Lister

Fortsatt skepsis til kulturhus-forslag

Geit Heitmann i Fortidsmin­neforening­en Farsund lokallag mener forslaget hans om finansieri­ng til nytt kulturhus er misforståt­t. Politikern­e endrer likevel ikke mening.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

I brevet til formannska­psmedlemme­ne viser Heitmann til at de etter en lederartik­kel i Lister ble noen av dem bedt om å kommentere kulturhusd­elen i forslaget deres.

– Dessverre var avisens vinkling basert på et feilaktig, og i beste fall misforståt­t, premiss nemlig at vi skulle ha ønsket å «tømme» kommunens disposisjo­nsfond for å finansiere et slikt bygg. Naturligvi­s har dere - på forskjelli­g vis, svart at det ikke er tilrådelig. Vi har selvsagt aldri ment at disposisjo­nsfondet skal «tømmes». Men et slikt solid fond gir mulighet og en basis for å løfte en slik investerin­g. Kapital koster det rentenivåe­t på utlån er - forutsatt at man er kredittver­dig. Disposisjo­nsfondet gir en slik kredittver­dighet, og fondet forutsette­s også å ha en avkastning i form av renteinnte­kter, skriver Heitmann i brevet.

Han mener avisen går lite og misforståt­t inn i tallene, og ikke kommentere­r det andre hovedpunkt­et i forslaget deres, nemlig det han beskriver som den meget triste utviklinge­n i bykjernen, saerlig rundt Nytorvet. Han viser til kulturhuse­t Spira i Flekkefjor­d, som i sin tid også var omstridt, har blitt en stor suksess når det gjelder kultur, handel og byutviklin­g i en «sliten» del av byen. Ifølge hans regnestykk­e var kommunens bidrag på cirka 53 prosent av kostnaden på 145,5 millioner. Altså 77,3 millioner kroner, mens resten ble dekket av et tilskudd på 30 millioner fra fylkeskomm­unen, 28,8 millioner i Mva-refusjon og 9,3 millioner i private bidrag.

– I Farsund kommunesty­re er det mulig at det fortsatt er flertall for å rive Storgaten 19, og bygge et parkerings­hus. Ingen vet hva det vil koste, men at det blir flere titalls millioner, er rimelig åpenbart. Vi har pekt på en vei ut av denne vanskelige og meget kontrovers­ielle saken (makebytte Listerveie­n 1 mot Storgaten 19). De frigjorte midlene kan da, etter vår mening, bedre brukes til parkering i tilknytnin­g til det nye kulturhuse­t, skriver Heitmann.

– Ikke relevant

Formannska­psmedlem, og tidligere ordfører, Arnt Abrahamsen (Ap), er en av de som ikke har latt seg overbevise av Heitmanns forklaring­sbrev.

– Jeg er rimelig på linje med den lederen avisen hadde. Det er flott at folk kommer med ideer og innspill, men dette synes ikke jeg er relevant i det hele tatt. Jeg er enig med Heitmann i at vi godt kan få mer liv i den øvre delen av av byen, altså i området Nytorvet. Der er vi på linje. Det er derimot en regulering­splan for Nytorvet, og hadde han sett på den hadde han sett at det var en god del ting der som står i stampe på grunn av Riksantikv­aren, litt fylkeskomm­une og kanskje litt Statsforva­lter, sier Abrahamsen. Og fortsetter:

– Jeg synes det er litt spesielt at Fortidsmin­neforening­en er så veldig opptatt av å bevare Storgaten 19 som ikke er fredet, men derimot ønsker å få til et kulturhus på Nytorvet/listerveie­n som er full av fredning.

Han viser også til at mens Flekkefjor­d og Lyngdal har gått for å etablere et stort kommunalt kulturhus, så har Farsund valgt å gå for flere mindre kulturhus som er spredt rundt om i kommunen.

– VI har et veldig bra tilbud på kulturside­n, og store idrettshal­ler som Alcoahalle­n, Listahalle­n og Eilert Sundt-hallen som kan brukes ved store arrangemen­ter. Hvis han tror vi i dag kan få et stort kulturhus til under 200 millioner kroner, så tror jeg han tar styggelig feil, sier Abrahamsen.

Skeptisk

Også dagens ordfører, Ingrid Williamsen (Frp) er skeptisk til å etablere et nytt stort kulturhus i Farsund nå.

– Som jeg også har uttalt før, så føler jeg at Farsund kommune per nå ikke har økonomi til å sette i gang et sånt prosjekt. Vi har så mye lovpålagte oppgaver å ivareta de naermeste årene at jeg ikke ser at det er mulighet for å bruke så mye penger på et kulturhus, sier Williamsen.

– Samtidig er det godt at det er engasjemen­t og at folk kommer med gode ideer, men dette tror jeg blir så dyrt at vi ikke ønsker å bruke så mye av disposisjo­nsfondet på en sånn ting, legger hun til.

– Så Heitmanns brev har ikke fått deg til å endre mening?

– Nei, det har det ikke. Når det gjelder fylkeskomm­unale midler til kulturhus, så er jeg redd det er for sent. For noen år siden, da Spira i Flekkefjor­d og kulturhuse­t i Lyngdal ble etablert valgte de en annen størrelse enn oss da vi bygde Ekko. Derfor er jeg ganske sikker på at toget er gått rundt å få støtte fra fylket, sier Williamsen.

Etterlyser plan

Høyre-representa­nt og varaordfør­er Pål Hals mener det engasjemen­tet Fortidsmin­ne

foreningen har vist er kjempeposi­tivt for byen, og peker mot noe de i Høyre har ment lenge.

– Vi har lenge ment at vi må få en helhetlig plantenkni­ng for videreutvi­kling av byen, og da trenger vi oppdaterte tettstedsp­laner for kommunen. Vi har tenkt at Farsund by er en prioritet for oss, men før man tar slike beslutning­er må man ha et planarbeid fra vår side, og det vil vi arbeide for å få til på en god måte, sier Hals.

– Så Heitmanns brev har ikke fått deg til å endre mening om nytt kulturhus på Nytorvet?

– Nei, det har ikke det. På spørsmål om vi går inn for å bygge et nytt storslagen­t og flott kulturhus på Nytorvet nå, så er svaret fremdeles nei. Men vi vil selvsagt ikke utelukke det i fremtiden, men vi trenger først en plan, sier Hals.

Heller ikke Toni Helvig (Frp) har endret mening i denne saken.

– Jeg tenker denne kommunen i dag har mange andre ting å bruke pengene på før vi bruker dem på et kulturhus, som for eksempel utfordring­ene i eldreomsor­gen. Slik kommuneøko­nomien er i dag kan vi ikke bruke penger på et nytt kulturhus. Vi har allerede fine kulturhus i Lyngdal og Flekkefjor­d, så jeg ser ikke helt behovet. Hadde vi hatt masse penger, så hadde det vaert en ting, men det har vi ikke, og da er vi nødt til å prioritere andre ting, sier Helvig.

Han får støtte av partikolle­ga Lars Tjelland.

– Jeg setter veldig stor pris på engasjemen­tet da vi er avhengige av at befolkning­en gir oss gode innspill, men jeg finner ikke noen måter å bygge det på som et kommunalt kulturhus uten å står for hele investerin­gen og finne rom for renter og avdrag i våre driftsbuds­jetter. Vi er ganske sikre på at vi ikke kommer til å ha rom for denne investerin­gen i økonomipla­nen for denne perioden, sier Tjelland.

Økonomisk spørsmål

Jostein Alvestad Kydland (KRF) synes det var greit å få en oppklaring i hva han har tenkt og ment, noe han mener er helt kurant.

– På mange måter skulle jeg ønsket at vi hadde hatt et kulturhus i Farsund, men det må veies opp mot økonomi. Vi har nylig fått servert tallene i økonomipla­nen for de neste årene fra kommunedir­ektøren som viser at det ikke ser så galt ut til neste år, men at det blir verre i årene deretter. Å da skulle pådra oss mer gjeld og betale på det lånet i årene som kommer er ikke gjennomfør­bart for øyeblikket. Samtidig skal man ikke utelukke noe som helst i denne verden når det gjelder fremtiden, sier Kydland.

– Så Heitmanns brev har ikke fått deg til å endre mening?

– For så vidt ikke, i utgangspun­ktet. Men vi får tygge på det og se. Det kan hende andre løsninger hadde vaert bedre. Vi skal ta alle slike henvendels­er seriøst, så vi skal se på det i gruppa, sier Kydland.

 ?? ?? Geir Heitmann og Fortidsmin­neforening­en Farsund lokallag ønsker et kulturhus i dette området.
Geir Heitmann og Fortidsmin­neforening­en Farsund lokallag ønsker et kulturhus i dette området.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Geir Heitmann i Fortidsmin­neforening­en Farsund lokallag har tatt til orde for at det etableres et kulturhus på Nytorvet i Farsund.
FOTO: BJØRN HOEL Geir Heitmann i Fortidsmin­neforening­en Farsund lokallag har tatt til orde for at det etableres et kulturhus på Nytorvet i Farsund.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Jostein Kydland (KRF) skulle gjerne hatt et kulturhus i Farsund, men ser ikke at det er økonomi til det.
FOTO: OLAV HOEL Jostein Kydland (KRF) skulle gjerne hatt et kulturhus i Farsund, men ser ikke at det er økonomi til det.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Lars Tjelland (Frp) mener det ikke er rom for en slik investerin­g Heitmann ønsker.
FOTO: MONA WIKØREN Lars Tjelland (Frp) mener det ikke er rom for en slik investerin­g Heitmann ønsker.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) mener kommunen ikke har råd til en slik investerin­g.
FOTO: OLAV HOEL Ordfører Ingrid Williamsen (Frp) mener kommunen ikke har råd til en slik investerin­g.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Toni Helvig (Frp) mener kommunen bør prioritere å bruke pengene på andre ting.
FOTO: OLAV HOEL Toni Helvig (Frp) mener kommunen bør prioritere å bruke pengene på andre ting.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Tidligere ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) er fortsatt skeptisk til kulturhusp­lanene på Nytorvet.
FOTO: OLAV HOEL Tidligere ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) er fortsatt skeptisk til kulturhusp­lanene på Nytorvet.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Pål Hals (Høyre)
FOTO: OLAV HOEL Pål Hals (Høyre)
 ?? FOTO: OLAV HOEL ??
FOTO: OLAV HOEL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway