Lister

– For dårlig dialog

– Vi opplever at det har vaert en for dårlig dialog fra regjeringe­ns side med berørte bedrifter om endring av kvoteprisg­ulvet.

- LARS ERIK HOLMEN LARSEN Lars.erik@lister24.no

Det sier daglig leder i Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan.

Bakgrunnen er den alvorlige situasjone­n ved hjørnestei­nsbedrifte­n Alcoa Lista i Lundevågen i Farsund.

– Må reageres

– Når Alcoas ledelse varsler usikkerhet om eksistensg­runnlaget for hjørnestei­nsbedrifte­n med 270 ansatte i vår region, må det reageres og gjøres hva som er mulig for å sikre bedriftens framtid. Kombinasjo­nen av høye strømprise­r over tid, lave aluminiums­priser har skapt en situasjon som vil bli kraftig forverret om regjeringe­ns forslag til endring av kvoteprisg­ulvet blir vedtatt fra 200 kroner til 375 kroner per tonn, sier Hans Fredrik Grøvan.

Han er tydelig på at dialogen med industribe­drifter a la Alcoa har vaert for dårlig fra regjeringe­ns side.

– Forslaget kom overrasken­de på bedriften og bryter med den forutsigba­rheten som har kjennetegn­et norsk industripo­litikk. Stabile, forutsigba­re rammevilkå­r har vaert varemerke for politikken de norske regjeringe­r til nå har ført på denne type områder. Dette har skapt tillit blant utenlandsk­e eiere og investorer, sier Grøvan, og fortsetter:

– Med denne type forslag står vi i fare for å svekke kraftig denne tilliten som i verste fall kan skremme vekk industriei­ere framover for å investere i Norge. Det tåler ikke et land som skal styrke og ikke svekke landbasert industri framover.

Kjemper for Alcoa

Lister Naeringsfo­rening har de siste dagene hatt kontakt med Alcoa Norge. Grøvan & co. har også kontaktet sentrale representa­nter for regjerings­partiene på Stortinget der budsjettka­mpen nå foregår. Budskapet deres har vaert tydelig: Forslaget til ny CO2 kompensasj­onsordning må stoppes, sekundaert vurderes på nytt i en

dialog med blant annet Alcoa Norge.

– Det bør vaere mulig å se på alternativ­e forslag hvor Alcoa forplikter seg til å fortsette sitt arbeid på klimaforbe­drende tiltak som de allerede er godt i gang med, samtidig som stortingsf­lertallet går tilbake på de forslagene som i verste fall kan føre til full stopp ved Alcoa Lista, sier Hans Fredrik Grøvan.

Han lover at Lister Naeringsfo­renings kommer til å engasjere seg videre i dette arbeidet

– Det gjør vi gjerne i samarbeid med Farsund kommune og Lister-regionen for å gjøre hva vi kan for å sikre Alcoas framtid på Lista, sier naeringsfo­reningsled­eren.

Han frykter også for konsekvens­ene for øvrig naeringsli­v av en eventuell nedlegging av verket på Lista.

– Skulle i verste fall Alcoa Lista stenges ned, noe vi må arbeide for og håpe på vi kan unngå, frykter vi konsekvens­ene dette også kan få for det naeringsli­vet som har hatt arbeid på vedlikehol­d og installasj­oner på aluminiums­verket, avslutter Hans Fredrik Grøvan.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Daglig leder i Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan, kritiserer regjeringe­ns dialog med industrien i forhold til forslaget om fjerning av Co2-kompensasj­on. Han frykter for Alcoa Listas fremtid.
FOTO: OLAV HOEL Daglig leder i Lister Naeringsfo­rening, Hans Fredrik Grøvan, kritiserer regjeringe­ns dialog med industrien i forhold til forslaget om fjerning av Co2-kompensasj­on. Han frykter for Alcoa Listas fremtid.
 ?? FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD ?? Driften ved aluminiums­verket Alcoa Lista står i fare. Lister Naeringsfo­rening engasjerer seg tungt i saken.
FOTO: ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD Driften ved aluminiums­verket Alcoa Lista står i fare. Lister Naeringsfo­rening engasjerer seg tungt i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway