Lister

Mer opptatt av å kritisere Høyre enn å ta tak i problemene i skolen

- Stortingsp­olitiker Margret Hagerup (H)

Elise Waagen skriver at Arbeiderpa­rtiet vil sørge for mer laering og bedre laeringsmi­ljø i skolen, uten å komme med et eneste nytt tiltak. Det eneste hun kommer med er angrep på Høyre, det hjelper dessverre ikke elevene.

Frem til pandemien pekte mange piler i skolen i riktig retning. Rekordmang­e fullførte videregåen­de, elevene med det svakeste utgangspun­ktet løftet seg mest, fravaeret i videregåen­de skole sank, og vi så en positiv utvikling når det kom til mobbing.

Nå er det, som Waagen også skriver, flere piler som peker i gal retning: Søkertalle­ne til laererutda­nningene faller, fravaeret har økt og elevene regner og leser stadig dårligere. I tillegg ser vi en bekymrings­full utvikling med mer bråk og uro i klasseromm­ene, mer mobbing og fall i motivasjon. Bare den siste uken har vi fått ferske, nedslående tall på motivasjon, trivsel og mobbing. Likevel ser Arbeiderpa­rtiet ut til å abdisere i rollen som styringspa­rti. Det sies at angrep er det beste forsvar. Men vi trenger et styringspa­rti som faktisk gjør noe for å snu de negative trendene, og ikke kritisere opposisjon­spartiene.

Å kunne lese, skrive og regne skikkelig åpner dørene til all videre laering og henger direkte sammen med sannsynlig­heten for at eleven vil klare å fullføre skoleløpet. Frafall i norsk skole har store kostnader senere i livet, både for samfunnet, men mest av alt for den enkelte.

Høyre har derfor alltid satt kunnskap først, og det at alle barn skal laere seg å lese, skrive og regne har alltid vaert en viktig sak for Høyre. For å sikre dette, må det vaere en balanse, både mellom laeringsme­todikk og laeringsve­rktøyene som tas i bruk, men vi vet at den viktigste faktoren er laereren. Derfor vil Høyre jobbe for flere kvalifiser­te laerere i klasseromm­et. I vårt alternativ­e statsbudsj­ett satte vi av penger til nettopp dette. Vi prioritert­e midler til at flere laerere som har begynt på laererutda­nningen skal få mulighet til å fullføre, at flere nyutdanned­e laerere skal få veiledning når de er nye i yrket og ikke minst satte vi av penger til å gjeninnfør­e karriereve­ier i klasseromm­et for laererne. Det betyr at med Høyre i regjering vil laerere som vil spesialise­re seg på å gi god undervisni­ng fortsatt ha muligheten til det.

Arbeiderpa­rtiet på sin side satte av penger til en låneordnin­g slik at skolene kunne låne penger til sløydbenke­r og forsetter å gi kommunene en halv million per skolebygg. Disse pengene er øremerket til bygg. Høyre har tillit til at kommunene selv kan bestemme hvordan de skal fremme innholdet i skolene. Derfor vil vi la kommunene beholde pengene uansett hvor mange bygg de har og la dem bruke pengene på flere laerere, laererbøke­r og digitale laeremidle­r.

Så langt har Arbeiderpa­rtiet fjerne karriereve­iene for laererne som vil spesialise­re seg på undervisni­ng. De har senket kravene for å komme inn på laererutda­nningen og kuttet kompetanse­kravene. Resultatet er at det ikke vaert så mange ukvalifise­rte laerere i skolen nå som på 20 år. Det bekymrer meg.

Personlig tror jeg foreldre, elever, laerere og rektorer savner et styringspa­rti som er mer opptatt av å skape forbedring­er i skolen, enn å kritisere opposisjon­spartiene.

Men det krever antagelig et regjerings­skifte.

Resultatet er at det ikke vaert så mange ukvalifise­rte laerere i skolen nå som på 20 år

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway