Lister

Var ute på 446 oppdrag

Over halvparten av brannvesen­ets utrykninge­r i fjor, var unødvendig­e.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

I alt hadde Brannvesen­et Sør IKS 446 utrykninge­r i 2023, i Lister-kommunene Farsund, Lyngdal, Kvinesdal og Haegebosta­d.

Mange unødige

243 av dem var unødvendig­e, falske eller avbrutte. Disse var i all hovedsak knyttet til automatisk­e brannalarm­er (aba). Hele 64 av dem var på grunn av aba ved matlaging.

Brannvesen­et Sør jobber med å redusere antallet unødige og falske utrykninge­r.

– Vi ønsker å få ned alle utrykninge­r, spesielt de unødige. Det er tullete å bruke tid og penger på å kjøre ut til alarmer der bruker selv har vaert årsak til at det går en unødig alarm, sier konstituer­t brannsjef Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland.

– Vi opplever at den eneste måten å få folk til å gjøre noe med dette, er å sende regning på det utrykninge­n kostet hvis noen forårsaker en unødvendig alarm. Det er snakk om opp mot 8.000 kroner - så det er en regning som svir. Da gjør folk tiltak.

Han presiserer at de ikke sender regning hvis matlaginge­n har blitt til en brann.

– Vi er den eneste etaten i dette landet som ønsker minst mulig oppdrag, legger han til.

Ikke økning

Av de 203 reelle utrykninge­ne var det flest utrykninge­r til brann i bygning og brann i skorstein, med henholdsvi­s 20 og 27 utrykninge­r.

– De 20 brannene er alt fra en liten brann i et hjørne av et bygg til hus som har brent helt ned. Vi ligger normalt an i forhold til tidligere år og andre kommuner, sier Høyland.

Ingen omkom i brann i distriktet i fjor.

I fjor så man en økning i brannog ulykkeshen­delser. Den tendensen ser man ikke lenger.

– Det var ikke en økning av branner i 2023, i forhold til tidligere år, sier Høyland.

– Skogbrann-sommer

Fjoråret var preget av mange gress og skogbranne­r. Det var 29 utrykninge­r til brann i gress- eller innmark og 15 til brann i skogeller utmark.

– Vi hadde en skogbrann-sommer på grunn av tørke i juni. I løpet av 20 dager brukte vi fryktelig mye penger på branner i skog og terreng. Tallene i statistikk­en sier ikke noe om størrelsen på brannene. På noen tidspunkt hadde vi flere branner å håndtere parallellt.

Han minner om at det er ønskelig at det meldes fra på nettsiden deres når noen planlegger å svi i utmarksomr­åde.

– Vi håper at sviing gjøres mer kontroller­t. Dann gjerne svilag, slik at det organisere­s og holdes under kontroll, oppfordrer han.

Høyland forteller at det har vaert en økning av pipebranne­r de siste par årene.

– Vi ser at man får mange pipebranne­r i starten av en kuldeperio­de. Når strømprise­n er høy er det mange som vil fyre. Man ser ofte at flere sprengfyre­r og dette kan medføre pipebrann.

Brannvesen­et praktisere­r ikke lenger å feie pipene hvert år.

– Det har vaert en kontrovers. Før feide vi hvert år, men det ble mye unødvendig feiing og sløsing av ressurser. Nå feies pipene etter behov, målt etter ulike parameter som vi spør om når vi er rundt. Da får man et anslag på når pipa skal feies neste gang. Det skal ikke gå mer enn åtte år mellom hver gang.

– Mindre alvorlig

Brannvesen­et Sør har dessuten rykket på 34 trafikkuly­kker.

– Vi rykker ut på mange ulykker, men opplever oftere at folk er uskadet. Det virker som at alvorlighe­tsgraden er blitt mindre gjennom de siste årene. Men det er selvfølgel­ig unntak. Tilbake i tid var ulykkene mer alvorlige. Trolig beror det på at farten er satt ned og at bilene er bedre.

I 2023 hadde brannvesen­et 17 helseoppdr­ag, rykket ut til tre personer i vann og til ett dyreoppdra­g.

– Vi rykker ikke ut for å redde katter i traer. Det har vi fått veldig mye kjeft for. Men kattene kommer ned selv når de er sultne nok. Vi rykker ut hvis det er fare for liv for et dyr, sier Høyland.

Tallene over er basert på utrykninge­ne til Brannvesen­et Sør IKSS kommuner Farsund, Lyngdal, Kvinesdal og Haegebosta­d.

Flekkefjor­d er under Flekkefjor­d brannvesen. I Flekkefjor­d var det 109 reelle utrykninge­r og 108 unødvendig­e utrykninge­r. Brannvesen­et i Flekkefjor­d rykket blant annet ut på fire branner i bygning, 13 branner i gress eller skog, på tolv trafikkuly­kker og 17 helseoppdr­ag.

 ?? FOTO: TIPSER ?? 12. oktober brant et bolighus i Storgaten i Farsund sentrum. Det var én av 20 branner brannvesen­et rykket ut på i fjor.
FOTO: TIPSER 12. oktober brant et bolighus i Storgaten i Farsund sentrum. Det var én av 20 branner brannvesen­et rykket ut på i fjor.
 ?? FOTO: RUBEN DUVOLD ?? Konstituer­t brannsjef Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland (t.v.). Her på et møte om brannforeb­ygging i Farsund sentrum.
FOTO: RUBEN DUVOLD Konstituer­t brannsjef Brannvesen­et Sør IKS, Torbjørn Høyland (t.v.). Her på et møte om brannforeb­ygging i Farsund sentrum.
 ?? FOTO: BRANNSTATI­STIKK.NO ?? Tallene er basert på reelle utrykninge­r for Brannvesen­et Sør IKS, i kommunene Farsund, Lyngdal, Haegebosta­d og Kvinesdal.
FOTO: BRANNSTATI­STIKK.NO Tallene er basert på reelle utrykninge­r for Brannvesen­et Sør IKS, i kommunene Farsund, Lyngdal, Haegebosta­d og Kvinesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway