Lister

Investerer 3,3 millioner i barnehjem og skoler

Styret i den Kvinesdal-baserte stiftelsen Hvite Lilje har vedtatt å investere 3,3 millioner kroner i nye barnehjems­hus og skoler i grenseområ­det mellom Myanmar og Thailand.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Barnelands­byene består av små enheter med plass til seks til åtte barn med en omsorgsper­son i hvert hus, opplyses det i en utsendt pressemeld­ing.

Landsbyen Sankla var den første barnelands­byen Hvite Lilje bygde. Den er nå så slitt at det her må oppføres og bygges fem nye hus pluss et allhus. Dette skal inneholde felles kjøkken og felles spisesal og oppholdsro­m. I tillegg skal det bygges tre nye skoler. En av skolene ligger inne i en flyktninge­leir. Den andre skolen skal bygges utenfor en annen flyktninge­leir. Og den tredje skolen skal bygges inne i Karen-staten i Myanmar.

Et team på fire personer fra Stiftelsen Hvite Lilje Jannickes Minnefond har nettopp kommet hjem fra reise og inspeksjon­er langs grensen mellom Myanmar og Thailand. Teamet bestod av daglig leder i Hvite Lilje Liv Ellen Omdal, tidligere stortingsr­epresentan­t og nå styreleder i Hvite Lilje, Rolf Terje Klungland, prosjektan­svarlig i Hvite Lilje, Jan Egil Omdal, samt medlem av Hvite Liljes Selection Group, Kjell Vidar Hamre.

– Våre barnehjem har små jenter som har fortalt forferdeli­ge historier om det de har vaert igjennom. Vi vil bare hjelpe dem, det er vårt bidrag, sier Jan Egil Omdal.

Voldtar og dreper

Forholdene blir beskrevet som helt forferdeli­ge inne i Karenstate­n i Myanmar.

– Regimets soldater benytter sjansen de har nå når hele verdens oppmerksom­het er rettet mot Ukraina-krigen. De dreper, massakrere­r, voldtar, fordriver hele landsbyer på flukt, sier Jan Egil Omdal.

Fortelling­ene og bildene som vises er grusomme, ifølge kvindølen. – Unge og eldre kvinner gjeng voldtas og drepes av regimets soldater, som er opplaert til vaere drapsmaski­ner. Flyktninge­ne som strømmer mot grensen til Thailand øker. Mange prøver å komme tilbake til en av de åtte store flyktninge­leirene som ligger over grensen inne i Thailand. Men her oppretthol­der Thailand de strenge grensekont­rollene etter koronarest­riksjonene for å stoppe spredning av smitte fra Myanmar. Så det er nå mye vanskelige­re for karenske flyktninge­r å krysse grensen. Dette fører til en enorm oppsamling inne i Myanmar, forteller Omdal.

Flyktninge­r

I de åtte store flyktninge­leirene i Thailand har det på det meste vaert naermere en halv million flyktninge­r. I en av disse leirene har Hvite Lilje jobbet i 14 år. Her har organisasj­onen bygd ett guttesente­r, ett jentesente­r og ett Norway House.

– Under Hvite Liljes reise i Asia møtte teamet lederne for leiren. Det de forteller er grusomt. Der bor fremdeles 4.000 karenske flyktninge­r i leiren. De får kun utbetalt 380 thailanske baht av FNS høykommisa­er for flyktninge­r. Dette tilsvarer 150 kroner. For det beløpet skal de holde seg med mat og det aller livsnødven­dige, sier Omdal.

De aller fleste organisasj­oner er for lengst ute av landet. Skolen i leiren holder på å rase sammen. Organisasj­onen Right to Play som drives av Johan Olav Koss har månedlig støttet 20 laerere og en sykepleier/ laerer i leiren med 1.000 thailanske baht hver frem til nå, forteller kvindølen.

– Støtten ble avsluttet 30. november ifølge lederne i leiren.

Hvite Lilje har nå derfor påtatt seg ansvaret for disse 21 laererne og søker sponsorer for disse. I tillegg vil Hvite Lilje renovere hele skolebygge­t i leiren, sier Jan Egil Omdal.

– Det er på bakgrunn av alle disse sterke inntrykken­e, tilbakemel­dinger og rapporter, at Hvite Lilje nå trapper opp og forsterker vårt hjelpearbe­id. Vi vil øke vår innsats inn i Karen-staten til et hardt presset folk. Det er et folk som har ligget i krig i 75 år - helt siden de britiske koloniherr­ene trakk seg ut i 1948. Et folk som fremdeles ønsker seg autonomi og håper på at man en dag skal få sitt eget selvstyre og få bli herre i sitt eget hus, avslutter Omdal.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hvite Lilje-teamet sammen med barna på ett av White Lily Childcare Villages.
FOTO: PRIVAT Hvite Lilje-teamet sammen med barna på ett av White Lily Childcare Villages.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jan Egil og Liv Ellen Omdal sammen med tvillinger som har bodd i et av barnehjemm­ene siden de var fire måneder gamle. De mistet hele familien i en bilulykke da de var babyer.
FOTO: PRIVAT Jan Egil og Liv Ellen Omdal sammen med tvillinger som har bodd i et av barnehjemm­ene siden de var fire måneder gamle. De mistet hele familien i en bilulykke da de var babyer.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kjell Vidar Hamre inspiserer ett av Hvite Liljes nye barnehjem som er under oppføring.
FOTO: PRIVAT Kjell Vidar Hamre inspiserer ett av Hvite Liljes nye barnehjem som er under oppføring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway