Lister

En av de aller største

-

Tirsdag ettermidda­g kom den nedslående nyheten: Lyngdølen Stefan Strandberg (33) må gi seg med fotball. Og det minst ett år før han egentlig hadde tenkt. Årsaken er en livstruend­e blodpropp han fikk etter å ha blitt operert for en prolaps i ryggen like før jul. I midten av januar måtte han hasteopere­res. I løpet av noen uker ble landslagss­topperens liv snudd opp ned. Nå er han først og fremst glad han er i live.

Han er utvilsomt en av distriktet­s største idrettspro­filer gjennom alle tider.

Samtidig legger lyngdølen ikke skjul på at det som har skjedd er en brutal livskrise for ham. Nå må han slutte med fotball - idretten han elsker og har drevet med siden han laerte å gå. Denne krisen må bearbeides. Først skal han bruke tid med de aller naermeste - og ikke minst den førstefødt­e sønnen som kom til verden i oktober. Med hjelp av gode støttespil­lere vil han reise seg igjen. For lyngdølen er tydelig på at han ønsker en rolle i fotballen også i fremtiden. «Trenger litt tid på å komme meg nå, så kommer jeg tilbake med mer…», var den klare meldingen han selv la ut på Instagram tirsdag.

Ken Remi Stefan Strandberg, som er hans fulle navn, hylles nå av mange for sin innsats på fotballban­en. Landslagss­jef Ståle Solbakken fremhever han som en glimrende lagkamerat og spiller. Stopperkol­lega på landslaget, Leo Skri Østigård, beskriver ham som en far og sier det har vaert en aere å spille ved siden av ham. Og den profilerte fotballkom­mentatoren i VG, Knut Espen Svegaarden, levner ingen tvil og lar tallene tale sitt tydelige språk: Det norske landslaget var bedre med lyngdølen på banen. Det til tross for at han også ble kritisert. 33-åringens imponerend­e karriere begynte hjemme i Lyngdal IL. Men allerede som 15-åring meldte han overgang til MK for å spille på et litt høyere nivå. Fire år senere ble han plukket opp av Vålerenga. Senere ble det et berg-og-dalbane-opphold i Rosenborg, før han ble solgt til russiske Krasnodar i 2015. Ifølge VG har han i løpet av karrieren tjent godt over hundre millioner kroner. Han var også innom Hannover, Ural Jekaterinb­urg, Trapani og Salernitan­a før han returnerte til Vålerenga i 2022. Der fikk han en trist sorti som endte med nedrykk til Obos-ligaen. Og nå altså et uventet karrierepu­nktum.

Totalt har Strandberg spilt 75 kamper med det norske flagget på brystet. 36 av dem på A-landslaget. I 2013 var han kaptein på U21-landslaget som tok seg til en imponerend­e semifinale i EM. Han er utvilsomt en av distriktet­s største idrettspro­filer gjennom alle tider. Bare bysbarnet Ingvild Stensland (42) er større, mens landslagsk­ollega Julian Ryerson (26) puster ham i nakken. At han etter denne uventede og uønskede U-svingen i livet blir hyllet av fotball-norge er vel fortjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway