Lister

– Vi springer for livet

For andre gang på fire år henvender Tøri Edvardsen Moi (12) seg til kommunen og etterlyser gatelys på Breimonen.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Tøri Edvardsen Moi (12) finner fram svaret hun fikk fra kommunen forrige gang hun søkte om gatelys langs skoleveien i overgangen til 2020.

– Den gang var jeg jo yngre og syntes det var så mørkt å gå hjem fra skolen, forteller hun over kjøkkenbor­det hjemme.

Da var hun sju-åtte år gammel og syntes det var skummelt å gå strekninge­n til skolen når dagslyset forsvant. Det var i tillegg høyst aktuelt å etterspørr­e gatelys ettersom det ble bygget nytt boligfelt på den tiden, noe som førte til flere hus og unger.

Nytt brev

Men fire år senere var det fremdeles ingen lys i boligfelte­t deres naer Vesterdale­n skole i Kvinesdal, hvilket det nye boligfelte­t fikk. Med nytt mot skrev Tøri et nytt brev adressert til ordføreren.

– Rett før jul da jeg kom hjem fra jobb hadde hun sittet på rommet, lagt klar en konvolutt og ba meg ta den med til jobben på rådhuset og levere den til ordføreren. Nysgjerrig som jeg var, måtte jeg jo se først hva det var jeg skulle levere fra meg. Da hadde hun selv skrevet et nytt brev og var veldig spent på svar, forteller mamma Kathrine Marie.

Det er en stolt mor som synes det er flott å se datteren engasjere seg og ta handlingsk­raft egenhendig.

– Ekkelt

Sammen med venninnen og nabojenta Anna Røyseland forteller de om hvordan veistrekni­ngen føles utrygg når mørket kommer.

– Det er ekkelt, beskriver Anna. – Hva skjer da?

– Vi springer for livet, svarer Tøri, og ler litt av det.

Anna bekrefter at de gjerne tar beina fatt når det er mørklagt vei.

Men det hindrer dem ikke fra å besøke venner eller finne på ting i fritiden. De har egne strategier med å se seg for og løpe, eller kontakte foreldrene.

– Vanskelige prioriteri­nger

– Først vil jeg si at det er kjempeflot­t at barn og unge engasjerer seg i slike spørsmål. Så jeg vil takke Tøri for at hun har sendt inn denne henvendels­en. Jeg forstår at det kan vaere skummelt og utrygt å gå på skolen med en mørklagt vei, sier Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Videre informerer han om at det er kommunens drifts- og tjenesteut­valg som behandler og prioritere­r trafikksik­kerhetstil­tak. De har årlig et beløp på 400.000 kroner som de fordeler. 200.000 av disse har gått til forebyggen­de arbeid, mens den andre halvdelen går til fysiske tiltak.

– Det er administra­sjonen som registrere­r alle innspillen­e som kommer med ønske om ulike tiltak. Jeg har fått bekreftet at saken er lagt inn i saksfremst­illing angitt som Kommunedel­plan for trafikksik­kerhet fysiske tiltak for 2024 - kapittel 1.3 fysiske tiltak på kommunale veier. Det er vanskelige prioriteri­nger som utvalget hvert år må gjøre, da ikke pengene strekker til alle de gode tiltakene som er spilt inn. I neste uke skal utvalget behandle fordelinge­n. Jeg håper at det ikke skal gå altfor lang tid før det kunne bli veilys på denne strekninge­n, kommentere­r Kvinlaug.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Venninnene og nabojenten­e Anna Røyseland (t.h) og Tøri Edvardsen Moi håper kommunen endelig vil innvilge gatelys til nabolaget deres, Breimonen.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Venninnene og nabojenten­e Anna Røyseland (t.h) og Tøri Edvardsen Moi håper kommunen endelig vil innvilge gatelys til nabolaget deres, Breimonen.
 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Det er ekkelt å gå på de mørklagte gatene, så jentene springer ofte som om det stod på livet, ifølge Tøri Edvardsen Moi (t.h) og venninnen Anna Røyseland.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Det er ekkelt å gå på de mørklagte gatene, så jentene springer ofte som om det stod på livet, ifølge Tøri Edvardsen Moi (t.h) og venninnen Anna Røyseland.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP, POSTLISTA ?? Dette brevet skrev Tøri Edvardsen Moi til Kvinesdal kommune ved ordfører Per Sverre Kvinlaug.
FOTO: SKJERMDUMP, POSTLISTA Dette brevet skrev Tøri Edvardsen Moi til Kvinesdal kommune ved ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway