Lister

– Dette er et løft for hele regionen

– Det er viktig å få fram at dette er et løft for hele regionen, sa ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal da Vitensente­ret Sørlandet åpnet sin nye avdeling i Kvinesdal.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Etter fine ord og snorklippi­ng under den offisielle åpningen av Vitensente­ret-avdelingen i Kvinesdal lørdag formiddag, tok de to ansatte formidlern­e over showet.

Kjetil Viken og Joakim Svindland ga samarbeids­partnere og andre inviterte gjester et mini viten-show med eksperimen­ter som sørget for at åpningen også ble markert med både ett og flere smell som seg hør og bør et slikt senter.

IFØLGE ORDFØRER PER Sverre Kvinlaug kom ideen om et vitensente­r i Kvinesdal etter at han i 2016 var på besøk på Vitensente­ret Sørlandets avdeling i Arendal sammen med familien.

– Den opplevelse­n ga mersmak, og jeg lurte på om dette kanskje kunne vaere en mulighet å få til i vår region, fortalte Kvinlaug før han klippet åpningssno­ren.

Det var det. Mange ble involvert og engasjert. Både kommunen og fylkeskomm­unen har bidratt med penger - og lørdag kunne alle altså glede seg over åpning.

Målet er å gi barn og unge - og også voksne - mulighet til å ta del i opplevelse­ne vitensentr­ene tilbyr. Poenget er å laere gjennom å gjøre.

– Det er viktig å få fram at dette er et løft for hele regionen, i tillegg til at det betyr mye for stedsutvik­lingen i Kvinesdal, påpeker Kvinlaug overfor Lister.

AVDELINGEN I KVINESDAL er den tredje i Agder. Vitensente­ret Sørlandet har fra før av avdelinger i Kristiansa­nd og Arendal.

Blant gjestene under åpningen var Listerordf­ørerne. De benytter anledninge­n til å teste ut noen av de ulike aktivitete­ne og konkludert­e med at samarbeid gjorde det hele enklere.

Leder Kine Wangerud for Vitensente­ret Sørlandet var også på plass. Hun fortalte at årsaken til at de satser på en ny avdeling i nettopp Kvinesdal er folkene som står bak.

– Dette er engasjerte, dyktige mennesker som vi har samhandlet med i mange år. Ikke minst en engasjert ordfører. Vi gleder oss til å ta fatt og nå ut til alle kommunene i regionen, sa hun.

I TILLEGG TIL INVITERTE gjester, åpnet senteret for ordinaere besøkende da den offisielle åpningen var unnagjort. Blant dem som tok turen, var Hildegunn Reppen. Hun var der sammen med datteren Josefine Reppen og søsteren Laila Jonassen.

– Å komme hit var min julegave fra ungene mine, smiler Reppen, som hadde tatt turen fra Flekkefjor­d.

De tre tar seg en liten pause i den konsentras­jonskreven­de leken for å svare på avisens spørsmål.

– Jeg synes dette er et kjempebra tilbud. Endelig er det noe sånn i distriktet, sier Reppen, og forteller at hun tidligere har vaert på Teknisk Museum i Oslo noen ganger.

– Dette er i samme sjanger, sier hun, og svarer bekreftend­e på spørsmålet om hun kommer til å ta turen til senteret i Liknes flere ganger.

Annlaug Egeland fra Kvinesdal har tatt med seg datteren Channe (10) og sønnen Axel (8) til vitensente­ret åpningsdag­en.

– Jeg var nysgjerrig og hadde lyst å se hva de hadde å by på, smiler hun.

Hun forteller at hun jobber i barnehage, og at de tidligere har hatt besøk fra vitensente­ret som viste fram eksperimen­ter der.

– Det er gøy for ungene. Dette er en annen måte å laere på, sier hun.

– LEGO ER TINGEN, sier Jon Gunnar Røiland fra Moi i Rogaland.

I alle fall synes sønnen Gjert Røiland på seks år det. Og det er derfor de har tatt turen til senteret, for det ble nemlig lokket med legofest åpningsdag­en.

– Jeg synes det virker veldig bra her, sier Jon Gunnar.

– Men det bør bli større for at tilreisend­e skal ta turen flere ganger, legger han til.

Og det skal senteret også bli. Senteret som åpnet lørdag er i midlertidi­ge lokaler i Elvegaten. Etter hvert skal senteret inn i et 600 kvadratmet­er stort lokale i et nytt bygg. Dette skal settes opp i samme kvartal, midt i Liknes, uten at eksisteren­de bygg skal rives, ifølge ordføreren.

– Vi håper å kunne sette spaden i jorda i 2025, sier Kvinlaug.

 ?? ?? Lokale ordførere fikk testet samarbeids­evnen da de prøvde noen av oppgavene i det nye Vitensente­ret som åpnet lør sammen. Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal og Unni Nilsen Husøy i Lyngdal følger med.
Lokale ordførere fikk testet samarbeids­evnen da de prøvde noen av oppgavene i det nye Vitensente­ret som åpnet lør sammen. Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal og Unni Nilsen Husøy i Lyngdal følger med.
 ?? ?? Formidlern­e Kjetil Viken og Joakim Svindland holdt en mini viten-show for de inviterte gjestene.
Formidlern­e Kjetil Viken og Joakim Svindland holdt en mini viten-show for de inviterte gjestene.
 ?? ?? Joakim Svindland (t.v) og Kjetil Viken (t.h) er ansatte formidlere for Vitensente­ret i Kvinesdal. De tre vitenlosen­e Dominika Ewa Jablonske, Nikolai Haaland og Tomine Birkeland Log går på skole og jobber ekstra på senteret. - Jeg er veldig glad i realfag og skal studere biologi. Det er gøy å få jobbe med faget allerede nå, sier Jablonske.
Joakim Svindland (t.v) og Kjetil Viken (t.h) er ansatte formidlere for Vitensente­ret i Kvinesdal. De tre vitenlosen­e Dominika Ewa Jablonske, Nikolai Haaland og Tomine Birkeland Log går på skole og jobber ekstra på senteret. - Jeg er veldig glad i realfag og skal studere biologi. Det er gøy å få jobbe med faget allerede nå, sier Jablonske.
 ?? ?? Leder Kine Wangerud for Vitensente­ret Sørlandet (f.v) sammen med Lister-ordførerne Per Sverre Kvinlaug (Kvinesdal), Unni Nilsen Husøy (Lyngdal), Torbjørn Klungland (Flekkefjor­d), Ingrid Williamsen (Farsund) og Jan Petter Gysland (Haegebosta­d). Alle håper det nye vitensente­ret blir et løft for regionen.
Leder Kine Wangerud for Vitensente­ret Sørlandet (f.v) sammen med Lister-ordførerne Per Sverre Kvinlaug (Kvinesdal), Unni Nilsen Husøy (Lyngdal), Torbjørn Klungland (Flekkefjor­d), Ingrid Williamsen (Farsund) og Jan Petter Gysland (Haegebosta­d). Alle håper det nye vitensente­ret blir et løft for regionen.
 ?? ?? – Denne dagen har jeg gledet meg veldig til! sa ordfører Per Sverre Kvinlaug før han klippet snoren og offisielt åpnet Vitensente­ret.
– Denne dagen har jeg gledet meg veldig til! sa ordfører Per Sverre Kvinlaug før han klippet snoren og offisielt åpnet Vitensente­ret.
 ?? ?? Ansatt formidler Kjetil Viken viser mamma Annlaug Egeland og barna Channe og Axel hvordan de kan programmer­e de mekaniske billene til å ta seg fram i en labyrint.
Ansatt formidler Kjetil Viken viser mamma Annlaug Egeland og barna Channe og Axel hvordan de kan programmer­e de mekaniske billene til å ta seg fram i en labyrint.
 ?? ?? Fra venstre: Svend Marius Egenes og Ask Syvert Nilsen Helseth (8) fra Kvinesdal og Gjert Røiland (6) og Jon Gunnar Røiland fra Moi.
Fra venstre: Svend Marius Egenes og Ask Syvert Nilsen Helseth (8) fra Kvinesdal og Gjert Røiland (6) og Jon Gunnar Røiland fra Moi.
 ?? ?? Josefine Reppen (8) gir tante Laila Jonassen (t.v) og mamma Hildegunn Reppen instruksjo­ner for hvordan de kan samarbeide om å løse den felles oppgaven.
Josefine Reppen (8) gir tante Laila Jonassen (t.v) og mamma Hildegunn Reppen instruksjo­ner for hvordan de kan samarbeide om å løse den felles oppgaven.
 ?? ?? dag. Her forsøker Jan Petter Gysland i Haegebosta­d og Ingrid Williamsen i Farsund å manøvrere seg til å løfte et lodd
dag. Her forsøker Jan Petter Gysland i Haegebosta­d og Ingrid Williamsen i Farsund å manøvrere seg til å løfte et lodd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway