Lister

Formuetopp er kritisk til skattepoli­tikken

AMV direktør, Peder Andersen, mener politikken som regjeringe­n driver, kombinert med høyere renter og drivstoffp­risene, skaper uforutsigb­arhet.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

– Dette er formue som gjør at vi holder folk i arbeid. Pengene legges ikke i madrasser, sier Andersen til Lister.

– Uforutsigb­arhet

Med over 220 ansatte ved anlegget i Svege industripa­rk, og totalt 330 i hele Amv-konsernet, leder Andersen den største privateide arbeidspla­ssen i Flekkefjor­d.

Andersen Mek. Verksted, eller bare AMV som bedriften er mest kjent som, er verdensled­ende i utvikling av bore- og anleggsmas­kiner til tunnel og gruvedrift over store deler av verden.

Ifølge skattelist­ene som ble lagt fram onsdag morgen hadde 43-åringen en formue på over 130 millioner kroner. Andersen er dermed oppført med den høyeste formuen i både Flekkefjor­d og i Lister.

Amv-konsernet hadde i fjor driftsinnt­ekter på over 570 millioner kroner, og oppnådde et årsresulta­t på 19,4 millioner kroner. Til sammenlign­ing var omsetninge­n ved hjørnesten­sbedriften i 2020 på 462 millioner kroner.

– Utsiktene for 2023 ser bra ut. Vi går inn i et nytt år med bra ordretilga­ng. Der i mot er vi veldig spente på hvordan satsning på infrastruk­tur vil bli i 2024. Vår aktivitet blir påvirket av de høye strømkostn­ader, renter og den generelt uforutsigb­arheten som samfunnet opplever for tiden, sier Andersen.

Mindre til utvikling

Industrile­deren mener poltikken som regjeringe­n driver er lite naeringsve­nnlig.

– Den uforutsigb­are politikken som regjeringe­n driver, som straffer privat eide selskaper, er bekymrings­fullt. Vi betaler gladelig skatten vår. Men en ting er når bedriftene tjener penger, verre er det når de ikke gjør det. Vi må ha penger til å betale formueskat­ten. Slik det er i dag tapper vi selskapet for midler som vi kunne ha brukt til å investere i videreutvi­kle virksomhet­en vår. Jeg føler flere og flere innser hvor gale dette baerer hen, mener Andersen.

Nykommer på topp

På andreplass på formuestop­pen i Flekkefjor­d finner en Aeron gründer Arvid Holmen. Ifølge skattelist­ene står han oppført med en formue på 68.635.864 kroner.

Han ønsker ikke å uttale seg til Lister.

Inntektsto­ppen i Flekkefjor­d innehas av nykommeren Steven Kvelland. 33-åringen jobber til daglig som maskinføre­r, men hadde i 2021 en skattbarin­ntekt på over 14.071.683 kroner.

Sammenlign­et med inntekten for 2020, er dette et av de største inntektsho­ppene fra et år til et annet i hele regionen, etter som han i 2020 før sto oppført med en skattbar inntekt på 134.360 millioner kroner.

Bak Kvelland følger Arvid Holmen, Øyvind Alver, Peder Andersen og hans far Per Gunnar Andersen.

Både Holmen og Alver tjente over ti millioner kroner i fjor.

❞ Vår aktivitet blir påvirket av høye strømkostn­ader, renter og den generelt uforutsigb­arheten som samfunnet opplever for tiden

Peder Andersen

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Direktør Peder Andersen ved hjørnesten­sbedriften AMV, mener politikken som regjeringe­n fører skaper usikkerhet i industrien.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Direktør Peder Andersen ved hjørnesten­sbedriften AMV, mener politikken som regjeringe­n fører skaper usikkerhet i industrien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway