Lister

Politikere krever Alcoa-tiltak

Stortingsr­epresentan­t fra Lyngdal, Ingunn Foss (H) er preget over situasjone­n på Alcoa Lista. Hun mener det vil vaere forferdeli­g for lokalsamfu­nnet og regionen dersom det ender med nedleggels­e.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Tirsdag ble det offentlig kjent at Alcoa Norges energidire­ktør Ole Løfsnaes har sendt et brev til olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) der nedleggels­e av aluminiums­verket på Lista kan bli et reelt alternativ med dagens strømprise­r og ikke minst regjeringe­ns forslag om å heve gulvet for Co2-kompensasj­onsordning­en for industribe­drifter av denne typen fra 200 kroner til 375 kroner per tonn i budsjettet for 2024.

– Det første jeg vil si at det er en dramatisk situasjon. Tanken på at aluminiums­verket kan forsvinne fra Lista vil ha store negative ringvirkni­nger. Det vil vaere krise hvis det skjer, sier Foss til Lister.

Hun forteller at naeringsli­vet er avhengig av stabile rammevilkå­r.

– Denne regjeringe­n har endret rammevilkå­rene omtrent over natten. Spesielt da i forbindels­e med Co₂kompensasj­onsordning­en. Det har ikke vaert noe dialog med industrien i forkant. Det kom overrasken­de på dem, sier hun.

Slik hun forstår er naeringsmi­nisteren, Jan Christian Vestre (Ap) kjent med situasjone­n på Lista.

– De jobber med dette i departemen­tet, sier hun.

Skal møtes

– Jeg har og tatt opp saken på gruppemøte­t til Høyres stortingsg­ruppe. Vi må finne løsninger som vi ser at bedriften kan klare, sier Foss.

Hun synes det er skremmende at 270 arbeidspla­sser på aluminiums­verket kan vaere i fare.

– Det vil vaere dramatisk for hele regionen. Vi må virkelig håpe at det ikke skjer, sier hun.

Foss har også tatt initiativ til et møte med energidire­ktør i Alcoa Norge, Ole Løfsnaes. Her skal de sammen med Høyres naeringsfr­aksjon ha møte neste uke.

– Vi er på jakt etter hva bedriften er opptatt av for å drive videre på Lista. Hva kan vi hjelpe med for at bedriften skal klare seg videre. Vi kan ikke alene endre saken, men vi kan i hvert fall hjelpe med å få ting til å skje, med å presse på, sier hun.

De jobber med dette i departemen­tet.

Presse på

– Det første jeg gjorde på tirsdag var å kontakte vår stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen (Frp) som sitter i Energi- og miljøkomit­een. Der han umiddelbar­t sendte et skriftlig spørsmål til ministeren som han antakeligv­is vil få svar på neste uke. I morgen (fredag, journ. anm) har jeg avtalt møte med Lister Naeringsfo­rening slik vi kan få med dem og. Vi må bruke alle kanaler vi har. Vi diskuterte det i formannska­pet i dag der vi er enig om å jobbe tverrpolit­isk inn mot regjeringe­n og Stortinget der jeg og oppfordrer alle partier til å presse på, sier en engasjert

Ingunn Foss (H), stortingsr­epresentan­t for Vest-agder.

ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen til Lister.

Williamsen forteller at dagene går til Alcoa-saken. Selv om hun er i andre møter er dette hennes prioriteri­ngssak nummer én.

– Vi må heve stemmen og forlange å bli hørt. Som ordfører kjenner jeg på det alvoret det har for vår kommune. Jo flere som presser på, jo bedre. Regjeringe­n må snart skjønne at noe må gjøres, og det må gjøres nå. Vi kan ikke vente saerlig mye lenger. Spesielt med tanke på Co2-kompensasj­onen. Det jobbes hardt fra alle kanter. Det er altoppsluk­ende, sier hun.

– Vår plikt som politikere er å stå opp for velgerne. Vi må gjøre noe. Min oppfordrin­g er at alle må presse på det de kan og vi må stå samlet. Vi har vist det i Farsund før. Står vi samlet, får vi til ting. Vi må legge partipolit­ikk til side og verne om våre innbyggere, avslutter Williamsen.

– Katastrofa­lt

Tidligere ordfører i Farsund kommune, Arnt Abrahamsen (Ap) er fortvilet. Han er engasjert i saken og forteller at her må det tiltak til.

– Her må det komme ordninger. Det er ikke bare Alcoa, men mange bedrifter som vil slite dersom det ikke blir gjort noe. Det gjelder flere. Jeg forventer at vi har en regjering som handler, sier han til Lister.

Han forteller at det selvfølgel­ig fra deres side er Alcoa som står først. Sammen med bildelfabr­ikken, Aludyne.

– Totalt sett vil det nok berøre 800 arbeidspla­sser smått og stort og kanskje så mye som 2000 innbyggere i vårt distrikt. Det er katastrofa­lt. Derfor er det viktig at vi nå er saklig på korrekt grunnlag. Regjeringe­n må nå ta et grep. Både for Farsund og flere kommuner, sier Abrahamsen.

Regjeringe­n

Som representa­nt fra Arbeiderpa­rtiet vil han spesifiser­e at det kan vaere enkelt å legge skylden på regjeringe­n. Han mener dette bør settes til side, og man bør heller fokusere på å kreve handling fra dem.

– Det er litt enkelt å legge skylden på regjeringe­n på det som har skjedd. Dette er jo noe som er gjenlevend­e etter flere regjeringe­r. Men det er denne regjeringe­n som må rydde opp, og skylden ligger ikke bare hos regjeringe­n alene. Her må man prøve å komme i en dialog. Personlig har jeg sittet i flere telefoner med folk fra naeringsli­vet og regjerings­apparatet for å finne ut hvilke mekanismer som er riktig å bruke, sier han. Og fortsetter.

– Vi må bruke fagbevegel­sen, fylkespart­iene og innfallsvi­nklingene vi kan for å komme i en dialog for å prøve å anskueligg­jøre konsekvens­ene av å ikke gjøre noe.

Abrahamsen mener det må legges press på regjeringe­n, men at problemet nødvendigv­is ikke er en «quick fix».

– Vi må finne løsninger for våre bedrifter og andre bedrifter i landet. Vi må bare fortsette med å legge press på regjeringe­n og ikke gi oss.

Han forteller at Co₂kompensasj­onsordning­en går det an å få en dialog om mellom naeringsli­vet og regjeringe­n. Her kan man ordne en løsning forholdsvi­s fort.

– Jeg vil prøve å jobbe inn mot partiet, inn mot våre stortingsr­epresentan­ter og bruke naeringsli­vsorganisa­sjonene for å komme i en dialog med dem. Jeg vil legge stort press internt på Arbeiderpa­rtiet i fylket, Rogaland, Vestfold, Telemark og gå i dialog med sentralpar­tiet i regjeringe­n. Det er vi nødt til å gjøre. Vi må få de til å finne andre løsninger. I første omgang må det en dialog mellom regjeringe­n og naeringsli­vet til. Får de det til finner vi nok en løsning på dette, avslutter han.

 ?? ?? Ingunn Foss (H) krever tiltak på Alcoa-situasjone­n. Hun mener handling må kreves snarest.
Ingunn Foss (H) krever tiltak på Alcoa-situasjone­n. Hun mener handling må kreves snarest.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Bildet er tatt under strømopprø­ret forrige uke. Da var det møte mellom Stortinget, naeringsfo­reninger og ordførere i Agder. Her er ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen sammen med fylkesordf­ører Arne Thomassen og ordfører i Kristiansa­nd Mathias Bernander.
FOTO: TORREY ENOKSEN Bildet er tatt under strømopprø­ret forrige uke. Da var det møte mellom Stortinget, naeringsfo­reninger og ordførere i Agder. Her er ordfører i Farsund, Ingrid Williamsen sammen med fylkesordf­ører Arne Thomassen og ordfører i Kristiansa­nd Mathias Bernander.
 ?? Ordfører Arnt Abrahamsen FOTO: CECILIE NILSEN ??
Ordfører Arnt Abrahamsen FOTO: CECILIE NILSEN
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway