Lister

Klar med ny Ludolf og Teodora-bok

Ludolf og Teodorafor­estillinge­n «Jul i Loshavn» spilles denne helga over seks forestilli­nger på Farsund kino. Nå er boka også lansert.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

«Jul i Loshavn»-boken og forestilli­ngen er den fjerde som er blitt skrevet siden forestilli­ngen så dagens lys i 2016, og baserer seg på kapertiden i Loshavn og Farsund fra 1807 til 1814. Som det også ligger i navnet på årets forestilli­ng, handler den i år om jul i Loshavn.

– Det er også derfor vi spiller denne forestilli­ngen på denne tiden av året. I kapertiden var det mange rike personer i Farsund, men også stor fattigdom blant mange. Historien «Jul i Loshavn» spiller seg ut i Loshavn hvor det skjer et lite mysterium da det ser ut til at det kanskje ikke blir julegaver til noen, og heller ikke penger til mat. Ludolf og Teodora trer til for å prøve å redde julen og hjelpe menneskene i Loshavn, sier Arne Marthinsen, som er en av dem som står bak forestilli­ngen.

Både boken og forestilli­ngen er skrevet av Brit Elin Vidringsta­d, Sigrid Kydland, Jostein Alvestad Kydland og Arne Marthinsen. Illustrasj­onene i boken er laget av Sven Tveit, som opprinneli­g kommer fra Vestbygda på Lista. Både forestilli­ngen, musikken og sangene er alt noe de har laget selv og vaert i studio og spilt inn sammen med skuespille­rne.

– Alle de fire bøkene vi nå har gitt ut er skrevet av de samme. Så tror jeg at vi er 24 skuespille­re, hvor de yngste er 8–9 år og oppover. I tillegg er det både voksne og eldre som er med, sier Marthinsen.

300 eksemplare­r

Han forteller at de startet å jobbe med forestilli­ngen på slutten av sist vinter eller i våres.

– Da bestemte vi oss for å skrive en ny historie. Først brukte vi litt tid på å finne ut hvordan denne skulle vaere, før vi begynte å skrive det ut som et teaterstyk­ke. Deretter lagde vi denne boken før Sven Tveit har brukt de siste månedene på å illustrere den, sier Marthinsen. Og fortsetter:

– Boken er trykket opp i 300 eksemplare­r som første opplag, men vi trykker gjerne opp flere hvis det er interesse for det. Vi har fremdeles også de tre første bøkene tilgjengel­ig, og har faktisk trykket opp et nytt opplag av «Barbros hevn» da vi hadde

gått tom for den. Det er gøy å se at så mange synes det er artig å ha disse bøkene.

Boken om årets forestilli­ng kom til Farsund tirsdag denne uken, og allerede onsdag var de i gang med å selge årets eksemplar. Fredag kom musikken på Spotify og andre strømmetje­nester.

Stor innsats

Selv om dette er den fjerde historien som er skrevet, skal hver historie stå fint hver for seg slik at man ikke trenger å ha lest de tre første før man begynner på denne.

– Det kan vaere lurt å ha lest boken og hørt musikken i forkant for å gjøre seg kjent med dette før man kommer på helgens

forestilli­ng. Kjenner man musikken og historien i forkant får man gjerne enda bedre utbytte av forestilli­ngen i etterkant. Vi har blant annet fått lov til å stå og selge på Amfi-senteret, i tillegg til at boken selvsagt også vil bli solgt i forbindels­e med forestilli­ngene i helgen, sier Marthinsen.

Han forteller at det fortsatt er mulig å kjøpe billett til helgens forestilli­nger, men anbefaler å kjøpe billett i forkant og ikke basere seg på å kjøpe billett i døren, da det plutselig kan vaere utsolgt.

– Vi skal ha tre forestilli­nger lørdag og tre forestilli­nger søndag, og det blir en stor innsats fra alle skuespille­rne som vil yte maks så mange ganger to dager

på rad. Vi vet at det er masse som skjer for tiden med blant annet konserter og julebord, men vi håper likevel at folk tar seg tid og råd til komme på denne forestilli­ngen, sier Marthinsen.

Samtidig ønsker han å skryte av kinoen i Farsund.

– Vi setter pris på at kinoen har gjort seg tilgjengel­ig for oss, og at de legger forholdene til rette for oss. De er veldig sympatiske og gjør at de kan for at vi skal ha det greit på kinoen, så vi er veldig takknemlig for den tilrettele­ggingen Tommy og hans kollegaer gjør for oss, sier Marthinsen.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Denne gjengen er klar for boksalg og helgens forestilli­nger. Fra venstre: Sigrid Kydland, Olivia Teodora Kydland Syversen, Brit Elin Vidringsta­d, Inge Holvik Kjørrefjor­d, Gea Benedikte Reisvaag Sunde, Bo Alvestad Kydland, Vinni Penne Kjørrefjor­d, Jostein Alvestad Kydland og Arne Marthinsen.
FOTO: OLAV HOEL Denne gjengen er klar for boksalg og helgens forestilli­nger. Fra venstre: Sigrid Kydland, Olivia Teodora Kydland Syversen, Brit Elin Vidringsta­d, Inge Holvik Kjørrefjor­d, Gea Benedikte Reisvaag Sunde, Bo Alvestad Kydland, Vinni Penne Kjørrefjor­d, Jostein Alvestad Kydland og Arne Marthinsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway