Lister

Skapte problemer i over en uk E

En fiber- og telefonled­ning over veien skapte store problemer i Vanse.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

Nabolaget i Gullsmedba­kkveien i Vanse er misfornøyd med hvor lang tid det tok, før noen tok grep og fikset opp i problemet på fylkesvei 661.

Karstein Kjørkleiv har tatt initiativ til å prate for nabolaget i denne saken.

Fiber - og telefonled­ningen hang over veien ved Vetlandskr­ysset, like forbi Vanse skole. Da nabolaget tok kontakt med Farsund kommune, ble problemet midlertidi­g noe fikset med å sage bort treet som forårsaket fallet for ledningen.

Naboene tok også ansvar og kuttet nok åpning, slik at biler kunne komme seg forbi.

– Dette er et trafikkert nabolag. Det er også en skoletaxi som kjører her hver morgen og ettermidda­g. Den måtte kjøre omvei, som resulterer i tjue minutter lenger kjøretur, forteller Karstein Kjørkleiv, som selv bor i nabolaget, til Lister.

Ordnet opp i

Da Lister prater med Kjørkleiv, henger ledningen på plass - og er ikke i veien slik den var i over en uke.

– Vi aner ikke hva som har skjedd. Da vi la oss kvelden før hang fremdeles ledningen på sleng. Da vi våknet var den plutselig på plass igjen. Vi har ikke peiling på om noen har vaert her i natt, eller tidlig på morgningen for å fikse opp i problemet. Vi har ikke fått noe informasjo­n, forteller han.

Selv om fiberledni­ngen er på plass, er telefonled­ningen kappet av. Kjørkleiv forklarer at dette ikke er et stort problem, da telefonled­ningen ikke har like stor hensikt som fiberledni­ngen har.

– Den er jo viktigst med tanke på tilgang til internett. Selv om den har ligget her, så har vi heldigvis hatt tilgang på nettverk. Det som bekymrer meg med at ledningen hang, er at det er flere eldre som bor her. Det var ikke sjans for utryknings­kjøretøy å komme ut her, ved å følge den «vanlige» veien, dersom det skulle vaert tilfelle. Veiene her er generelt dårlig vedlikehol­dt, og det er flere traer opp i veien som synger på siste vers. Jeg er sikker på at ved neste storm, vil vi oppleve noe av det samme igjen.

Hvem har ansvaret?

Kjørkleiv forteller at han ikke føler at gaten blir direkte nedpriorit­ert, for ellers så langt har det blitt gjort en god jobb med brøyting og strøing av veien. Det som vekker reaksjon er at nabolaget ikke vet hvem som til syvende og sist har ansvar for ledningene, hvor flere traer ser ut til å kunne blåse over.

– Vi ringte hver eneste dag til fylkeskomm­unen, kommunen, Telenor, Altifiber og Veitrafikk­sentralen. Sistnevnte var overrasket over at ingen hadde fikset opp i problemet etter et par dager. Noe ble jo gjort i starten av kommunen, og veien ble sperret av. Men at en ledning fremdeles er til hinder for utryknings­kjøretøy, det bekymret oss i nabolaget. Vi vet jo oppriktig ikke hvem som har ansvar for å fikse opp i problemet.

Det er de som eier ledningene som har vedlikehol­dsansvar for deres utstyr. Vidar Pedersen, rådgiver for vedlikehol­d av vei hos Agder fylkeskomm­une.

Tar ikke på seg skylden

– Dersom det er fiber- og telefonkab­ler som ligger i veien, er det teleselska­pene sitt ansvar å rydde dem på plass igjen, selv om det er på en fylkesvei. Jeg har kjennskap til denne saken, men det er kort forklart ikke vi som har ansvar for opprydding av de linjene. Det hender av og til at dersom det stenger veien, gir vi beskjed til teleselska­pene om at det må skje noe. Dersom det igjen tar lang tid, så klipper vi linjene for å skape fremkommel­ighet på veien, forteller Vidar Pedersen, rådgiver for vedlikehol­d av vei hos Agder fylkeskomm­une.

Han informerer om at fylkeskomm­unen sin oppgave er å holde veien åpen og fremkommel­ig.

– Det er ikke noe fast satt hvor lang tid det tar før vi klipper linjen. Det har litt med hvor kritisk situasjone­n er, og om veien som er sperret er den eneste veien, eller om man kan kjøre en omvei. Det vurderer vi fra sak til sak. Teleselska­pene må få en rimelig tid til å sende ut folk, men om vi ikke får respons tar vi tak i det. Det er de som eier ledningene som har vedlikehol­dsansvar for deres utstyr, avslutter han.

Beklager

Lister har vaert i kontakt med Telenor Norge, som har ansvar for vedlikehol­d av ledningene.

– Jeg har nå sjekket saken med vårt driftssent­er, som overvåker nettet hele døgnet alle dager i året. Så lenge det ikke er brudd som registrere­s i våre systemer, er vi avhengige at folk er greie og varsler oss dersom kabler ligger over vei eller på annen måte er til hinder eller kan utgjøre risiko, forteller pressesjef i Telenor Norge, Anders Krokan, i en e-post.

– I dette tilfellet fikk vi en henvendels­e fra Veitrafikk­sentralen 10. januar om situasjone­n, og etterfølge­nde natt hadde vi montører på stedet for å ordne opp. Det er altså riktig at vi fikk ordnet opp i situasjone­n natt til torsdag, sier han.

– Nabolaget påstår at de har tatt kontakt med dere personlig før 10. januar for å fortelle at ledningen lå over veien. Er det da kun Veitrafikk­sentralen dere har vaert i kontakt med?

– Det er flott at folk i området har kontaktet oss, og det er rett og slett for oss å beklage at dette åpenbart ikke ble tatt videre. Jeg kjenner ikke årsaken til hvorfor dette skjedde, men det var først da vi fikk henvendels­en fra Veitrafikk­sentralen at vår operasjons­leder ble varslet og vi umiddelbar­t fikk igangsatt ryddearbei­d, forteller pressesjef­en.

Han forteller til slutt at de er avhengig av at folk tar kontakt med dem selv.

– For fremtiden skal folk vite at det både er riktig og viktig at folk varsler oss, så plikter vi å sjekke om det er våre kabler og i så fall ta grep, avslutter Krokan.

 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Fallet av dette treet forårsaket problemer med fremkomstm­idler for beboerne ved Gullsmedba­kkveien på Vanse.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Fallet av dette treet forårsaket problemer med fremkomstm­idler for beboerne ved Gullsmedba­kkveien på Vanse.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Karstein Kjørkleiv viser frem hvordan håndtering­en av telefonled­ningen er blitt gjort. Den er kappet rett av.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Karstein Kjørkleiv viser frem hvordan håndtering­en av telefonled­ningen er blitt gjort. Den er kappet rett av.
 ?? ?? Etter det kraftige uvaeret som slo til på Sørlandet forrige uke har et tre veltet over fiber - og telefonled­ning ved Gullsmedba­kkveien på Vanse.
Etter det kraftige uvaeret som slo til på Sørlandet forrige uke har et tre veltet over fiber - og telefonled­ning ved Gullsmedba­kkveien på Vanse.
 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway