Lister

Politiker forsvarer bruken av Ordet «tosk» i debatt

Den sentrale lokalpolit­ikeren Lars Tjelland (Frp) mener det er akseptabel­t å kalle en person for en «tosk» i en debatt om en politisk sak på Facebook.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

«Når trollingen er tilstrekke­lig «kvalifiser­t» er det helt ok å ta igjen med folkelig språkbruk uavhengig av hvem mann er og hvilke roller mann måtte inneha», skriver Lars Tjelland i et svar til Lister.

Bakgrunnen for saken er at kommunesty­re- og formannska­pspolitike­r Lars Tjelland kalte Jan-inge Nesheim for en «tosk» i en diskusjon på avisen Listers Facebook-side. Tjelland var da i forkant blitt omtalt i harde ordelag av Nesheim.

Omtalen førte til at Terje Ousdal klaget på politikere­ns ordbruk inn for kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik.

Lister har ved to anledninge­r forsøkt å få Lars Tjelland i tale i form av et tradisjone­lt intervju på telefon for å få en forklaring på hans ordbruk i Facebook-diskusjone­n. Dette har han nektet å vaere med på.

– Den debatten blir vaerende på Facebook. Har du spørsmål så får du stille dem på Facebook. Du skal respektere det, sier Tjelland på telefon til Lister24.

Frp-politikere­n vil altså ikke uttale seg til avisen om saken muntlig. Han ville ha alle spørsmål på Facebook, i den aktuelle tråden hvor Nesheim ble kalt for en tosk.

Lister har valgt å etterkomme dette - rett og slett for å få svar.

Frp-politikere­n forsvarer at han brukte ordet «tosk» om Nesheim.

Mer om det senere.

– Ikke så lurt

Jan-inge Nesheim, som selv er en ivrig debattant på Facebook, og som nok av flere kan blir betegnet som et «nettroll», lever fint med å bli kalt for «tosk» av Tjelland.

– Det er kanskje ikke så lurt av en så fremtreden­de politiker å kalle noen for en tosk i en debatt på Facebook. Men jeg baerer ikke nag til ham. Jeg skriver selv ting på Facebook som kanskje er litt over streken, og når man er provoseren­de i en uttalelse så må man forvente å få igjen litt, kommenter Nesheim, som går under navnet «Jani Nesjhim» på Facebook.

Lars Tjelland har vaert lokalpolit­iker i Farsund i en årrekke, og var blant annet partiets ordførerka­ndidat før valget i 2015, og sitter både i kommunesty­ret og i formannska­pet som politiker for «regjerings­partiet» Fremskritt­spartiet. Til daglig er han daglig leder for det interkommu­nale Renovasjon­sselskapet for Farsund og Lyngdal AS.

– Mobbekultu­r

I kjølvannet av at Lars Tjelland kalte Jan-inge Nesheim for en tosk på Facebook, har Terje Ousdal skrevet e-post til kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik, og bedt ham om å kommentere Lars Tjellands karakteris­tikk av Nesheim.

– Slik jeg ser det så fremmer Lars Tjelland en mobbekultu­r med slike utsagn og skader den åpne og frie debatten som er nødvendig i et demokrati, skriver han blant annet i e-posten til kommunedir­ektøren.

Han peker på at Tjelland både er politiker og daglig leder i et kommunalt eid selskap.

– Er det innafor i forhold til kommunens etiske retningsli­njer å kalle noen for en tosk i en debatt - uansett om den man definerer som en tosk også har sine svin på skogen i kommentarf­eltet? spør Ousdal i e-posten, og fortsetter:

– Jeg har selv gjentatte ganger blitt grovt hetset i kommentarf­eltet på Lister24 sin plattform. Allikevel har jeg aldri svart på slike. Jeg har tatt det med redaktøren.

Lister24 har fanget opp hans henvendels­e i kommunens offentlige postjourna­l. Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik har svart med at han ikke ser noen grunn til å kommentere spørsmålen­e, siden Tjelland ikke er ansatt i kommunen.

Leserinnle­gg

Saken har sitt opprinneli­ge utspring i et leserinnle­gg fra tidligere Lister-journalist Per Kr. Danielsen.

I kjølvannet av det hasteinnka­lte formannska­psmøtet mandagen i påskeuken, som det skulle vise seg skulle dreie seg om en fastlegekr­ise under oppseiling, skrev Danielsen et leserinnle­gg med tittelen «Den likeste gutt – med fire mot tre». Der stilte han blant annet spørsmålet om formannska­pet og politikere i Farsund hadde fått en følelse av at det var en slags regjering. I forkant av formannska­psmøtet hadde noen fått, de som tilhørte flertallet, fått informasjo­n om hva møtet inneholdt. Mindretall­et visste ingenting.

Leserinnle­gget ble publisert på avisen Listers Facebookko­nto 26. mars, hvor det ble en opphetet debatt, med flere involverte.

Innlegget førte til over 20 kommentare­r i løpet av kort tid. Flere av disse var det «Jani Nesjhim», Jan-inge Nesheim som stod bak. Og flere av innleggene var direkte rettet mot Frpreprese­ntant Lars Tjelland, som gjorde gjentatte forsøk i debatten på å forklare Frp sitt syn på saken om lukking av møtet og behandling­en av saken.

«du har sovet en tornerose søvn i flere år. Hadde du evnet å tolke samt lese det som står i vår ikke helt så oppegående avis, så burde du ha sett dette problemet komme for flere år siden. Men det å forvente noe som helst fra deg eller dine , er vel gjerne vel mye forlangt, for det er vel gjerne for travelt ute på søppel fyllinga I disse tider bil jeg tro», skrev blant annet Nesheim.

Han fortsatte, igjen med direkte adresse til Lars Tjelland:

«Får å kalle ei spade for ei spade, så har dere her driti dere skikkelig ut. Det beste her er å legge seg flat, og innrømme at denne gangen gikk det litt vel fort i svingene».

«Tosk», svarte den fremtreden­de Frp-politikere­n.

Og der avsluttet diskusjone­n.

Nettroll

Lister har spurt Lars Tjelland om hva han synes om at en fremtreden­de lokalpolit­iker som ham kaller en innbygger for en «tosk» i en debatt på Facebook.

Tjelland mener Jan-inge Nesheim fremstår som et nettroll i den aktuelle Facebook-diskusjone­n, og at det forsvarer hans bruk av ordet «tosk».

«Alle vet at kommentarf­eltene ofte skjemmes av gjentagend­e trolling. Som deltaker i slike debatter må mann gjøre noen valg. Det eneste som er sikkert er at det ikke er en god strategi å argumenter­e imot slike «debattante­r». Da gjenstår i prinsippet to alter nativer, enten å ignorere eller slå tilbake. Når trollingen er tilstrekke­lig «kvalifiser­t» er det helt ok å ta igjen med folkelig språkbruk uavhengig av hvem mann er og hvilke roller mann måtte inneha. «Til feighet er ingen forpliktet», skriver Lars Tjelland på spørsmål fra Lister i Facebook-posten.

Jan-inge Nesheim på sin side forstår at han kan bli oppfattet som et nettroll, også i Facebookde­batten hvor han blir omtalt som en «tosk».

– Jeg kan selv vaere heftig i pennen. Når man skriver ting på Facebook kan man av og til bruke formulerin­ger som er litt uheldig. Det hender at det av og til går en kule varmt og man skriver ting som egentlig kunne ha vaert visket ut. Jeg liker å formulere meg litt krast og da må jeg tåle å få litt tilbake, sier han til Lister.

Når trollingen er tilstrekke­lig «kvalifiser­t» er det helt ok å ta igjen med folkelig språkbruk.

Lars Tjelland, lokalpolit­iker

– Men skal folk tåle det du skriver?

– Hvis jeg har gått for langt, har jeg ingenting imot å si unnskyld, selv om jeg forbeholde­r meg retten til å si min mening. Etter en Facebook-diskusjon om Pride en gang, så fikk jeg besøk av en person på døren. Det endte

med at vi tok oss en god prat, forteller Nesheim.

«Ikke noe edelt motiv»

Lister har spurt Lars Tjelland om han som folkevalgt bør tåle mer enn en vanlig innbygger i diskusjone­r på sosiale medier.

«Politikere bør definitivt ikke måtte tåle noe som helst som ikke er innenfor en akseptabel ytringskul­tur», svarer han.

Lars Tjelland er i spørsmål nummer fire fra Lister også blitt spurt om å kommentere synspunkte­t fra Terje Ousdal, som har sendt e-post til kommunedir­ektøren. Ousdal mener at Frppolitik­eren med å karakteris­ere sin motdebatta­nt som en «tosk» fremmer en mobbekultu­r og at slike utsagn skader den åpne og frie debatten som han anser som nødvendig i et demokrati.

«Innholdet og premissene i spørsmål 4 avviser jeg i sin helhet. Spørsmålss­tilleren har åpenbart ikke noe edelt motiv med sine formulerin­ger, snarere tvert imot, noe enhver rimelig person lett vil konkludere med», svarer Frp-politikere­n på det spørsmålet.

«Litt trist»

Lister har også spurt Lars Tjelland om hans omtale av Jan-inge Nesheim som en «tosk» opp mot Farsund kommunes retningsli­njer, i spørsmål nummer fem:

– I Farsund kommunes «etiske standard» hvor det er nedfelt en rekke prinsipper som også folkevalgt­e skal etterleve, heter det blant annet at man skal opptre redelig og vise respekt for alle mennesker, og at man bruker sunn fornuft når man publiserer i sosiale medier. Hvordan synes du din «tosk»-kommentar harmonerer med det å vise respekt for alle mennesker?

«Spørsmål 5 er interessan­t. Det kan virke som at det her legges til grunn at et kommunesty­re med simpelt flertall kan lage bindende regler som innskrenke­r de folkevalgt­es ytringsfri­het. Et premiss som egentlig er litt trist i en redaktørst­yrt publikasjo­n. Reglemente­t bør etter min mening erstattes med en veiledning som har et oppdatert innhold med fokus på vår Grunnlovsf­estede ytringsfri­het og vår plikt til ikke å medvirke til krenking av menneskere­ttigheter.», svarer Frp-politikere­n.

Ønsker saklig debatt

Farsund-ordfører Ingrid Williamsen, og Tjellands partikolle­ga i Frp ønsker ikke å svare på konkrete spørsmål om saken. Hun vil ikke svare på hva hun som ordfører tenker om at en fremtreden­de politiker kaller en motdebatta­nt for «tosk» i en Facebook-debatt.

Hun ville i utgangspun­ktet heller ikke kommentere om hun som ordfører har tatt opp saken med Tjelland i ettertid.

«Dette ønsker jeg ikke å besvare, men er kjent med at Lars Tjelland har tilbydd seg å delta i en videre diskusjon på FB der avisen også er invitert til å delta», svarer hun på e-post.

Så følger opp med et nytt svar på e-post, et døgn senere:

«Jeg som ordfører har snakket med Lars Tjelland om saken, og ønsker saklige debatter på FB og i politiske møter i fremtiden. Øvrige spørsmål rettes eventuelt til vår gruppelede­r Toni Helvig».

Kommunedir­ektør Ståle Manneråk Kongsvik vil ikke svare på spørsmål omkring saken.

«Tjelland er politiker i kommunen (folkevalgt) og det vil da vaere naturlig at dere tar dette opp med ordfører. Dersom det gjelder rollen som daglig leder, så er styreleder i selskapet den dere bør henvende dere til», skriver han som svar på e-post til Lister.

Det er kanskje ikke så lurt av en så fremtreden­de politiker å kalle noen for en tosk,

Jan-inge Nesheim

 ?? ?? Lars Tjelland mener politikere ikke bør måtte tåle noe som helst som ikke er innenfor en akseptabel ytringskul­tur.
Lars Tjelland mener politikere ikke bør måtte tåle noe som helst som ikke er innenfor en akseptabel ytringskul­tur.
 ?? FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN ?? Ordfører Ingrid Williamsen sier at hun har snakket med sin partikolle­ga, og at hun ønsker saklige debatter på Facebook.
FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN Ordfører Ingrid Williamsen sier at hun har snakket med sin partikolle­ga, og at hun ønsker saklige debatter på Facebook.
 ?? FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN ??
FOTO: LARS ERIK HOLMEN LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway