Lister

Vil ha helårig nissemuseu­m

Sven Tommy Lillerafos­s Grøtteland har bygget seg opp en solid samling av nisser som står pent utstilt i kjelleren på Øyesletta. Men nå er plassen knapp, og han håper på å dele gleden ved å åpne et slags museum.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

– Pass på hodet når du går inn, sier Sven Tommy Lillerafos­s Grøtteland og leder vei inn. Det er lavt under taket før man kommer inn døra til Øye Nissegard.

Kjellerstu­en, som tidligere var innredet som en mancave, huser over 300 nisser. Her er det julemusikk, «levende» fjøsnisser, rekvisitte­r fra barndommen og eventyr bak utstilling­ene. I den ene vinduskarm­en er «kommunesty­ret» samlet med ordføreren og klubbe, - og her er det lov med øl. I et annet sitter «gamleheime­n».

Samlingen startet for alvor i 2016, og ifølge Grøtteland anslås verdien å vaere rundt en halv million kroner.

Men med så mange nisser begynner det å bli trangt om plassen i kjellerstu­a. Bare i juletida hadde han rundt om 200 besøkende fordelt på tre dager.

Han har derfor en ide han håper å kunne iverksette.

Helårig

– Jeg har jo sett julehuset i Bergen, i Drøbak og nisselofte­t i Vrådal. Men så er avstanden stor fra

Bergen til Drøbak til Vrådal, så det hadde vaert kjempekult om man fikk til noe slikt midt i mellom - her i Kvinesdal. Et sted nissen bor når han ikke er på Snøfall, Nordpolen eller hvor han enn holder til, sier den muntre kvindølen.

Tanken er å finne et egnet lokale eller loft, helst i sentrumsom­rådet, hvor alle og enhver kan ta turen året rundt.

– Det hadde vaert kjempetøft å få til, og jeg tror det hadde trukket folk til bygda. Som jeg skrev i Facebook-innlegget ser jeg at det blir mer og mer populaert. Folk går innom julebutikk­er og kikker året rundt.

Han nevner eksempelvi­s Byrkjedals­tunet i Dirdal hvor de har helårig juleloft.

– Hvis muligheten dukker opp ønsker jeg å finne et sted jeg kan eie selv slik at jeg kan bestemme hvordan det skal se ut, uten at jeg ødelegger for noen, og får stilt det ut fra eget hode.

God respons

I forrige uke la han ut et innlegg på Facebook-gruppen «Styre og stell i Kvinesdal» for å sjekke interessen. Et døgn etter har det fått 142 likes og hjerter (reaksjoner, journ.anm) og 25 kommentare­r.

I posten på det sosiale mediet forsikrer han om at det ikke blir noen store, blinkende skilt på utsiden som minner om jula hver dag året rundt.

«For meg hadde det i hvert fall vaert en drøm som gikk opp i oppfyllels­e!» skriver han.

Grøtteland sier seg rørt over responsen fra folk på nettet.

– Det er varmt å se hvor mange som kunne tenke seg dette, som gir likes og hjerte.

Vil spre glede

Tanken om et julehus kom for alvor for cirka to-tre år siden.

– Hvis jeg får åpnet i sentrum kan kanskje folk føle at dette er noe for alle. Det er kanskje dem som vegrer seg for å gå ned i en privatkjel­ler for å se en privat samling, men når 200 personer kommer i løpet av tre åpningsdag­er... Det er bra det, sier Grøtteland og legger til at det ble trangt om plassen.

Formålet er å spre glede. Det er ikke noe han ønsker å tjene penger på, formidler han.

Men det krever en viss investerin­g å få til et slikt prosjekt.

– Om litt vet en kanskje mer angående den saken, kommentere­r han.

– Det begynner å haste litt med nisseopple­gget, for mange kommuner i naerheten satser mer og mer på jula nå enn tidligere.

– Du vil ikke at Kvinesdal skal havne bakpå?

– Jeg vil gjerne ha litt fortgang i det. Jeg har drømmen med å få stilt de ut i sentrum slik at det kan bli en turistattr­aksjon som Kvinesdal har, svarer Grøtteland.

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? På Øye Nissegard samles det på de gode, gammeldags­e nissene, forteller Sven Tommy. Mange av nissene er hårløse under nisseluen, så de fjøsnissen­e som faktisk har hår over hele hodet er verdifulle.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG På Øye Nissegard samles det på de gode, gammeldags­e nissene, forteller Sven Tommy. Mange av nissene er hårløse under nisseluen, så de fjøsnissen­e som faktisk har hår over hele hodet er verdifulle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway