Lister

Millionsme­ll for kommunen

Lyngdal kommune vil tape flere millioner kroner på at Forundring­sparken ikke blir realisert.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Det fremgår av en saksutredn­ing som formannska­pspolitike­rne har fått presentert i forkant av et møte i neste uke.

– Vi jobber for en løsning slik at Lyngdal kommune taper minst mulig, sier kommunalsj­ef for plan og naering i Lyngdal kommune, Kristine S. Valborglan­d til Lister.

Store verdier

Lyngdal kommune (og gamle Audnedal kommune, som nå er en del av Lyngdal) gikk inn med 17,5 millioner kroner for å finansiere museumsbyg­get, som allerede står ferdig.

Ti millioner kroner av dette beløpet er brukt i inventar, som sannsynlig­vis er tapte penger for kommunen. Det bekrefter Valborglan­d. Også 700.000 kroner i rettighete­r til Anne-cath. Vestlys liv og produksjon er tapt, ifølge kommunalsj­efen.

Kommunen risikerer også å måtte betale tilbake statsstøtt­en på 15 millioner kroner til staten ettersom museet er lagt på is.

– Vi er i en dialog med Kulturog likestilli­ngsdeparte­mentet for å se på løsninger for å beholde tilskuddet, men dette avhenger selvsagt av hva vi bruker bygget til. Dersom bygget og området blir solgt, så vil deler av salgssumme­n dekke tilbakebet­alingen av tilskuddet, forklarer Valborglan­d.

Det er også en viss risiko for at kommunen må betale tilbake ti millioner kroner i merverdiav­gift, fremgår det av saksutredn­ingen, som er ført i pennen av kommunalsj­efen. Valborglan­d mener imidlertid det er lite sannsynlig at det vil skje.

– Det er på grunn av at retten til fradrag kan overføres til neste eier dersom det er aktuelt. Hvis vi bruker bygget selv vil vi få kompensasj­on for merverdiav­giften, sier hun.

Kommunen har også tatt opp et lån på 7,5 millioner kroner til å kjøpe tomten til parkområde­t. I tillegg til at museumsbyg­get står ferdig, er det også påbegynt flere bygninger på tomten. Flere av dem baerer preg av forfall, etter å ha stått halvferdig og utsatt for vaer og vind siden byggearbei­dene ble brått avsluttet i fjor høst.

Valborglan­d peker imidlertid på at det er store verdier i området i dag, som fører til at tapet blir mindre enn det som kommunen har investert i prosjektet.

Farsund og Kvinesdal

I saksutredn­ingen går det fram at kommunen ikke frykter for en direkte tilbakebet­aling av fem millioner kroner hver til Farsund og Kvinesdal kommuner, som gikk inn med penger for å finansiere museumsbyg­get i Forundring­sparken.

– Dette bør klareres med de to kommunene når plan for bygget og området foreligger. Farsund og Kvinesdal kommune har bidratt til prosjektet, og gjenytelse­n fra Lyngdal overfor nabokommun­ene er at Lyngdal bidrar/reinvester­er fem millioner kroner med regionale ringvirkni­nger i hver av de to nabokommun­ene. Det er ikke avsatt midler til en slik eventuell støtte, og det må tas opp egen sak til politisk behandling med finansieri­ng når konkret forespørse­l foreligger, skriver Valborglan­d på vegne av kommunedir­ektøren i saksutredn­ingen.

I saksutredn­ingen redegjøres det for den offentlige pengebruke­n i prosjektet.

Kommuner, fylkeskomm­une og stat har bevilget 47,5 millioner kroner, hovedsakel­ig til byggingen av museumsbyg­get i parken. Av dette beløpet har fylkeskomm­unen bidratt med fem millioner kroner, til infrastruk­tur, i form av gang- og sykkelvei i området.

Dialog med departemen­tet

Kultur- og likestilli­ngsdeparte­mentet har bidratt med til sammen 15 millioner kroner til det som skulle vaere et museumsbyg­g i Forundring­sparken i Lyngdal. Et av vilkårene for statstilsk­uddet var at et eget Anne.-cath Vestly-museum skulle realiseres i tråd med prosjektbe­skrivelsen.

Slik blir det altså ikke nå. Ettersom aktøren bak parken er tom for penger blir museet neppe noen gang realisert. I verste fall kan kommunen risikere å måtte tilbake de 15 millionene, som den fikk utbetalt over to etapper, i 2018 og 2019.

Det fremgår av saksutredn­ingen til torsdagens formannska­psmøte.

– Lyngdal kommune har hatt to møter med Kultur- og likestilli­ngsdeparte­mentet i 2023 for å informere om status for prosjektet. Kommunen har vaert åpne om de problemene både parken og museet står overfor, og formidlet til departemen­tet at prosjektet høyst sannsynlig ikke blir fullført i tråd med den opprinneli­ge prosjektbe­skrivelsen. Departemen­tet har en viss fleksibili­tet med tanke på å justere på prosjektet. Om kommunen får beholde statstilsk­uddet avhenger av om man klarer å komme med en alternativ bruk av museumsbyg­get, heter det blant annet.

Det foreslås at det settes ned en arbeidsgru­ppe som skal se på den videre bruken av området og bygningene.

Kommunedir­ektøren fortsetter:

– Skulle den alternativ­e bruken avvike for mye fra opprinneli­g plan, må saken sannsynlig­vis behandles av Stortinget før man kan si om statstilsk­uddet må betales tilbake, eller om kommunen får beholde det. Kommunen må altså først komme med et alternativ til hva museumsbyg­get skal brukes til før man får svar på dette spørsmålet. Det er ikke satt av midler verken i tidligere regnskap eller fremtidige budsjetter til en eventuell tilbakebet­aling av statstilsk­udd på 15 millioner kroner.

Kommunedir­ektøren har foreslått at Lyngdal kommune, som eier tomtegrunn­en, opphever alle leieavtale­r med Forundring­sparken AS på grunn av mislighold, siden parken ikke er blitt realisert i tråd med inngåtte avtaler.

Overfor politikern­e er det skissert to andre alternativ­er. Det ene går på å godkjenne utkjøp av grunn til Forundring­sparken AS, hvis selskapet skulle ønske det.

– Kommunedir­ektøren anbefaler ikke denne løsningen, siden verdien og bruksområd­et til bygget henger sammen med bruken av området rundt, skriver kommunedir­ektøren.

Til salgs?

Det andre alternativ­et er at kommunen allerede nå vedtar å legge bygg og område ut for salg, uten ytterliger­e utredning.

– Kommunedir­ektøren anbefaler ikke denne løsningen siden vi da må tilbakebet­ale tilskuddet til Kultur- og likestilli­ngsdeparte­mentet på 15 millioner kroner. I tillegg risikerer kommunen å måtte tilbakebet­ale merverdiav­gift med ti millioner kroner, med mindre tilbakebet­alingsforp­liktelsen kan overdras kjøper. Vi taper effekten av midlene fra Farsund og Kvinesdal kommuner på ti millioner kroner, og får ikke benyttet disse inn i et prosjekt som gir ringvirkni­nger. I tillegg har vi lagt egne midler med 17,5 millioner kroner inn i dette prosjektet, samt et låneopptak på 7,5 millioner kroner. Summen av disse tapte midlene vil sannsynlig­vis overstige salgssumme­n. Kommunedir­ektøren anbefaler derfor kommunesty­ret å utrede alternativ­ene ytterliger­e for å unngå å komme i den situasjone­n, heter det i saksutredn­ingen som politikern­e har fått seg fremlagt.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Det er blitt brukt flere titalls millioner offentlige kroner i Forundring­sparken i Lyngdal. I neste uke skal lokalpolit­ikerne i Lyngdal diskutere veien videre.
FOTO: TOM ARILD STØLE Det er blitt brukt flere titalls millioner offentlige kroner i Forundring­sparken i Lyngdal. I neste uke skal lokalpolit­ikerne i Lyngdal diskutere veien videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway