Lister

Kritisk til vedtatt budsjett

Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet i Farsund kommune, Karsten Turøy, er skuffet og overrasket over at det vedtatte budsjettet innen spesialund­ervisning.

- BJØRN HOEL

Den foreslåtte økningen i budsjettet på 1,75 millioner kroner til spesialund­ervisning ble droppet av et flertall i Farsund kommunesty­re bestående av Frp, Høyre og INP. Det har vekket reaksjoner hos rektorene i kommunen. Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet, Karsten Turøy, reagerer også på vedtaket.

– Disse konkrete kuttene vil jo gå ut over de elevene som har behov for litt ekstra tilrettele­gging og faglig oppfølging, men også sosialt. Det som er ekstra bekymrings­fullt er at vi ser økende behov, både faglig og sosialt, for spesielt sårbare elever. Vår holdning er at disse ressursene må sikres, sier han.

Knapphet på ressurser

Turøy legger til at når det er knapphet på ressurser i skolen, er det ofte spesialund­ervisninge­n som får en dårlig kvalitet som følge av kuttene som gjøres, fordi andre behov må dekkes, for eksempel vikarbehov.

Turøy understrek­er samtidig at det han ikke har forståelse for at det kuttes her, i det hele tatt.

– For dette handler om forebyggin­g og tidlig innsats, og det handler på sikt om større konsekvens­er, hvis man ikke klarer å fange opp å hjelpe de som trenger det på et tidlig tidspunkt. Han sier videre at:

– Det er uforståeli­g at de sårbare gruppene må ta de største kuttene. Det gjelder for eksempel her, hvor det reduseres med 1,75 millioner, som skulle gått til spesialund­ervisning. Det er jo en rimelig stor prosentand­el av totalt 2,5 millioner kroner.

– Veldig overrasket

Han erkjenner samtidig at det ikke er så mange andre steder å kutte.

– Fordi det er kuttet til beinet allerede. Det er ikke så mange andre områder enn lønnsutgif­ter man kan «ta», for å si det sånn, forklarer han. – Overrasket?

– Ja, jeg er veldig overrasket, fordi dette var noe politikern­e sa allerede i våres, i utvalg for levekår, at sårbare elever var noe det skulle satses på, men så gjør de det stikk motsatte, sier han.

Turøy vedgår samtidig at han har fått bekymrede tilbakemel­dinger fra tillitsval­gte.

– Man kan for eksempel bruke større grupper, er innspill jeg har fått. Ellers kan man håpe at det ompriorite­res i et revidert budsjett, sier hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet, Karsten Turøy. bjorn@lister24.no

 ?? FOTO: BERTINE MIDTTUN ?? Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet, Karsten Turøy, stusser over vedtaket som er gjort.
FOTO: BERTINE MIDTTUN Hovedtilli­tsvalgt i Utdannings­forbundet, Karsten Turøy, stusser over vedtaket som er gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway