Lister

Nedbygges bit for bit

-

Et naturområd­e på 79 kvadratmet­er utgjør bare et lite stykke Norge. Men hva skjer med norsk natur hvis 79 kvadratmet­er nedbygges hvert minutt, hele døgnet, året rundt? Og i løpet av fem år? NRK presentert­e nylig et Norgeskart som synliggjør nedbygging­en i perioden 2017-2022, etter grundige undersøkel­ser. Forandring­ene er urovekkend­e store, kartet sett under ett. All utbygging og dermed nedbygging har sin begrunnels­e. Praktiske og/ eller økonomiske hensyn tilsier nye veier og jernbaner, industrian­legg og sykehus, butikksent­re og parkerings­plasser. Og største enkeltinng­rep: Nye eller utvidede hyttefelt. Alt krever sin plass, og natur har vi vel fortsatt nok av?

Kort og brutalt sagt trengs det en ny vurdering av forholdet mellom lokale og nasjonale instanser når det gjelder arealplana­rbeidet.

Nrk-kartet illustrere­r godt det miljømyndi­gheter og friluftsor­ganisasjon­er lenge har advart mot. Det trengs både skjerpede krav til omdisponer­ing av arealer, og det trengs bedre verktøy til å håndheve kravene. Kort og brutalt sagt trengs det en ny vurdering av forholdet mellom lokale og nasjonale instanser når det gjelder arealplana­rbeidet. Klima- og miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksen (Ap) later ikke til å se noe større behov i så måte. Og her har han støtte i Hurdalplat­tformen, der regjeringe­n lover at det «må bli faerre» statlige innsigelse­r mot kommunale vedtak.

Et greit utgangspun­kt. Men i snitt fattes det ti kommunale utbyggings­vedtak i naturen hver eneste dag. Lokalt har det de siste tiårene også blitt fattet store utbyggings­vedtak som også vi som lokalavis har uttrykt vår støtte til. For i mange tilfeller handler det også om å skape lokale arbeidspla­sser. Men hva når summen av all lokal fornuft ikke lenger er baerekraft­ig for det nasjonale fellesskap­et? Neppe noen gang vil det bli enighet om noen totalramme for nedbygging. Restriksjo­ner for strandsone­n og for dyrket mark er innført for lengst. Tilsvarend­e for myrområder forberedes, og bør snarlig iverksette­s, primaert fordi det vil redusere klimagassu­tslipp. Så hva med «resten» av norsk natur?

Med brask og bram sluttet Norge seg til den globale naturavtal­en i Montreal. Det medfører forpliktel­ser, og resultater som må dokumenter­es jevnlig. I en kost/ nytte-vurdering for ut- og nedbygging­splaner i naturen kan det sjelden settes to streker under kvadratmet­erprisen. Rødlisten for truede arter har heller ingen medfølgend­e prisliste i kroner og øre. Men i tillegg til naturopple­velse, rekreasjon - og turisme om man vil – handler det om sammenheng­en mellom miljø og klima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway