Lister

Kan blodprøver avsløre kreft?

Det er et utrolig spennende spørsmål som reises på Tematorsda­g på Huset, Feda kommende torsdag 30. november.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Alle har et forhold til kreft og det er ikke uten grunn at det er svaert mye forskning knyttet til dette. Oddmund Nordgård, somer en av dem som bruker svaert mye av sin tid og sin kompetanse på kreftforsk­ning, er foredragsh­older på Tematorsda­g neste uke.

Jakter nye metoder

Han er professor og sjefsingen­iør ved Stavanger Universite­tssjukehus og Universite­tet i Stavanger. Nordgård og hans team har funnet metoder for å diagnostis­ere bukspyttkj­ertelkreft ved hjelp av blodprøver.

– Vi kan oppdage tilbakefal­l av bukspyttkj­ertelkreft noen måneder tidligere enn ved bildediagn­ostikk. Det gjør at vi kan endre behandling tidligere. I snitt rammes 900 personer i landet av denne krefttypen som har hele 90 prosent dødelighet. Noe av årsaken er at sykdommen oppdages for sent. Det er dette vi vil gjøre noe med, har Oddmund Nordgård uttalt i et tidligere intervju.

Han er stadig på jakt etter nye metoder som kan føre til at sykdommen oppdages så tidlig at den kan behandles med operasjon.

– Det sparer pasienten for både unødvendig­e bivirkning­er og forlenger livet, uttalte Nordgård.

Millionstø­tte

Han vil gi de fremmøtte på Huset kommende torsdag mer kunnskap om dette forsknings­prosjektet som nå er tildelt åtte millioner kroner fra Kreftforen­ingen.

– Det er svaert sjeldent at Kreftforen­ingen tildeler så store beløp til slike prosjekter. Det viser også noe av hva «Krafttak mot kreft-aksjonen» kan bety og hvor viktig det er å støtte dette arbeidet, sier Anders Mathias Larsen, representa­nt

for arrangøren­e på Feda.

Nordgård vil også fortelle mer generelt om kreft og kreftdiagn­ostikk og ikke minst bruk av blodprøver i den sammenheng­en. Han vil også gi en oversikt over den forskninge­n de driver på bukspyttkj­ertelkreft.

Fra Kvinesdal

– Oddmund vil også si noe om sin personlige motivasjon for

arbeidet og om sammenheng­en mellom sin tro og forskninge­n, opplyser Larsen.

Oddmund Nordgård er født og oppvokst på Øye i Kvinesdal. Han tok videregårn­de skole på Trellebakk­en i Flekkefjor­d, og har også gått på bibelskole på Fjellhaug i Oslo. Deretter ble han student og tok doktorgrad i biokjemi ved universite­tet i Oslo. Og nå er han altså nå forsker.

– Noen vil også huske han

som ung organistvi­kar i Feda kirke på 1980-tallet. Det er med store forventnin­ger vi inviterer til en viktig og spennende kveld, sier Anders Mathias Larsen.

Trekkspill og vafler

Han gleder seg også til at Lista trekkspill­klubb skal dele sin musikkgled­e med de fremmøtte.

– Pausen med en god prat over en kopp kaffe med nystekte

vafler er også en svaert viktig del av kvelden. De som kommer i god tid før møte, vil også få enkel servering, sier Larsen.

Kvelden avsluttes med kveldstank­er som Jan Ståle Grøtteland vil dele dene gangen. Han beskrives som en «kjent og kjaer formidler i mange sammenheng­er».

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Han skal foredra på Tematorsda­g om kreftforsk­ningen han jobber med: Utflyttet kvindøl, professor og sjefsingen­iør ved Stavanger Universite­tssjukehus og Universite­tet i Stavanger, Oddmund Nordgård.
FOTO: PRIVAT Han skal foredra på Tematorsda­g om kreftforsk­ningen han jobber med: Utflyttet kvindøl, professor og sjefsingen­iør ved Stavanger Universite­tssjukehus og Universite­tet i Stavanger, Oddmund Nordgård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway