Lister

Flott gave til kunstmuseu­m

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Mandag 29. januar mottok Førlands Museum på Utsikten i Kvinesdal et portrett av motstandsm­annen Erling August Moi (1918-1944), malt av kunstmaler Marcelius Førland i 1946.

På vegne av familien til Erling Moi, overrakte hans niese Marit Haugland maleriet til museet. Kultursjef Jan Schou i Kvinesdal kommune mottok den storslåtte gaven.

– Jeg bekreftet der og da at maleriet vil bli stående på Førlands Museum og det vil bli et av flere «nye» kunstverk som blir spesielt fremhevet på årets sommerutst­illing, sier Schou.

Kunstverke­t har de siste årene blitt satt bort og trengte en større restaureri­ng, konserveri­ng, rensing og ny ramme. Dette arbeidet er utført av gallerist Bernt Bisseth på Galleri BI-Z i Kristiansa­nd.

Portrettet som er malt etter et foto og var et kjaert minne for Erling Mois mor, Mathilde

Moi og hang i hjemmet hennes så lenge hun levde.

Motstandsm­annen Erling Moi var under andre verdenskri­g aktiv i Milorg. Han ble arrestert helt tilfeldig under en razzia i Flekkefjor­d 30. mars 1944 og dømt til opphold i tysk konsentras­jonsleir. Han omkom under fangetrans­porten, da D/S «Westphalen» forliste. Han var en av 35 omkomne nordmenn som ble funnet.

Etter krigen ble han hentet hjem og begravelse­n fant sted i Liknes den 29. september 1945.

– Ifølge sikre kilder var det minst tusen mennesker til stede. Urnen ble satt ned på Kvinesdal kirkegård og Kvinesdal kommune tok regningen for begravelse­n, sier Jan Schou.

Erling Moi er for øvrig også en av de fem omkomne som minnes på krigsminne­smerket ved Kvinesdal kirke. Minnesmerk­et er laget av den kjente kunstneren Ståle Kyllingsta­d (1903-1987), som hadde sin oppvekst i Kvinesdal. Det ble reist av bygdefolke­t i 1947.

 ?? FOTO: KVINESDAL KOMMUNE ?? Marit Haugland og Kultursjef Jan Schou med det nyrestaure­rte portrettet av Erling Moi mellom seg på Førlands Museum på Utsikten i Kvinesdal.
FOTO: KVINESDAL KOMMUNE Marit Haugland og Kultursjef Jan Schou med det nyrestaure­rte portrettet av Erling Moi mellom seg på Førlands Museum på Utsikten i Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway