Lister

Nytt år – nye muligheter

- Jan Broder Dahl

Det ser ut til at vi har fått tilbake en god gammeldags vinter her på Sørlandet. Da er vi heldige som har tilgang på stabil og billig vannkraft. For naer 95% av våre boliger har frem til nå vaert avhengig av norskprodu­sert strøm - til en gunstig pris. Og kraft har vi nok av. Mer enn nok – dersom vi bruker den riktig. Men dersom batterifab­rikker, datalagrin­gssenter og hydrogenfa­brikker skal prioritere­s i tillegg til sterkt subsidiert­e strømavtal­er til store selskaper i EU, kan det se skummelt ut for fremtiden. Og strømprise­ne her i landet vil om litt stige mye. Denne uken bestemte Tyskland seg for å bygge en gigantisk batterifab­rikk i Nord Tyskland – basert på vindkraft/solenergi. Og når vinden ikke blåser eller sola ikke skinner, skal disse energienhe­tene erstattes av balansekra­ft. Det betyr i praksis norsk vannkraft. Dermed går prisen på stabil strøm opp, opp, opp….

Så hva gjør man? Finnes det alternativ­er? Ja – solceller kanskje. En flott innretning som kan produsere kortreist strøm til private/bedrifter montert på egen bygningsma­sse uten store tap av energi i overføring­skabler. Det er nettopp på tak og vegger på eksisteren­de bygg at denne energiform­en er egnet og kan forsvares. Ikke ute i naturen eller kulturland­skapet som noen tenker seg. Men det koster - og de siste årene har prisene skutt i vaeret. Aktivitete­n på solcellema­rkedet har stoppet opp. Men enkelte leverandør­er lokker nå med nye tilbud. Prisen har falt igjen. Grunnen til det er for å kompensere mot at staten har redusert Enova-støtten med ca 15.000 pr. tiltak.

Dersom du produserer et overskudd av kraft og kunne levere dette til nettet, da kan du tjene penger. Ikke store penger – men nok til at du må betale skatt - som takk for at du investerte 100-150.000,- for å avlaste dagens energiprod­uksjon. Kanskje du går i pluss etter 15 år! Her skulle

bruk heller pengene på Enøk-tiltak til folket

jo heller staten ØKT støtten til en slik utbygging og spart både samfunnet og natur for bygging av mye lokalt nett og heller konsentrer­t seg om de store investerin­gene. Men dersom prisene kommer tilbake til de vi hadde i 2021/2022 så vil det kanskje lønne seg – for de som har råd…

Om ikke lenge kommer det luskende ett nytt energi-direktiv fra EU om at boliger skal tilfredsst­ille nye energikrav. Ikke bare vinduer og isolering av vegger – men også oppvarming. Og her kommer varmepumpe­n inn igjen. Men Enova-støtten til vanlige varmepumpe­r er helt borte nå. For de som har gamle hus vil fremtiden bli kostbar. Nå skal ikke bare prisen på strøm bli sterkt påvirket av prissmitte fra EU – men også regelverke­t for energigodk­jenning av boliger, vil komme som en uforutsett ekstrakost­nad for mange. Her MÅ det inn kraftige Enøk-støtteordn­inger fra staten! Noe vi som forbrukere, samfunn og natur vil tjene på i lengden.

Men hvor skal pengene komme fra? Eller snu spørsmålet: Hvem er det som tjener på denne priskaruse­llen som vi har sett – og som om mulig vil fortsette dersom

Norge ikke innfører et tak på norskprodu­sert kraft til norske forbrukere. Jo – pengene havner hos strømprodu­senten – noe privat, men mye eid av både staten og kommunene i dette landet. Noen få kommuner har på eget initiativ tilbudt støttepakk­er til sine innbyggere. Bør ikke flere gjøre dette? En rettferdig støttepakk­e som vil vaere lik for alle. Det er VÅR strøm! Det er vi som har ofret vår natur og de inngrep vi har påført oss selv. Da bør vi også kunne rå over denne resursen på selvstendi­g grunnlag. Når Tyskland kan pøse på med 10,2 milliarder kroner i subsidier til batterifab­rikk – kan også Norge gjøre sine valg. Min eneste trøst er at Tysklands storsatsin­g på batteripro­duksjon blir ett skudd i baugen for Morrow Batteri i Arendal. Ikke meg imot…

Konsernsje­fen i Å Energi sier så klart:«vi må vaere aerlige om at hvis vi ønsker å bygge ut mye ny kraft i det korte bildet er det ingen andre energiform­er enn sol, vind og vann som er storskala». Til nå står vannkrafte­n for 90% av dagens produksjon – og jeg er glad for å se at Å Energi fremdeles satser stort på vannkrafte­n som represente­rer effektivit­et, stabilitet og lang levetid – og om mulig gunstig pris. For kraft i Norge har fram til i dag ALDRI vaert basert på kortsiktig­e løsninger. Historien viser stolt frem hvordan landet vårt har utviklet seg sammen med utbygginge­n av norsk vannkraft. Mange kloke valg som har kostet sitt - også i naturinngr­ep. Å bruke de siste 10% av vårt behov for energi ved å rive landet i filler naturmessi­g med vind- og solkraftan­legg er helt riktig: SVAERT KORTSIKTIG – OG NEPPE KLOKT. Havvind er i ferd med å stanse seg sjøl for Norges del. Mer landvind for å erstatte dagens vannkraft til hydrogenpr­oduksjon - er jo direkte løsning med energi. Nei – bruk heller pengene på Enøk-tiltak til folket og øk støtten skikkelig til solcellean­legg på eksisteren­de bygningsma­sse privat/ naering. Det gir oss energiover­skudd på kort sikt. Et pusterom som gjør at vi heller kan tenke langsiktig energipoli­tikk – også i fremtiden!

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­enten: Jan Broder Dahl.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­enten: Jan Broder Dahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway