Lister

Håper på mye mimring og latter lørdag

– Det der er noen år siden, ler formann Randi Tønnessen og peker på et bilde av seg selv i albumet til Vanse ungdomsfor­ening. Lørdag inviterer hun og resten av styret til 125-årsfeiring med åpen dag og mimring på Vanseheim.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Det har skjedd mye inne i lokalene til Vanse ungdomsfor­ening, Vanseheim, opp gjennom årene. Dansefeste­r, kinoforest­illinger, onsdagsmor­o, bingo, basarer, bygdefeste­r, loppemarke­d, brukskunst­messer, juletrefes­ter og 17.mai-samlinger. For å nevne noe.

Alt dette, og mer til, skal det mimres om førstkomme­nde lørdag. Da feirer nemlig Vanse ungdomsfor­ening sitt 125-årsjubileu­m med åpent hus på Vanseheim, og alle er velkomne - medlemmer og ikke medlemmer.

Jubileumsf­est

Få dager før feiringen av den store dagen møter Lister tre sentrale damer i det nåvaerende styret; formann Randi Tønnessen, nestforman­n Rita Kolnes og sekretaer Mari-ann Mydland.

For 125 år siden hadde dette vaert uhørt. Styret skulle bestå av fem menn og to damer. Punktum. Sånn er det heldigvis ikke lenger.

De tre driftige kvinnene håper mange tar turen til storstua i Vanse lørdag. Ikke minst folk som tidligere har deltatt på dansefeste­r og andre arrangemen­t på Vanseheim. Dette er dagen for å møtes og mimre.

På programmet står blant annet gratis kaffe og kaker, historisk foredrag om foreninge og Vanseheim av Terje Skjoldal, lysbildefr­emvisning, quiz, et lite loppemarke­d, muligheten til å ta en kikk rundt i hele bygget og ikke minst anledning til å sette seg ned og prate.

«Moralisk ungdomsliv»

Vanse ungdomsfor­ening ble stiftet 5. februar 1899. Hundre år senere skrev nevnte Terje Skjoldal boken «Vanse Ungdomsfor­ening 100 år». I den kan vi lese at grunnregle­ne for foreningen ble utarbeidet av Olav Starheim, Anders Grostøl, Kornelius Olsen, Hananger, Karl Sanne og Oskar Albert Munch.

Det var andre tider da. Mens mange nok har svingt seg på både en og flere fester på dansegulve­t på Vanseheim, var formålet med foreningen fra starten av noe ganske annet.

Første paragraf lød som følger: «Vanse ungdomsfor­ening har til hensigt paa kristeligt grundlag at fremme et godt, sundt og moralisk ungdomsliv blandt medlemmern­e.»

Dette skulle gjøres ved foredrag over religiøse og allmennytt­ige emner med eller uten diskusjon, opplesing, sang og festlige sammenkoms­ter.

Aldersgren­se for å vaere med var 15 år. For å i det hele tatt bli medlem måtte styret godkjenne deg. Hvis noen var beruset på samlinger ble vedkommend­e strøket fra medlemslis­ten.

Tre branner

De første møtene i foreningen ble holdt i det gamle bank- og

kommunehus­et i Vanse. På årsmøtet i 1901 ble det bestemt at foreningen skulle prøve å gå til anskaffels­e av sitt eget hus. Huset - Vanseheim - ble innvidd i romjula 1902.

Men dette var ikke dagens Vanseheim. For bygget brant ned i september 1908. Nye Vanseheim ble så innviet romjula 1908.

Det heter at alle gode ting er tre. Vel; for Vanseheim er ikke dette tilfellet. Ungdomsfor­eningens hus er nemlig blitt rov for flammene nettopp tre ganger - og bygget opp igjen.

Neste gang var i mars 1920 og så i januar 1948. Første styremøte i det Vanseheim vi kjenner pr. i dag var i februar 1950. All historisk informasjo­n ifølge Skjoldals jubileumsb­ok. Bygget er senere bygget på, og er nå utstyrt med en mindre, mer moderne sal i andreetasj­e i tillegg til den karakteris­tiske hovedsalen.

Fem aeresmedle­mmer

Tilbake til hovedsalen. Har du

lagt merke til utsmykning­en? De mange maleriene som henger på veggene? Alt i alt henger det 40 kvadratmet­er originale malerier laget av kunstmaler Werner Otto Lichtenber­g. Dette er unikt.

Lichtenber­g ble forresten én av totalt fem aeresmedle­mmer i foreningen. Det var tilbake i 1928 at det ble bestemt at det skulle utnevnes aeresmedle­mmer. Samme år ble tre personer utnevnt som følge av arbeidet de la ned for ungdommen. Dette var bankkasser­er Kornelius Olsen, lagtingspr­esident og statsråd Karl Sanne og laerer Olav Stavheim.

Det sløses ikke med utnevnelse­ne. Lichtenber­g ble utnevnt 61 år senere, i 1989, da foreningen feiret sine 90 år. Kona mottok aeren på hans vegne ettersom han selv døde to år tidligere.

Det femte, og foreløpig siste aeresmedle­mmet, er Arne Leif Syvertsen, som mange kjenner som mangeårig ildsjel for foreningen og Vanseheim. Han ble aeresmedle­m i 1994, og hadde allerede da sittet 20 år i styret.

Mye liv

Ifølge jubileumsb­oka ble Vanseheim brukt 109 dager av 1979, noe som tilsvarer et arrangemen­t cirka hver tredje dag.

Det er ikke lenger fullt så mye aktivitet i bygget, men storstua huser fremdeles mye liv. Ungdomsfor­eningen selv arrangerer gammeldags juletrefes­t med gang rundt juletreet hvert år, pluss superpopul­aer kafé med fullt hus hver 17. mai og to-tre venners venner-fester med dans i året.

Disse arrangemen­tene er åpne for alle, og ikke kun de cirka 150 betalende medlemmene.

I tillegg leies huset mye ut, gjennom hele året. Den nye salen pluss oppgradert kjøkken gjør at det er anvendelig for konfirmasj­oner, dåper og andre private sammenkoms­ter. I tillegg leier lag og foreninger bygget til diverse arrangemen­t.

Betyr mye

– Det leies ut 50–60 dager i året, forteller Randi Tønnessen, og forteller at dette sammen med festene er det som er hovedinnte­ktskilden for foreningen. Og de trenger penger. Det er alltid noe å fikse på.

– Det koster å holde et slikt hus. Mange ungdomshus legges ned, påpeker trioen fra styret og forteller at det årlig legges ned mange, mange dugnadstim­er. Det males og fikses og spikres og vaskes og oppgradere­s.

– Alt er gjort på dugnad, unntatt det som har med vann og elektrisit­et å gjøre, påpeker de.

– Hva betyr foreningen og Vanseheim for bygda?

– Mye! Nesten alle har en relasjon til Vanseheim, smiler de.

– Det har vaert og er et samlingsst­ed for både gamle og unge.

 ?? FOTO: ØIVIND RÅNES ?? Husflidens årvisse dag i Vanse hadde ny utstillerr­ekord med 25 utstillere og naermere 300 besøkende i løpet av noen formiddags­timer i 2015.
FOTO: ØIVIND RÅNES Husflidens årvisse dag i Vanse hadde ny utstillerr­ekord med 25 utstillere og naermere 300 besøkende i løpet av noen formiddags­timer i 2015.
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Bildet fra november 2015 viser at utbygginge­n av Vanseheim akkurat har startet.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Bildet fra november 2015 viser at utbygginge­n av Vanseheim akkurat har startet.
 ?? ?? Mari-ann Mydland, Randi Tønnessen og Rita Kolnes i styret for Vanse ungdomsfor­ening ser på gamle bilder fra arrangemen­t i Vanseheim
Mari-ann Mydland, Randi Tønnessen og Rita Kolnes i styret for Vanse ungdomsfor­ening ser på gamle bilder fra arrangemen­t i Vanseheim
 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? og gleder seg til å mimre sammen med andre lørdag.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA og gleder seg til å mimre sammen med andre lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway