Lister

Tok seg inn i brennende hus fo

Da Jesper Lokhorst (22) oppdaget at det var full fyr i bolighuset, tok han seg inn i det for å sjekke om det var folk der.

-

❞ Det var frykten for om det kunne vaere folk inne som førte til at jeg gjorde det.

– Det var en ren reflekshan­dling. I utgangspun­ktet er jo ikke det smarteste man kan gjøre å gå inn i et hus som brenner, men det var frykten for om det kunne vaere folk inne som førte til at jeg gjorde det, sier 22-åringen.

– Nokså kaotisk

Torsdag ettermidda­g jobbet tømreren på et bolighus i Sølvbergve­ien i Lyngdal, like bak Å barneskole. Han og kollegaene var like over klokken 15 i ferd med å pakke sammen for dagen da Jesper Lokhorst så flammer komme ut av gesimsen rundt vinduene på fremsiden av nabohuset, 30-40 meter unna.

22-åringen, som har bakgrunn fra Forsvaret, løp mot hovedinnga­ngen på baksiden av huset.

– Det var nokså kaotisk. Det kom til en person til som jobbet i området, samt en kvinne som ringte til brannvesen­et. Vi var to stykker som sparket opp hoveddøren og forsøkte å ta oss inn i huset. Det var så mørkt og røykfylt der inne at vi måtte krype på gulvet. Vi fikk karret oss inn mot kjøkkenet, og så ingen folk der. Av frykt for brannen så turte vi ikke åpne noen dører innover i huset. Så hørte vi at det sprakk masse glass, og vi trakk vi oss ut igjen. Det var litt ekkelt, forteller Jesper Lokhorst.

Lørdag var han tilbake på branntomta. Kun ruinene står igjen.

– Det gjør inntrykk å se hvordan det gikk, sier 22-åringen.

Etter at han og han andre hadde vaert inne én gang fikk Lokhorst vite at sjefen hans hadde vaert i telefonisk kontakt med huseier, som kunne bekrefte at han ikke var i huset. Der og da var det noe uvisst hvor den andre personen som bodde i huset befant seg.

– Vi kom oss rundt på baksiden av huset og ropte inn gjennom en soveromsdø­r. Ikke lenge etterpå så tok brannen helt av, det var naermest eksplosjon­sartet, forteller Jesper Lokhorst.

På det tidspunkte­t var også den andre personen i huset blitt gjort rede for. Det var ingen i huset da det brant.

– Da kunne vi puste lettet ut, sier 22-åringen.

Jesper Lokhorst

 ?? ?? Jesper Lokhorst foran brannruine­ne lørdag.
Jesper Lokhorst foran brannruine­ne lørdag.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Fungerende brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland, på plass som innsatsled­er under brannen i Lyngdal torsdag ettermidda­g.
FOTO: TOM ARILD STØLE Fungerende brannsjef i Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland, på plass som innsatsled­er under brannen i Lyngdal torsdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway