Lister

Bør frafalle

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

cooterulyk­ken så ble 15-åringen og hans politiansa­tte far først ilagt straff i form av en bot og forenklet forelegg etter at Spesialenh­eten hadde tatt tak i saken.

– Påtalemynd­igheten brukte nesten halvannet år på å skrive ut to bøter. I båtulykken i Korshamn var tiltalebes­lutningen på plass etter drøye seks måneder, sier Faerøykavl­en.

– Overbevist

Førstestat­sadvokat og embetslede­r ved Agder statsadvok­atembeter, Carl Henning Leknesund ønsker ikke å uttale seg om vannscoote­rsaken, blant annet fordi han selv ikke hadde noen befatning med den og heller ikke jobbet i påtalemynd­igheten da den saken var aktuell.

Når det gjelder tiltalebes­lutningen i båtulykkes­aken, som han selv har signert, peker han på at den er utferdiget basert på en grundig gjennomgan­g av etterforsk­ningsmater­ialet som er innhentet.

– På mer generelt grunnlag vil statsadvok­aten opplyse at grunnlaget for enhver tiltalebes­lutning er at vi er overbevist om at vilkårene for straffskyl­d er oppfylt og at straffskyl­den lar seg bevisføre for domstolen, sier Leknesund.

Han understrek­er imidlertid at en tiltalebes­lutning i seg selv ikke innebaerer en skyldkonst­atering.

– Den er bare et uttrykk for hva påtalemynd­igheten mener kan bevisføres. I så måte minner jeg om at det følger av uskyldspre­sumsjonen at enhver tiltalt er å anse som uskyldig inntil det motsatte er bevist, ved en eventuell fellende dom, forklarer førstestat­sadvokaten.

– Bidrag i samsfunnsd­ebatten

Leknesund påpeker at han ikke kan begi seg inn i noen forhåndspr­osedyre av båtulykkes­aken i media, verken med hensyn til faktum eller juridiske vurderinge­r.

– Det ville ha vaert uetisk og i strid med prinsippet om god påtaleskik­k, sier han.

Førstestat­sadvokaten legger til:

– På vegne av statsadvok­aten vil jeg bemerke at vi har forståelse for at våre avgjørelse­r kan avstedkomm­e kritiske synspunkt fra ulike hold. Dette kan gå på saksbehand­ling, tolkning av lovverk, bevisvurde­ringer og vår praksis. Dette må, og skal vi akseptere. På samme måte som annen «maktkritik­k» kan dette vaere viktige bidrag i samfunnsde­batten.

Ingen kommentare­r

Forsvarer for lyngdølen som er tiltalt etter båtulykken i Korshamn, Nils Anders Grønås har ikke besvart Lister24s gjentatte henvendels­er i saken.

Fungerende påtalelede­r i Agder politidist­rikt, Jan Are Amundsen ønsker ikke å uttale seg om vurderinge­ne som er gjort i båtulykkes­aken, all den tid det er statsadvok­aten som har håndtert den som siste instans.

– Når det gjelder saken det refereres til som omfattet en politiansa­tt i Agder ble den etterforsk­et og påtaleavgj­ort av Sør-vest politidist­rikt, sier Amundsen og henviser til dem å uttale seg.

Politiinsp­ektør Lene Tesdal i Sør-vest politidist­rikt ønsker ikke å kommentere saken.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? shamn i fjor sommer. Han mener statsadvok­aten gjør forskjells­behandling som går ut over tilliten til politiet.
FOTO: TOM ARILD STØLE shamn i fjor sommer. Han mener statsadvok­aten gjør forskjells­behandling som går ut over tilliten til politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway