Lister

Printer bilder direkte på veg Gen

Hvem har ikke ønsket å få et bilde direkte trykket på en vegg. To år etter at Geir Heskestad dannet Wallprint Scandinavi­a ønsker han å erobre Norge med den unike teknikken.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det er ikke så mange som har vaert klar over at det er mulig å printe et bilde eller motiv direkte på en vegg, men teknologie­n har eksistert i noen år. Jeg ble klar over at det var mulig å få en printer som står oppreist som kan skyte blekk direkte på veggen for vel to år siden. Nå har vi startet opp en egen avdeling i Oslo, og målet er at vi skal kunne leve å printe bilder direkte på vegger over hele landet, sier Geir Heskestad, som er både daglig leder og styreleder i selskapet Wallprint Scandinavi­a AS.

Printer på høykant

I barndomshj­emmet som broren André og hans kone Maylinn Heskestad, jobber printeren med å reproduser­e et bilde som fotografen Bjørn-audun Myhre har tatt.

Huset har naermest blitt et utstilling­svindu for hvordan den unike maskinen med millimeter­s presisjon kan «skyte» et bilde direkte på veggen.

I trappoppga­ngen er et bilde av Lista fyr reproduser­t på en av veggene, mens bilder som Therese Larsen fotografer­te i forbindels­e med bryllupet til Maylinn og André pryder en av veggene i stua.

– Denne maskinen kan reproduser­e et 16 kvadratmet­er stort bilde på en time, men da er kvaliteten på bildet lavere. Dette

Nå har vi startet opp en egen avdeling i Oslo, og målet er at vi skal kunne leve å printe bilder direkte på vegger over hele landet

Geir Heskestad, Wallprint Scandinavi­a

bildet blir to meter langt, og vi kommer til å bruke naermere tre timer på å produsere det. Teknologie­n som benyttes er i utgangspun­ktet det samme som en har i kontorprin­ter, bare at dimensjone­n er både større og at det trykkes vertikalt. Vi mater inn bilde eller motiv som skal produseres inn i en vanlig usb minnepinne som overfører instruksen­e direkte til selve printeren som står på ei skinne. Skinnen kan vi bygge opp til å bli fire meter

høy, samtidig med at det er ingen begrensnin­ger i hvor bredt bildet som produseres kan bli, forteller Heskestad.

Flere typer bakgrunn

Blekket som printeren skyter direkte på bakgrunnen, består av bittesmå dråper som tørker øyeblikkel­ig. Det gjør det mulig å ta på bildet like etter at det er printet på underlaget. Tre, murstein, murpuss, betong til metaller er noen av underlagen­e bildene kan printes på.

Heskestad opplyser at noe av det unike med å bruke en printer til å dekorere en vegg i stedet for tapet eller folie, er at metoden etterlater seg ingen skjøter. Videre kan kunden velge om de vil printe med en bakgrunn eller delvis gjennomsik­tige bilder der veggen skinner igjennom.

– Hvordan kom du i all verden på å starte opp med dette?

– Jeg oppdaget muligheten første gang på Facebook for et par år siden. Jeg er veldig glad i å drive med alskens dubbe dilter, og bestemte meg raskt for at jeg ville anskaffe meg en slik maskin. Da var det gjort, opplyser Geir.

Nytt marked

Ifølge Heskestad er det i dag tilsvarend­e maskin i Norge på Østlandet, i tillegg til at det er noen andre virksomhet­er rundt om i Norden som benytter maskiner fra en kinesisk produsent.

Nylig har de sammen med en dyktig mann som jobber innen malerbrans­jen i Oslo-området opprettet dattersels­kapet Wallprint Oslo.

– Maskinen som vi benytter er produsert i Tyskland. Økonomisk er dette en ganske stor investerin­g, men driftskost­nadene er relativt lave når produksjon­en er i gang. Vi har hatt dialog med arkitekter og designere om jobber på kjente offentlige bygg. Målet er at vi skal kunne drive med dette på fulltid, forteller gründeren.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? På en liten skjerm kontroller­er Geir Heskestad at printeren som skal reproduser­e et bilde på en vegg følger instruksen­e.
FOTO: TORREY ENOKSEN På en liten skjerm kontroller­er Geir Heskestad at printeren som skal reproduser­e et bilde på en vegg følger instruksen­e.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Bryllupsbi­ldene som Therese Larsen tok for Maylinn og André Heskestad er trykket direkte på veggen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Bryllupsbi­ldene som Therese Larsen tok for Maylinn og André Heskestad er trykket direkte på veggen.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? I trappeoppg­angen til André og Maylinn Heskestad har Wallprint Scandinavi­a produsert et bilde av Lista fyr.
FOTO: TORREY ENOKSEN I trappeoppg­angen til André og Maylinn Heskestad har Wallprint Scandinavi­a produsert et bilde av Lista fyr.
 ?? ?? Geir Heskestad følger nøye med på prosessen der et bilde blir printet direkte på en vegg. Gjennom selskapet Wallprint Scandinavi­a som
Geir Heskestad følger nøye med på prosessen der et bilde blir printet direkte på en vegg. Gjennom selskapet Wallprint Scandinavi­a som
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? han har dannet, håper han at dette skal bli levebrødet hans.
FOTO: TORREY ENOKSEN han har dannet, håper han at dette skal bli levebrødet hans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway