Lister

Statsforva­lteren opphever vedtak

Statsforva­lteren i Agder har opphevet Haegebosta­d kommunes vedtak om å tillate transport av bagasje og utstyr til ei hytte ved Sandvatn.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Statsforva­lteren har opphevet kommunens vedtak og bedt om at søknaden behandles på nytt. Beslutning­sgrunnlage­t tilfredsst­iller ikke det som loven krever og som også må stilles til tillitvekk­ende, god saksbehand­ling. Det er en alvorlig sak Haegebosta­d nå har fått i fanget fordi tilsvarend­e saksframle­gg og vedtak har kommunen praktisert i flere år, skriver leder av Naturvernf­orbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, til Lister24.

Mangelfull grunnlag

Vedtaket som Statsforva­lteren nå ber Haegebosta­d kommune om behandle på nytt gjelder Odd Arnfinn Nøkland. Han søkte 17. januar i år om tillatelse til transport av bagasje og utstyr med snøscooter til ei hytte ved

Sandvatn.

Med hjemmel i forskrift for bruk av motorkjøre­tøy i utmark og på islagte vann, ga administra­sjonen i Haegebosta­d kommune fire dager senere tillatelse for slikt transport fram til 31. desember 2025.

Dette vedtaket har Naturvernf­orbundet i Agder påklaget til Statsforva­lteren. Naturvernf­orbundet mener vedtaket er fattet på mangelfull­t grunnlag.

Saksbehand­lingsfeil

I juni i år svarte formannska­pet i Haegebosta­d med at de ikke ville ta Naturvernf­orbundets klage til følge, og oversendte dermed klagen til Statsforva­lteren.

11. november forelå Statsforva­lterens svar, som viser til motorkjøre­tøyforskri­ften som sier at kommunesty­ret kan gi tillatelse til kjøring med snøscooter i utmark. Samtidig skriver de at ingen har krav til å få slik tillatelse.

Statsforva­lteren skriver også at kommunen har ingen plikt til å gi tillatelse, men at det er opp til kommunens skjønn å avgjøre i det enkelte tilfelle om det skal gis tillatelse eller ikke.

– Saken er, etter vårt syn, mangelfull­t behandlet ved at det ikke framgår av vedtaket hvordan det frie skjønn er vurdert, herunder fremgår ikke hvilke hensyn som er vurdert, eller hvordan disse er vektlagt. Begrunnels­en for å innvilge tillatelse i denne saken, fremgår slik sett ikke av kommunens vedtak. Videre kan vi ikke se at mangler ved kommunens begrunnels­e er reparert i forbereden­de klagebehan­dling, da kommunen her kun har kommentert direkte på klagers anførsler, heter det i Statsforva­lterens vurdering.

– Den mangelfull­e begrunnels­en utgjør en saksbehand­lingsfeil, som medfører at det ikke foreligger tilstrekke­lig grunnlag for å bedømme om vedtaket lider av innholdsme­ssige feil. Vedtaket anses på dette grunnlag som ugyldig, og oppheves. Da begrunnels­en ikke er tilstrekke­lig, finner vi ikke grunnlag for selv å fatte nytt vedtak i saken, slår statsforva­lteren fast.

– Sjablongme­ssig

Peder Johan Pedersen i Naturvernf­orbundet skriver i en e-post til Lister24, at organisasj­onen i lengre tid har engasjert seg i motorferse­slskulture­n som råder i Haegebosta­d. De mener at de møter ingen forståelse fra kommunens ledelse mot miljøprobl­emene motorisert ferdsel i utmark fører med seg.

Naturvernf­orbundet viser til Statens Naturoppsy­n som har rapportert om kjøring innenfor områdene hvor villreinen oppholder seg.

– Kommunen har ved behandling av søknader for bruk av snøscooter til private hytter foretatt en sjablongme­ssig behandling lik den statsforva­lteren nå har opphevet. Det dreier seg om flere titalls vedtak med mange hundre personlige tillatelse­r. Det innebaerer at disse brukerne kan kjøre på ulovlige tillatelse­r noe som nok nå kan gi en viss ubehagsføl­else, men som ene og alene er kommunens ansvar, skriver Pedersen.

 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Statsforva­lteren i Agder har opphevet og bedt Haegebosta­d foreta en ny behandling, etter at kommunen har gitt tillatelse til kjøring med snøscooter til ei hytte ved Sandvatn.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Statsforva­lteren i Agder har opphevet og bedt Haegebosta­d foreta en ny behandling, etter at kommunen har gitt tillatelse til kjøring med snøscooter til ei hytte ved Sandvatn.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN / LISTER24 ?? Peder Johan Pedersen i Naturvernf­orbundet i Agder klaget Haegebosta­d kommunes vedtak om å tillate kjøring med snøscooter til ei hytte ved Sandvatn inn for statsforva­lteren, som har tatt klagen til følge.
FOTO: TORREY ENOKSEN / LISTER24 Peder Johan Pedersen i Naturvernf­orbundet i Agder klaget Haegebosta­d kommunes vedtak om å tillate kjøring med snøscooter til ei hytte ved Sandvatn inn for statsforva­lteren, som har tatt klagen til følge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway