Lister

Skader på verneverdi­g bro

Lyngdal kommune har satt opp sperringer på den over 180 år gamle steinbroen over Litleåna i Oftedal etter at forbipasse­rende oppdaget store skader broen.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Vi er litt usikre på om det er vårt ansvar, ettersom broen ligger på privat eiendom. Dette må vi sjekke ut.

– Vi har snakket med personer, og må opp og se naermere på skadene, sier prosjektle­der i Statens vegvesen, Ingmar Ulvenes, til Lister.

– Alvorlig trøkk

I helgen mottok Lister og andre medier bilder fra forbipasse­rende som mente det var store skader på fundamente­t på steinhvelv­broen som krysser Litleåna like ved tidligere Oftedal bro på E39.

Bilder som Lister har tatt på stedet mandag, viser at det er skader i massene like inntil steinhvelv­en på vestre side av hovedspenn­et. Her strømmet det vann gjennom sprekker som har blitt avdekket etter at steiner som støttet steinhvelv­en har rast ut.

– Den gamle verneverdi­ge kvelvbrua der Opsalveien møter E39 har fått en alvorlig trøkk. Det er nok is som har skjøvet steiner ut av posisjon, skriver Rune Een i en e-post han sendte i helgen etter at han oppdaget skadene på broen.

Svekket fundament

Knut Asbjørn Koland, seksjonsle­der vedlikehol­d, Statens vegvesen

Lister har ikke fått avklart hva som er årsaken til skadene på broen. Flere hevder imidlertid at bygging av den nye broen over E39 til erstatning for gamle Oftedal bro på E39 - som ble skadet og deretter stengt i oktober 2017 som følge av flom - kan vaere medvirkend­e til skadene som har oppstått.

Kort tid etter at den gamle europaveib­roen måtte stenge som følge av de omfattende skadene i fundamente­t, ble det etablert en midlertidi­g vei på en stor fylling. Midt under fyllingen plasserte entreprenø­rene store drenerings­rør som sørget for at elva kunne renne fritt under europaveie­n.

I 2019 sto den nye stamveibro­en ferdig der den gamle hadde stått. I forbindels­e med dette arbeidet ble det foretatt en del utgraving, både på oppsiden og nedsiden av den nye broen.

– Vi har sett bilder, og det ser ut til at det kan ha skjedd noe undergravi­ng på hvelvet. Vi er litt usikre på om det er vårt ansvar, ettersom broen ligger på privat eiendom. Dette må vi sjekke ut, sier seksjonsle­der vedlikehol­d i Statens vegvesen, Knut Asbjørn Koland.

Han fortsetter:

– Det vi må gjøre, er å ha noen folk som kan se naermere på broen. Når det gjelder den nye broen på E39, så var det vi som bygde den. Vi har endret noe på elveløpet rundt steinbroen, kun lagt om ved den nye broen. Det skal ikke ha noen betydning for steinbroen.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I 1843 ble steinhvelv­broen over Litleåna ved Oftedal bygd og tatt i bruk.
FOTO: TORREY ENOKSEN I 1843 ble steinhvelv­broen over Litleåna ved Oftedal bygd og tatt i bruk.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Lyngdal kommune har satt opp sperringer for å få forhindre at folk går på broen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Lyngdal kommune har satt opp sperringer for å få forhindre at folk går på broen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway