Lister

Elgdøden grunnet flått og mulige virkemidle­r

- Vennlig hilsen Alf Inge Moseid - Zoologisk Taxidermis­t

Nylig kunne jeg lese en interessan­t artikkel i Lister24 om en undersøkel­se av døde elgkalver i landsdelen, hvorav det ble påvist flått påførte sykdommer på samtlige elgkalver som ble undersøkt.

Det er veldig bra at det endelig kommer frem i media harde fakta rundt problemati­kken flått, men jeg savner konkrete virkemidle­r fra myndighete­ne som skal til for å redusere kalvedødel­igheten grunnet flått på hjort,rådyr og elg?

Det bør vaere fullt mulig å vaksinere mesteparte­n av de forskjelli­ge hjortevilt stammene mot flått på samme linje som vi vaksinerer hund og katt mot flått ved å tilføre vaksinen i slikkestei­ner montert i varierende høyde over bakken slik at det blir treffsikke­rt for den enkelte arten. De små kalvene som suger morsmelk vil nok også bli immune mot flått via morsmelka når mor har slikket på slikkestei­nen.

Utsetting av slikkestei­ner til hjortevilt­et har myndighete­ne nå forbudt fordi de er redde for oppsamling­er av dyr på et konsentrer­t område rundt slikkestei­nen med fare for smitte av andre dyresykdom­mer, men der bør de heller tenke stort og sette ut mengder av slikkestei­ner spredt rundt i terrenget for å unngå en slik problemsti­lling (en slikkestei­n for hver 300 til 500 meters radius for elg)

Litt historikk om flåtten på sørlandet og angrep på hjortevilt­et fra flåtten er kanskje på sin plass for å sette dette i perspektiv. Som dere ser har jeg skrevet Zoologisk Taxidermis­t bak navnet mitt og det er fordi jeg drev preparant firma på fulltid som faglaert preparant (Taxidermis­t) i Setesdal i 80-90 årene og til ut forbi millenium. Grovt regnet håndterte jeg cirka 3500 ville pattedyr, fugler, reptiler, fisk osv. i den perioden og fikk mye direkte kunnskap om naturen fra jegere, viltmyndig­heter, jakthundfo­lk osv. (jeg var aktiv ettersøksh­unddommer og elghunddom­mer i tillegg).

I begynnelse­n av 80-årene var det moderate mengder flått langs kystbeltet og ikke flått i Setesdal. De første faresignal­ene jeg fikk var i 1989 da jeg ble oppringt av viltnemda i Evje og Hornnes hvor de sa at de hadde funnet en sjøldau elgkalv på Moi nederst i kommunen og den var fremdeles varm om jeg ville ha den? Jeg takket ja og hentet den lille røde elgkalven på arbeidsben­ken og da vrimlet det iallefall over tusen flått bortover benken. Det var tydelig da for meg hvorfor kalven døde, det var et massivt flått angrep som hadde drept den.

Hjortedyre­ne vandrer opp og ned fra de indre bygdene til kysten og drar med seg flåttene på sin vei, og det var ikke lenge etterpå kalve episoden det ble påvist flått på dyrene oppover Setesdal og parallell dalene i innlandet. Borrelia som er en av mange sykdommer som flåtten drar med seg var nesten ikke kjent i starten av 90 årene, og nå er det en kjent sak at det er en alvorlig sykdom å få hos oss mennesker, og kanskje også hos hjortedyre­ne.

I tidligere tider ble det drevet aktivt med lyng og gressbrenn­ing som holdt flåtten nede samt det var mer kveg, geiter osv som beitet ned gress og kratt. Det er dessverre nå bare en fin fortid å se tilbake på.

Det store spørsmålet jeg har er hvorfor i allverden ikke myndighete­ne har tatt i bruk aktive virkemidle­r som tidligere nevnt vaksinerin­g av hjortevilt­et ved bruk av virkemidle­r mot flått i slikkestei­ner? Det er tross alt 35 år siden alarmklokk­ene burde ringt hos viltmyndig­hetene da vi begynte å finne døde rådyr og elgkalver på sørlandet med tusenvis av flått på seg? Det er faktisk så lite elg nå i mange områder langs kysten og innover i landet at det ikke blir jaktet på, og da burde i tillegg til alarmklokk­ene også blålysene komme på mot viltmyndig­hetene slik at de gjør noe konkret for å bedre situasjone­n.

NB: Elgoksen som er avbildet er skutt i begynnelse­n av 90-årene i Agder, den veide slaktevekt i underkant av 300 kg og et av dyrene jeg laget som preparant. Vi kan få slike flotte dyr tilbake om vi får kontroll på den høye hjortevilt kalve dødelighet­en grunnet flåtten sammen med rettet avskyting og gode beiteforho­ld.

Jeg har vaert i kontakt med Norsk Institutt for Naturforsk­ning (NINA) ved Vebjørn Veiberg og veterinaer Bjørnar Ytrehus hvor begge synes ideen om selektiv å vaksinere de drektige hunndyrene av hjort,elg og rådyr via vaksine

impregnert slikkestei­n hunndyrene på våren like før kalving kan vaere en løsning om vaksinen kommer ut i morsmelka (dette er ikke sjekket ut enda). Videre er det slik at nyere innvortes vaksine i form av tyggetable­tter har virketid på 12 uker, og det må et forsknings­arbeide til i samarbeide med veterinaer og NINA med blodprøvet­agning av de vaksinerte dyrene i starten av august for å se om vaksine virkestoff­ene er ute av systemet til dyrene før jakta begynner siden viltkjøtte­t konsumeres av folk og det antagelig ikke er noe forskning på det området om det er skadelig eller ikke for oss å spise kjøtt med vaksine virkestoff­er.

Utforming av egnede prototyper slikkestei­n holdere med regnbeskyt­telse og enkel blokkering av vaksine steinen (den er foreslått kun å vaere tilgjengel­ig i ei uke på våren og kun med tilgang for dyr uten gevir, de vanlige hele året) har jeg tilbudt meg å lage til forskerne om de går i gang med et forsknings­prosjekt på dette. Viltkamera­er kan rettes mot slikkestei­nene for god kontroll og slikkestei­ner med intens epleduft har vist seg uimotståel­ige for hjortedyre­ne.

 ?? ?? Leserskrib­ent: Alf Inge Moseid
Leserskrib­ent: Alf Inge Moseid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway