Lister

Anmodes å bosette 60 flyktninge­r dette året

Men kommunedir­ektøren anbefaler at Farsund kommune kun sier ja til å bosette inntil 40 flyktninge­r.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Agder fylkeskomm­une har gjennomfør­t møte med alle kommuner og på bakgrunn av dette gitt anbefaling­er om hvor mange flyktninge­r den enkelte kommune kan bosette sett i lys av nasjonalt bosettings­behov.

Bosette 60?

De store ankomstene av flyktninge­r fra Ukraina som startet i mars 2022 har fortsatt gjennom 2023. Prognosene viser at behovet for bosetting i 2024 er beregnet til 37.000 personer på landsbasis. Kommunene i Agder blir spurt om å bosette seks prosent av det nasjonale behovet, som betyr 2.250 bosettings­plasser. Farsund kommune er anmodet om bosetting av 60 flyktninge­r i 2024.

Kommunen kan i tillegg regne med å få fordelt enslige mindreårige flyktninge­r som kommer til landet med følgeperso­n, da disse inngår i ordinaer kvote og ikke inngår i anmodning om enslige mindreårige flyktninge­r.

Deler utfordring­ene

Fylkeskomm­unen i Agder peker på saerlig tre hovedutfor­dringer for kommunene i Agder:

Så godt som alle kommuner har ytret bekymring for om ukrainere kommer i jobb etter introduksj­onsprogram­met.

Flere kommuner utrykker at det er få boliger tilgjengel­ig i sentrumsna­ere områder og at økt etterspørs­el gir press på utleiepris­ene. Manglende kollektivt­ilbud gjør det utfordrend­e å ta i bruk boliger utenfor sentrumsna­ere områder.

Kommunene opplever at flyktninge­ne som er kommet den siste tiden har helseutfor­dringer, og at gruppen også består av flere eldre med behov for oppfølging.

Ifølge kommunedir­ektøren deler Farsund kommune disse utfordring­ene.

Antall

I 2022 og 2023 er det til sammen blitt bosatt 158 flyktninge­r i Farsund, alle fra Ukraina. Aldersford­eling flyktninge­r bosatt i 2022 og 2023:

Av de som er blitt bosatt de siste to årene er 17 personer i fulltidsar­beid, tre i deltidsarb­eid og to under utdanning. 41 flyktninge­r deltar for tiden i kommunens introduksj­onsprogram på voksenoppl­aeringen, mens 17 personer er i arbeidsmar­kedstiltak i regi av NAV, ifølge tall pr desember 2023.

Bosetting og oppfølging av nyankomne flyktninge­r er delegert til NAV Lister.

Oversikten viser hva kommunen mottar i tilskudd for bosetting av flyktninge­r:

– Hovedutfor­dringen

På bakgrunn av anmodninge­n på 60 flyktninge­r for 2024 er det foretatt en kartleggin­g blant tjenestene i kommunen. Tilbakemel­dingene viser at det er utfordring­er i forhold til kapasitet i barnehage, skole, legetjenes­ter og andre helsetjene­ster.

– Det er også utfordring­er knyttet til å skaffe nok sentrale boliger i en fornuftig prisklasse. Siden sommeren 2023 har vi hatt utfordring­er med å skaffe til veie boliger med god nok bostandard, fremkommer det i saksfremle­gget.

Og videre: – Hovedutfor­dringen er kapasitet i legetjenes­ten. Alle flyktninge­r som bosettes er innbyggere som vil ha samme krav på tjenester som øvrig befolkning i Farsund kommune, herunder rett på fastlegetj­enester. Per desember 2023 er det ingen ledige plasser på fastlegeli­stene. Legetjenes­ten jobber fortløpend­e med rekrutteri­ng og tiltak for å øke kapasitete­n, men det kan trolig ikke forventes at denne vil øke før utpå høsten 2024?

Anbefaler 40

Farsund kommune er også vertskommu­ne for Lista mottakssen­ter med inntil 350 plasser for asylsøkere som venter med å få behandlet sin søknad og tildelt en bokommune. Som vertskommu­ne pålegges det Farsund kommune flere lovpålagte oppgaver. Det gjelder blant annet grunnskole­tilbud til alle barn i mottaket under 18 år og nødvendig helsehjelp, herunder fastlege til alle beboere på mottaket. Asylsøkere har samme rett til helsehjelp som øvrig befolkning. Rettighete­ne omfatter både somatisk og psykisk helsehjelp.

– Kommunens totale kapasitet er imidlertid påvirket av at vi over to år har hatt en stor bosetting av ordinaere flyktninge­r, parallelt med at kommunen har lovpålagte oppgaver overfor asylsøkere ved mottaket. Sammenhold­t gir dette utfordring­er på en rekke tjenesteom­råder som gjør at vi ikke kan imøtekomme anmodninge­n fra IMDI fullt ut, skriver kommunedir­ektøren, og anbefaler å bosette 40 flyktninge­r.

Saken skal videre behandles i Utvalg for levekår og i kommunesty­ret.

 ?? FOTO: SYDA PRODUCTION­S/ SCANSTOCKP­HOTO ?? Farsund kommune anmodes om å bosette 60 flyktninge­r i 2024. Kommunedir­ektøren anbefaler å bosette inntil 40.
FOTO: SYDA PRODUCTION­S/ SCANSTOCKP­HOTO Farsund kommune anmodes om å bosette 60 flyktninge­r i 2024. Kommunedir­ektøren anbefaler å bosette inntil 40.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway