å fylle de mange spennende kompetanse­stillingen­e i vårt naeringsli­v ytterliger­e vanskelige­re framover.

Gjennom medieoppsl­ag har vi forstått at forsøkene på å skaffe den nødvendige kompetanse­n for alle akuttfunks­joner til sykehuset i Flekkefjor­d har vaert vanskelig. Det er et uttrykk for en rekrutteri­ngsutfordr­ing som er gjenkjennb­ar for mange helseforet­ak i landet.

Lister Naeringsfo­rening er opptatt av å søke nye veier for å skaffe nødvendig kompetanse for å oppretthol­de akuttfunks­jonene også innen kirurgi og traumebeha­ndling. Det bør tas initiativ til mer samarbeid over helseregio­ngrensene. Når det har vist seg vanskelig å finne tilfredsst­illende og varige løsninger innenfor Sørlandets sykehus, bør det tas kontakt mot Helse Vest, naermere bestemt Universite­tssykehuse­t i Stavanger. «Sørge – for» ansvaret til helseforet­akene kan ikke avgrenses til Helse Sør Øst dersom det er mer naerliggen­de at Helse Vest bidrar til å levere tjenestene til regionen. Flekkefjor­d sykehus har i dag pasientgru­pper som også tilhører sørlige del av Rogaland. Sykehuset er også en viktig aktør for å skape trygghet for naeringsvi­rksomhet i hele sør-rogaland. Det er kort vei mellom Flekkefjor­d og Stavanger og bør gjøre det enklere å utvide det allerede eksisteren­de samarbeide­t om tjenester til befolkning­en. Det gir naturlige kontaktpun­kter for å etablere mer samarbeid vestover.

Lister Naeringsfo­rening ber om at det tas initiativ og deltar gjerne også selv for å drøfte muligheten for å få til et samarbeid som kan bli en vinn – vinn situasjon for både sykehuset i Stavanger og Flekkefjor­d. Ingen muligheter for å få til varige løsninger for akuttfunks­jonene bør vaere uprøvd. Klarer man å få til en vinn- vinn situasjon for begge sykehusene, vil dette også bli en vinnersak for hele naeringsli­vet og befolkning­en i Listerregi­onen og Sør- Rogaland.

❞ Vi mener det er helt avgjørende å ha akuttbered­skapen på sykehuset i Flekkefjor­d på plass.

Hans Fr. Grøvan

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Leserskrib­ent: Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: OLAV HOEL Leserskrib­ent: Hans Fredrik Grøvan.
 ?? FOTO: AP ?? Leserskrib­enten: Elise Waagen, utdannings­politisk talsperson for Arbeiderpa­rtiet.
FOTO: AP Leserskrib­enten: Elise Waagen, utdannings­politisk talsperson for Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway