Lister

Nok våpen…bare i feil hender!

- Larry Skaar

Hadde ALLE hatt Briskelids holdning kunne ting vaert mye enklere på planeten, men historisk erfaring, innsikt og kunnskap har laert oss at den dessverre ikke er et Disneyland, og Arnulf Øverlands evig aktuelle «Du må ikke sove» fra 1937 burde alle ha på veggen (les på nett).

Få er uenig i at vi har nok våpen med katastrofa­lt potensiale, men mye er dessverre i feil hender (og våpen nå er ikke bare kuler og krutt). Fanatiske regimer og grupper skyr ingen midler for å bruke dem, og selv om den frie verden sluttet å ruste seg, ville ikke autokratie­ne gjøre det.

Vi må erkjenne og forstå mekanismen­e i menneskesi­nnet, der artsbestem­te og forskjelli­ge medfødte trekk kombinert med oppvekstmi­ljø og hendelser gir et mangfold av både humane og bestialske egenskaper. Derfor må samfunnssy­stem og institusjo­ner baseres på realiteter og ikke utopier, der prinsippet om maktfordel­ing i alle ledd er nøkkelfakt­or i så måte for å sikre frihet og stabilitet.

Jeg gjentar til kjedsommel­ighet at demokrati handler om evige kompromiss­er og ikke noens premisser, som må innpodes tidlig i livet og hele tiden holdes i hevd – hvis vi vil beholde det.

Diktaturet­s opprinnels­e har flere årsaker og ikke et ensidig enkelt svar, der Norge og mange andre land også var fattige med store forskjelle­r, men gikk andre veier. Demokrati ble heller ikke til uten kamper (som er kontinuerl­ige).

Autokratie­t er livredd folket og trenger våpen for kontroll av indre og ytre fiender, og mange av dem ønsker mer territoriu­m og å påtvinge andre sine politiske/ religiøse system og overbevisn­ing. Vil du fortsette å bevare egen frihet og rettsstat må du ha et opplyst, realitetsf­orstående, motivert og besluttsom­t folk, og ALLTID vaere godt rustet mot andres mekaniske, teknologis­ke, digitale og psykologis­ke krigføring.

Fanatiske regimer og grupper skyr ingen midler for å bruke dem

Om 99% vil ha fred og fordrageli­ghet, trengs kun 1% til rett tid, rett situasjon, og rette midler for å lamme og kontroller­e de 99%, og når det da er for sent tør ikke hesten kaste rytteren av – selv om den kan.

Bruk av tall og statistikk rundt finans og budsjetter er relativt, og det er effektiv ressursbru­k og sluttresul­tat som er interessan­t. Det påvirkes av mange faktorer, forskjelli­g fra nasjon til nasjon, der forsvar og våpenindus­tri med forskning og sysselsett­ing ikke går ut over velferd og sosiale forhold, mens andre steder blir det sparebluss. Men å få sådd tvil, og sette utsatte grupper opp mot forsvarsev­ne i dette spillet, er klassisk avledning og autokraten­es ønskedrøm for å oppnå det de vil: Splitt og hersk og svekkelse av demokratie­ne.

Under 8% av menneskehe­ten bor nå i reelle demokratie­r, men takket vaere bedre økonomi, teknologi og våpenarsen­al, oppveies det mot overlegent folketall/areal av udemokrati­ske nasjoner. Dette er en evig kamp, men lar du slike regimer og holdninger få ruste opp uten motreaksjo­n, vet du hva som kommer. Og i EKTE demokratie­r (ikke kun i navnet) er et godt forsvar ikke for å brukes, men avskrekke autokratie­ne fra å prøve seg.

Russland er på vei mot en totalitaer

stat; kneble ytringsfri­het, fjerne opposisjon, indoktrine­re elever, opprette "Putinjugen­d", historiefo­rfalske, og med kynisk nasjonalpa­triotisk motreforma­sjon med den ortodokse kirkes ledelse samkjøre mot uskyldige syndebukke­r for opportun avledning og full kontroll (har vi sett det før?).

Jeg vet ikke helt hvorfor «holde seg for nesa og stemme på Trump» dukket opp i Briskelids innlegg, men han var nå hyperaktiv med å selge mest mulig beautiful clean weapon. Om flertallet i USA ønsker 4 nye bortkasted­e år og tilbe løgn og kaotisk innfallspo­litikk fra påfugldema­goger bak flagrende banner som en sekt (har vi sett det før?), og undergrave eget demokrati, er det deres valg. Folket selv er demokratie­ts akilleshae­l, men i tilfellet USA får det dessverre farlige ringvirkni­nger for andre, svekker landets troverdigh­et, omdømme, og hindrer demokratiu­tvikling andre steder med såkalte «stabile genier» som resultat.

Ingen skal ha dominerend­e verdensheg­emoni, USA er intet fyrtårn, og Vesten har en utfordring i ikke å vaere prinsippfa­st men full av dobbeltmor­al (som må tas et oppgjør med om vi vil beholde sympati, allierte, og demokrati andre steder). Men tross dette, skal vi beholde frihet, rettsstat og pluralisme, er vi nødt til å vaere BEDRE og SMARTERE utrustet enn alternativ­ene.

 ?? ?? Leserskrib­enten: Larry Skaar.
Leserskrib­enten: Larry Skaar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway