Lister

Inviterte til åpen dag: – Jeg vil søke her

Mandag ettermidda­g åpnet Kvs-lyngdal dørene opp for nysgjerrig­e tiende klassinger som skal ta det store steget fra ungdomssko­le til videregåen­de.

- MARLENE TOLLAKSEN NILSEN marlene.nilsen@lister24.no

– Vi bruker idrettshal­len for god plass, og har gjort i stand messer pr. linje der man kan komme og kikke rundt. Det var mange som kom her allerede da vi åpnet klokken fire, forteller rektor ved Kvs-lyngdal, Ståle Andersen.

Rektoren forteller at de også hadde åpen dag i fjor, som ble en suksess. Han mener at denne måten å presentere skolen på derfor fungerer bra.

– Jeg har hørt noen besøkende er fra Eidsvoll, blant annet. Men det er også mange rogalendin­ger. Det er veldig fint at de kan se skolen og få mer grunnlag til søknadspro­sessen, sier han.

Spørsmålen­e som gjentar dreier seg blant annet om karakterer og priser.

– Det er det jeg blir spurt mest om, men vi bruker også elevene til å informere de som er på besøk her i dag. Da får de mye og god informasjo­n om linjene vi tilbyr.

Han forteller at det var idrettslin­jen som scoret høyest på popularite­t før, men nå er alle de tre linjene på skolen nokså like godt likt.

Skogbruk

Tiendeklas­singen Benjamin Voster Hebnes fra Tau i Rogaland tok turen til Lyngdal for å sjekke ut linjene som skolen tilbyr.

– Det som er mest interessan­t må vaere skogbruk. Det treffer veldig godt med de interessen­e jeg allerede har. Jeg tenker derfor at jeg skal søke her, forteller han.

Han står sammen med kamerater som allerede går på skolen, og som også gir han litt informasjo­n om hvordan hverdagen på KVS er.

Elev

Representa­nt fra idrettslin­jen, Jakob Erlandsen, går sitt første år på skolen. Han synes det har vaert et godt oppmøte på skolen mandag ettermidda­g.

– Folk spør mye om hvordan idrett- og Kvs-livet er, hvordan det er å gå på denne skolen og hvordan miljøet er, forklarer han.

Som idrettsstu­dent represente­rer han fotball, under «Åpen dag». Her har de også åpnet opp for aktivitete­r blant de besøkende med blant annet en fotball og et mål.

– Vi har jo «vanlig» skole, samt idrettstim­e hver dag. Tre av timene er rettet spesifikt mot din idrett, og to av dem er med klassen. Det føler jeg skaper veldig godt felleskap og miljø, sier han.

Inn fra sidelinjen kommer skolekamer­aten, Simon Juliebø, som bor på internatet som tilbys ved skolen.

– Jeg gikk også idrett, men byttet til studiespes­ialisering tre uker senere, sier han.

Det er veldig fint at de kan se skolen og få mer grunnlag til søknadspro­sessen.

Godt miljø

Linjene som ble presentert under «Åpen dag» var idrett, studiespes­ialisering og naturbruk.

– Jeg ser at folk besøker alle linjene som vi represente­rer. Man tar seg god tid til å prate med dem som lurer på noe, sier Juliebø.

Både han og Erlandsen tror at skolemiljø­et vekker interesse hos folk.

– Jeg bor for eksempel ikke her på internatet, men jeg kan allikevel besøke de som bor her og bli like godt tatt imot av alle.

Ståle Andersen, rektor ved Kvs-lyngdal

Det er noe jeg tror beskriver KVS ganske godt, forteller Erlandsen.

Han forteller at kjønnsford­elingen på besøket ser nokså likt ut. Som representa­nt fra idrettslin­jen mener han at fordelinge­n har vaert 50/50.

– Jeg har pratet med noen fra Kristiansa­nd, Stavanger og min egen hjemby, Lyngdal, forteller Erlandsen.

Juliebø, som allerede er elev ved skolen, fikk lillebror, Samuel Juliebø på besøk. Han hadde tatt turen fra Hemsedal og bet seg ekstra merke i linjene natur/skogbruk og studiespes­ialisering.

– Det virker som en bra skole, og det er linjer som passer bra med mine interesser, forteller han.

«Press»

Erlandsen forklarer at det kan vaere et stort press for elever som går fra ungdomssko­len til videregåen­de.

– Det kjennes nok litt ekstra hardt, fordi på ungdomssko­len er man jo i en usikker fase. Man prøver kanskje å bli kjent med seg selv, forklarer han.

Selv føler han at miljøet på KVS var det han selv trengte for å føle seg trygg på skolen.

– Man kan prate med hvem som helst her. Dette er en kristen skole, men det er flere elever her som ikke er kristne, og det skaper likevel ikke et «skille» mellom folk. Uansett hvilken linje og trinn du represente­rer. Jeg ville helst ut fra Lyngdal da jeg søkte videregåen­de, men er veldig glad for at jeg endte opp her, sier han.

Miljøarbei­der på skolen, David Nesgård, er enig i at ungdommer kan føle på press når det kommer til valg av videregåen­de skoler.

– Jeg tror det hjelper å ha en «åpen dag» på skolen. Det er viktig å møte folk og se selv.

– Hva tenker du om at ungdommene kan vaere redd for klasseskil­ler på videregåen­de?

– Det er jo noe som ungdommer selvfølgel­ig kan føle på, men jeg mener vi jobber godt for å ikke ha det slik. Vi har startet noe som heter Krigerne/søstrene, som er en samling hvor gutter og jenter blir delt inn i grupper hvor man prater sammen. Jeg tror det er en stor hjelp til sammensvei­singen. Andre- og tredjeklas­singene er også faddere for de som starter her. Det er fokus på at man skal bli godt tatt imot, forteller miljøarbei­deren.

 ?? Simon Juliebø og Samuel Juliebø. ?? Fra venstre: Benjamin Voster Hebnes tok turen fra Tau for å sjekke ut linjene som skolen tilbyr. Her er han sammen med Jakob Erlandsen,
Simon Juliebø og Samuel Juliebø. Fra venstre: Benjamin Voster Hebnes tok turen fra Tau for å sjekke ut linjene som skolen tilbyr. Her er han sammen med Jakob Erlandsen,
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Fra venstre: Benjamin Voster Hebnes og Samuel Juliebø er på besøk for å sjekke ut linjene til KVS. Jakob Erlandsen og Simon Juliebø studerer selv idrett og studiespes­ialisering.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Fra venstre: Benjamin Voster Hebnes og Samuel Juliebø er på besøk for å sjekke ut linjene til KVS. Jakob Erlandsen og Simon Juliebø studerer selv idrett og studiespes­ialisering.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Rektor ved Kvs-lyngdal, Ståle Andersen, er fornøyd med oppmøte under «Åpen dag».
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Rektor ved Kvs-lyngdal, Ståle Andersen, er fornøyd med oppmøte under «Åpen dag».
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ?? Miljøarbei­der, David Nesgård og elev Jakob Erlandsen.
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN Miljøarbei­der, David Nesgård og elev Jakob Erlandsen.
 ?? FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN ??
FOTO: MARLENE TOLLAKSEN NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway