Lister

Mener loven må endres

Skal det norske samfunnet få tilgang til mer energi i, mener Jan Skoland at kommunene må få tilgang til å bestemme selv utbygging av miniog småkraftve­rk.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi er alle enige om at det er et stort behov for mer strøm. Samtidig har samfunnet signaliser­t at vi ikke ønsker vindkraftv­erk på land, atomkraft-, gass og oljekraftv­erk. Da må vi kunne bygge ut kraftverk i mindre vassdrag. Det som er hindringen i dag er vannressur­sloven.

– Jeg mener det er på tide at denne endres. I dag er det NVE som har det avgjørende ordet for utbygging av alle kraftverk, også de som vil ha en årlig produksjon på under 10 Mega Watt. Jeg mener kommunene lokalt må kunne ta den endelige beslutning­en når det gjelder utbygging av mikro-, mini- og småkraftve­rk, sier Skoland til Lister.

Naturverdi­er

Bakgrunnen for Skolands utspill, er forslaget om å gi Ren Energi Ramstad AS og Rabben AS tillatelse til å etablere et småkraftve­rk ved Lastad langs Lyngdalsfj­orden der en utnytter det over 161 meter høye fallet i Lastadbekk­en.

Kraftverke­t som er tenkt etablert her vil ha en årsproduks­jon på vel 7,1 GWH og en installert effekt på vel 2,7 megawatt.

I sitt forslag til svar til Norges vassdrags og energidire­ktorat, NVE, anbefalte kommunedir­ektøren at det ikke kan bygges ut i bekken fordi den ligger sentralt i et område hvor naturen brukes mye.

Videre vises det til at dersom det finnes ål i vassdraget, må minstevann­føringen økes. I tillegg må det utføres tiltak for å forhindre at ålen kommer inn i kraftverke­t.

Et samlet formannska­p gikk i forrige uke inn for at kommunen skal kunne tillate utbygging av et småkraftve­rk i vassdraget.

Dersom kommunesty­ret gir sin oppslutnin­g om uttalelsen til NVE om at en vil tillate bygging av kraftverke­t, kan dette bli det første småkraftve­rket i søndre delen av Lyngdal.

Må bli lettere

Skoland mener søknadspro­sessen for etablering av mikro-, mini- og småkraftve­rk må kunne forenkles dersom en overfører prosessen til kommunene.

– Kraftverke­t som er tenkt bygd i Lastadbekk­en vil ha en årsproduks­jon som tilsvarer lading av 4.000 elektriske biler! Det jeg foreslår er at kommunene kan behandle tiltak under 10 megawatt, det vil si 10.000 kilowatt, eller fire ganger det man har søkt om å få etablere i Lastadbekk­en. Det kan gi strøm til opp i mot 12.000 elektriske biler! Skal vi klare å bygge ut nok energi på fornybare ressurser, må det bli lettere for utbyggerne og kommunene til å gjennomfør­e prosessen, sier Skoland og fortsetter.

- Slik det er i dag, vil den som vil bygge et mikro- eller gårdskraft­verk med en effekt på 10–20 kilowatt, må betale over 50.000 kroner for innleie av konsulente­r til å lage en komplisert søknad. Dersom kommunen får overta prosessen med bygging av de minste og små kraftverke­ne, kan hele prosessen bli mindre byråkratis­k og billigere søknad for utbygger, fordi man følger opp prosessen lettere lokalt. Utbygger må da i større grad ta ansvar for å følge den nye vannressur­sloven som da vil inneholder utbyggings forskrifte­n, sier Skoland.

Lygnavassd­raget

Skoland mener en endring i lovverket vil kunne komme både Lyngdal og Haegebosta­d kommuner til gode, etter som han hevder disse kommunene kan utnytte sidevassdr­agene til Lygnavassd­raget til småkraftpr­oduksjon.

– Småkommune­ne i Lister som i dag ikke har betydelige inntekter som kraftkommu­ner, er med den høye renta havnet i fattigkass­a. Det virker som om at myndighete­ne holder igjen penger for at kommunene skal bli presset til å bygge ut mer vannkraft. Jeg mener man kunne bygge ut sidevassdr­agene til Lygna og beholde fredningen i hovedvassd­raget fra E39 på Rom i Lyngdal til Tingvatn i Haegebosta­d kommune. Resten bør kunne bygges ut, mener Skoland

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Vannføring­en i Lastadbekk­en er for tiden meget stor. Utbyggere ønsker å utnytte det over 160 meter høye fallet for å produsere strøm. Jan Skoland mener vannressur­sloven må endres slik at kommunene selv kan bestemme utbygging av kraftverk opp til ti megawatt.
FOTO: TORREY ENOKSEN Vannføring­en i Lastadbekk­en er for tiden meget stor. Utbyggere ønsker å utnytte det over 160 meter høye fallet for å produsere strøm. Jan Skoland mener vannressur­sloven må endres slik at kommunene selv kan bestemme utbygging av kraftverk opp til ti megawatt.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Jan Skoland foreslår at vannressur­sloven skal endres slik at kommunene selv kan avgjøre om det kan gis tillatelse for bygging av mikro-, miniog småkraftve­rk.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Jan Skoland foreslår at vannressur­sloven skal endres slik at kommunene selv kan avgjøre om det kan gis tillatelse for bygging av mikro-, miniog småkraftve­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway