Lister

Hentet 71 ukrainere til Norge fra Polen

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

71 personer fra det østlige Ukraina fikk i helgen reise til Norge med bussen som Haegebosta­d menighet hadde satt opp.

– Jeg merker at vi i løpet av de siste dagene har kjørt over 1500 kilometer i buss i tillegg til å ha oppholdt oss naermere 30 timer på ferge. Men takken vi har fått av de som fikk lov til å forlate teltleiren utenfor Warszawa, seg inn i buss, og få komme til et nytt land var stort. Dette var ukrainere fra de østligste delene landet som har vaert hardest rammet av krigen. De har mistet så å si alt. Det eneste de eide var det hadde i pakket sammen og fikk med seg i bussen, sier Alf Gunnar Olsen.

I forrige uke reiste åtte personer fra Haegebosta­d anført av Alf Gunnar Olsen og Geir Andreassen med en hjelpesend­ing til Norsk Flyktningh­jelp, som sammen med lokale hjelpeorga­nisasjoner har opprettet en teltleir utenfor den polske hovedstade­n Warszawa.

To av dem som var med på reisen, Natala Kormiienko og datteren Anna, var selv flyktninge­r da de fikk reise til Haegebosta­d i april i år. Denne uken tok de på seg rollen som tolker for sine landsmenn som fikk reise til et fremmed land.

Fra denne leiren skulle 73 personer som alle hadde bodd i de østlige delene av Ukraina få muligheten til å få transport og reise til et nytt land, langt vekke fra krigens herjinger.

– Vi hadde en navneliste på 73 personer som skulle få reise med oss til Råde utenfor Moss via Sverige. 71 av disse møtte opp og fikk av de polske myndighete­ne stempel i passene sine på at de kunne forlate landet og reise til Norge. I motsetning til transporte­n vi organisert­e i påsken i år, hadde de som var med på denne transporte­n langt mer bagasje. Jeg tror vi hadde med oss fem hunder og seks katter som eierne ville ha med seg til Norge. Det var flest kvinner med barn som var med på denne transporte­n. Vi hadde med et par familier der også ektemannen var med, sier Olsen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Bagasjerom­mene i bussen fylles før avgang fra Warszawa lørdag morgen.
FOTO: PRIVAT Bagasjerom­mene i bussen fylles før avgang fra Warszawa lørdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway