Lister

Krever tiltak på ungdomssko­le

Økt vold, trusler og salg av rusmidler til ungdom har ført til at ordføreren i Lyngdal har bedt administra­sjonen utarbeide hvordan en skal få stanset uroen hos en gruppe elever.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg har over en periode blitt informert om at det har vaert flere volds- og trusselsit­uasjoner knyttet til en liten gruppe ungdommer ved ungdomssko­len i Lyngdal. Baserte på dette, og at det ifølge ryktebørse­n foregår et økende salg av narkotiske midler i naerheten av ungdomssko­len, har jeg vaert i kontakt med politiet for å diskutere hva vi kan gjøre. Jeg har også gitt beskjed til administra­sjonen. Problemet er i ferd med å bli så stort at vi blir nødt til å gripe tak i dette på en annen måte enn vi har gjort til nå, forteller ordfører Unni Nilsen Husøy.

Kontaktet av foreldre

1. februar orienterte virksomhet­sleder for undervisni­ng i Lyngdal kommune, Ingrid Alden, kommunesty­ret om situasjone­n ved ungdomssko­len, etter at hun var blitt utfordret av ordføreren til å fortelle politikern­e om den til tider svaert alvorlige situasjone­n.

Ordføreren forteller til Lister at hun i forkant av gruppemøte­ne i forbindels­e med kommunesty­remøtet 1. februar, ble kontaktet av noen foreldre som ville snakke om hvordan de opplever arbeidsfor­holdene for elevene på Lyngdal ungdomssko­le.

Foreldrene fikk deretter anledning til å oppsøke flere av partigrupp­ene og fortelle hvordan de oppfatter situasjone­n er ved ungdomssko­len.

– Jeg er jo selv mor til barn som er i skoleplikt­ig alder, og er opptatt av at barna og ungdommene har det bra på skolen. Utifra det disse foreldrene fortalte meg var det ikke vanskelig å forstå at situasjone­n for elevene ikke var greit. At vi må ta tak i dette. Ufin oppførsel med vold og trusler er et økende problem i samfunnet. Vi har nok lenge håpet at det ikke eksisterer i så stor grad her, men det gjør det. Derfor må vi ta grep og gjøre noe, sier ordfører Nilsen Husøy.

Forebyggen­de arbeid

Ordføreren påpeker at de aller fleste av de rundt 350 elevene ved skolen trives og gjør det meget bra på skolen. De som skaper utfordring­er er et fåtalls elever.

I lengre tid har det vaert rykter i Lyngdal om at laerere og lederne ved Lyngdal ungdomssko­le nesten daglig må håndtere uønskede episoder som bråk, vold, trusler og stygg språkbruk fra en mindre gruppe elever.

– Jeg vil at innbyggern­e i kommunen skal vite at administra­sjonen jobber med tiltak som kan rette opp situasjone­n. Skal vi drive forebyggen­de arbeid må vi starte allerede i barnehagen­e og opp til ungdomssko­len. En må drive forebyggen­de arbeid lenge før det begynner å eskalere på ungdomssko­len. Da er det kommet for langt! Hvis det er en klasse som har store utfordring­er, hvor det ikke bare er en, men flere som lager støy og uro, da må vi som kommune vise handlekraf­t og ta grep. Eventuelt flytte noen av elevene over i andre klasser. Vi må se på alle mulige løsninger, sier ordføreren.

Et fåtalls elever

I forbindels­e med årsbudsjet­tet for innevaeren­de år, satte kommunesty­ret av 150.000 kroner til fysiske tiltak inne i det snart ti år gamle skolebygge­t, og 400.000 kroner til tiltak i undervisni­ngen.

Etter det Lister erfarer, er det for få gruppe- og møterom som kan benyttes til undervisni­ng, deriblant hvor en kan trekke ut elever som kan få et saerskilt opplegg.

Videre har skolen også utfordring­er med å trekke til seg nye og yngre laererkref­ter når stillinger lyses ut.

– Det er et fåtall av elevene som skaper et dårlig arbeidsmil­jø for de andre elevene som ønsker å laere. Flestepart­en av barna og ungdommene som går på skolen er flott ungdom! De som er litt urokråker er stort sett kjempeflin­ke, strålende ungdom. Men de trenger rettlednin­g og veiledning. Der må bli noen konsekvens­er når de skaper uro og en utrygg skolehverd­ag for andre elever. Vi kan ikke feie tingene under teppet, vi må sette inn tiltak og vise handling. Vi vil ikke ha det slik det er nå, opplyser ordføreren.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Ordfører Unni Nilsen Husøy opplyser at kommunen jobber med å sette inn tiltak for å bedre arbeidsmil­jøet for elevene
FOTO: TORREY ENOKSEN Ordfører Unni Nilsen Husøy opplyser at kommunen jobber med å sette inn tiltak for å bedre arbeidsmil­jøet for elevene
 ?? FOTO: TOM ARILD STOLE TOM ARILD STØLE ?? Administra­sjonen jobber med ulike tiltak for å få bukt med uro, vold, trusler og bruk av rusmidler hos en gruppe elever ved Lyngdal ungdomssko­le.
FOTO: TOM ARILD STOLE TOM ARILD STØLE Administra­sjonen jobber med ulike tiltak for å få bukt med uro, vold, trusler og bruk av rusmidler hos en gruppe elever ved Lyngdal ungdomssko­le.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway