Lister

En sjeldent verdig vinner

-

Siden 1996 har Elin Salvesen (71) ikledd seg kjole og frakk i ull, hatt, lykt, morgenstje­rne og kurv med strikketøy eller heklearbei­d og den danske salmebok. I vekterklae­r har hun vaert Farsunds ansikt utad og en vandrende turistinfo­rmasjon. Vekter-elin har blitt både et begrep og en institusjo­n. På linje med både ordfører og lensmann (nå politistas­jonssjef). Og det er like selvfølgel­ig for folk fra Farsund og Lista at hun går foran i 17. mai-toget, som de to nevnte. År etter år har hun ønsket båtfolket i gjestehavn­en god morgen med gratis avis og ferske rundstykke­r. Den ordningen har opphørt. Men nå er vekteren et viktig bindeledd mellom havnesjefe­n og handelssta­nden i forbindels­e med anløp av cruiseskip og hurtigrute­r. Og hun er selvsagt en del av velkomstko­miteen når disse turistene stiger i land fra lettbåtene på brygga ved Torvet.

Sjeldent har man kåret en mer verdig vinner.

Hun kjenner Farsund sentrum bedre enn sin egen bukselomme. Der er hun selv oppvokst. Og opp igjennom har hun samlet på en rekke gode historier om liv og levnedt i byens gater - blant mennesker i ulike samfunnsla­g. Og ikke minst blant borgerskap­et og «fiffen» på Husan. Det er historier som hun flittig forteller på sine vektervand­ringer med turister eller prominente delegasjon­er. På inn- og utpust. På norsk, engelsk, tysk - og sikkert også fransk ved behov... Hun er sjeldent bevisst på sin egen rolle - en aktør i bybildet. Det er en rolle hun selv fortsatt betegner som «fryktelig moro» - 27 år etter at den ble skapt som en idé av tospannet Helene Evanger og Per Kristian Danielsen.

Mange er nok forundret over at ikke denne driftige dama har blitt hedret med Farsund kommunes kulturpris for lenge siden. Men slik er det, altså. Hun mottok Kaperprise­n i 2014. Men det var for hennes innsats for Farsund sykehus - der hun stod i første rekke i kampen «i alle år». Så vekter-elin har ikke blitt hedret på denne måten før. Derfor var det helt på sin plass da et enstemmig utvalg for levekår onsdag besluttet å tildele henne årets kulturpris. I kjent, beskjeden stil uttalte vinneren selv at hun ikke visste om hun har fortjent det. Tvert imot. I denne saken har utvalget truffet blink. Dette er en utmerkelse som hele kommunens befolkning med glede kan stille seg bak og applaudere. Sjeldent har man kåret en mer verdig vinner.

Vi slutter oss til gratulante­ne. Og gleder oss samtidig over signalet om at vekter-elin ikke har tenkt å legge drakten og morgenstje­rnen på hyllen med det første.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway