Lister

Stilte spørsmål ved lovlighete N i lønnskutt

Lyngdals ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) lurte på om det var lovlig å fjerne minstelønn­en på to timer ved utrykning for deltidsans­atte i Brannvesen­et Sør. Representa­ntskapet fjernet dette innsparing­spunktet da budsjettet ble vedtatt fredag.

- SIGNE MARIE RØLLAND signe.marie.rolland@lister24.no

Innsparing­en ved å fjerne dagens ordning er på 746.000 kroner for 2024.

– Det er ingen som kan brødfø seg alene med å jobbe som deltidsans­atte. Det ligger så mye frivilligh­et i det, og vi er avhengige av et godt og robust brannvesen.

De bruker fritiden sin og blir helt låst. Det gjør meg så vondt at de skal få mindre lønn, og det er ikke snakk om store summer heller. Jeg vet ikke hva jeg kan foreslå her, og det er vanskelig å godta, sa Lyngdals ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp).

Lister24 skrev torsdag at deltidsans­atte i Brannvesen­et Sør i dag får lønn for to timer ved utrykning, selv om oppdraget tar kortere tid. Denne ordningen ble foreslått fjernet som et innsparing­stiltak, men representa­ntskapet ville det annerledes og valgte enstemmig å ikke fjerne ordningen da budsjettet ble behandlet fredag.

– Hvis man gjør denne endringen lurer jeg på om man i det hele tatt vi få folk til å stille, og jeg lurer på om vi i det hele tatt vil ha folk på sikt. Dette tror jeg lite på, sa styreleder Thorstein Dyrstad fredag.

Har funnet smutthull

– Dere har funnet et smutthull. Jeg kan ikke fatte og begripe at ikke lovverket ivaretar arbeidstak­er. Jeg sliter med å godta et slikt budsjett. Fjernes denne ordningen på hele Agder? spurte Nilsen Husøy.

– Kun i Brannvesen­et Sør. Dette har vaert praksis så lenge jeg kan huske, og det gjøres på hele Agder, men i hovedavtal­en står det at avtaler som går utover saeravtale­n ikke er gyldige, sa fungerende brannsjef Torbjørn Høyland.

Det ble også påpekt at de deltidsans­atte kunne spille dette inn mot eget forbund.

– Som ordfører har jeg blitt kontaktet av flere, og jeg skjønner frustrasjo­nen for de deltidsans­atte. Den viktige hobbyen de har, er fordi de er genuint interesser­et i dette samfunnsop­pdraget. De gjør dette for å redde liv. Se bare på brannen i

Farsund i sommer, Det var en hederlig innsats de gjorde, sa Farsunds ordfører Ingrid Williamsen (Frp) i representa­ntskapet fredag.

– Mer enn budsjett

I Farsund skal det vaere et vaktlag på fire hele tiden. Det kravet gjelder ikke i Vanse, og det handler om innbyggert­all.

– Når vi i budsjettet for 2022 bevilger 64 millioner og regnskapet bl på 72, er det 8 millioner. Dette er kommunale midler, og det som foregår er at det er gjort en del innsparing­er som ikke er budsjetter­t, sa ordfører i Lindesnes, Alf Erik Andersen (Frp).

Han mener også at medarbeide­rinvolveri­ngen har vaert svaert liten og påpekte at brannvesen­et sør må ned på kommu

nens deflator, og at de ikke kan fortsette pengegalop­pen.

– De som jobber i Brannvesen­et Sør er idealister, som gjør dette med hjertet og stiller opp for hverandre. Slik må det vaere. men grunnlegge­nde ting må på plass. Det handler om involverin­g og inkluderin­g i alle prosesser, sier Andersen.

– Ubekvem

Han mener at ny brannsjef må få tid og arbeidsro til å å se på dette.

– Jeg er ubekvem med å vedta dette budsjettet, men vi må jo gjøre det. Det bekymrer meg at styreleder og den tillitsval­gte er de eneste som er enige her.

Han stilte også spørsmål ved om alla ansatte ønsket like mange

Basert på deres erfaringer og innspill med tanke på å drive det, synes jeg de skal få vaere med å bestemme dette. Jeg synes ikke vi kan si at alt skal bestå, men at man skal spare en haug med penger, sa Andersen.

Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug (KRF) sa at han også var stolt av brannvesen­et sør. Han ønsket imidlertid å utsette behandling­en av saken.

– De gjør en enorm innsats og er helt avgjørende for vår trygghet. Det er litt krevende å skulle forholde seg til et par forskjelli­ge punkter her, men det er likevel en del av styrets arbeid. Vi forutsette­r at ansatte skal vaere involverte i disse prosessene.

– Ingen god involverin­g

Styreleder Thorstein Dyrstad konstatert­e at involverin­gen av ansatte ikke har vaert god. Hans forslag til vedtak var at brannsjefe­n må få budsjettet ned mot kommunenes deflator. Da dette forslaget var oppe i styret, falt det med to stemmer fra ham og tillitsval­gt.

– Da har man noe å styre etter. Man må snu boka og starte på nytt, på samme måte som man sier ved kommunebud­sjett, at dette ikke lenger går. Jeg oppfordrer dere til å fatte et vedtak med utgangspun­kt i dette, sa Dyrstad.

 ?? ?? Lyngdals ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) lurte blant annet på om eierkommun­ene kunne ta regningen sammen.
Lyngdals ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp) lurte blant annet på om eierkommun­ene kunne ta regningen sammen.
 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? Ordførerne Alf Erik Andersen (Frp) i Lindesnes, Ingrid Williamsen (Frp) i Farsund), Jan Petter Gysland (H) i Haegebosta­d.
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND Ordførerne Alf Erik Andersen (Frp) i Lindesnes, Ingrid Williamsen (Frp) i Farsund), Jan Petter Gysland (H) i Haegebosta­d.
 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ?? Plasstilli­tsvalgt Widar Larsen mener forslaget fra Brannvesen­et Sør er gjort i affekt.
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND Plasstilli­tsvalgt Widar Larsen mener forslaget fra Brannvesen­et Sør er gjort i affekt.
 ?? FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND ??
FOTO: SIGNE MARIE RØLLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway