Lister

Ønsker å bekjempe ensomhet med nytt tilbud

Røde Kors lokallag i Lister og Lindesnes har gått sammen om å opprette tilbudet «Besøksvenn med hund». Et av målene er å bekjempe ensomhet.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra@lister24.no

❞ Vi ser at eldre med dårlig økonomi og helseutfor­dringer er saerlig utsatt gruppe for å oppleve ensomhet.

– Vi ser at eldre med dårlig økonomi og helseutfor­dringer er saerlig utsatt gruppe for å oppleve ensomhet. De sosiale forskjelle­ne i Norge øker, og antallet personer som vil vaere sårbare for å oppleve ensomhet vil øke. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Derfor ønsker vi å satse mer på denne aktivitete­n, sier Kristin Sagen Storbukås i Røde Kors.

Hun er aktivitets­leder for besøksvenn med hund-tilbudet som i disse dager starter opp i Lister og Lindesnes.

11 måneder

Røde Kors-tilbudet går ut på at frivillige tar med seg sine firbeinte venner for å besøke mennesker som trenger eller ønsker besøk. Enten én-til-én-besøk hjemme, én-til-én-besøk på institusjo­n, gruppe på institusjo­n eller som turvenn. Røde Kors tilbyr også besøksvenn-tilbudet «vinduslykk­e», som ble saerlig benyttet under pandemien.

Flere lokallag har sendt ut sine besøksvenn­er på oppdrag i en årrekke. I dag finnes det om lag 10.000 frivillige besøksvenn­er. De fleste besøksvenn­er har én person de besøker fast. Som regel en til to timer i uken.

For 11 måneder siden bestemte lokallagen­e i Lister og Lindenes seg for å gå sammen om å opprette tilbudet lokalt. I høst kunne de endelig startet opp det første kurset. Et kurs det kreves at hund og eier gjennomfør­er for å bli godkjente besøksvenn­er. I skrivende stund har to hunder fullført kursene, og tre andre hunder er halvveis i kursingen.

Ønsker flere hunder

For å få hunden godkjent som besøksvenn må eieren vaere over 18 år, og hunden må vaere fylt to år ved kursstart. Den firbeinte må vaere sosial, tilgjengel­ig - spesielt rundt fremmede mennesker, veloppdrag­en, trygg, frisk og uten "vondter". Hunden må ha «fornuftige» reaksjoner ved uventede og brå forstyrrel­ser. Helseattes­t fra veterinaer kreves for å få delta på kurs. Etter gjennomfør­te kurs og treningsøk­ter går hunden opp til eksamen.

– Det er for at vi ikke skal ha hunder som biter noen på institusjo­nene, eller spiser tabletter fra gulvet og så videre, forklarer Storbukås.

Hun forteller at de har et sterkt behov for flere besøkshund­er lokalt, da det er en rekke institusjo­ner som har ytret et ønske om besøk. Derfor inviteres også hundeeiere utover Lister og Lindesnes til å melde seg til tjeneste. Røde Kors vil 21. januar holde et informasjo­nsmøte i sine lokaler i Lyngdal.

– Å ha med seg hunden på besøk er fint på mange måter. Praten starter gjerne lettere når man kommer med en firbent venn. Noen som kanskje har hatt hund tidligere, men som ikke har mulighet til å ha egen hund nå, synes ofte det er fint å kunne ha tilgang til en hund igjen. Man bidrar på flere måter, og er med å skape trivsel for andre, avslutter Storbukå.

Kristin Sagen Storbukås

 ?? ?? Trine Høyland fra Lister har meldt hunden Kira som besøksvenn for Røde Kors.
Trine Høyland fra Lister har meldt hunden Kira som besøksvenn for Røde Kors.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway