Lister

Villaks-stiftelse vil be om større økonomisk bidrag

Stiftelsen Nasjonalt Villakssen­ter (NVL) varslet for en tid tilbake Kvåsfossen AS om at samarbeids­avtalen kanskje måtte sies opp fra og med 2025.

- TORREY ENOKSEN

Ledelsen i Kvåsfossen AS svarte ledelsen i NVL, at Kvåsfossen kunne klare seg uten tilskudd i 2025, dersom Stiftelsen ikke får på plass økte økonomiske rammer.

– Dette var et tilsvar fra oss for å gi stiftelsen mer tid på å skaffe økte bevilgning­er. Vi har tilbudt oss i ytterste konsekvens, å klare oss uten tilskudd i 2025, gitt at Stiftelsen ikke får på plass økte rammer. Vi ønsker altså å sikre vår tilknytnin­g til Stiftelsen Nasjonalt Villakssen­ter, til tross for stiftelsen­s økonomiske utfordring­er, skriver Jarle Thorkildse­n i Kvåsfossen AS i en melding til Lister.

Søker hjelp

Styret i Stiftelsen Norsk Villakssen­ter (NVL) besluttet på et styremøte 24. januar i år å trekke tilbake oppsigelse­n mot Nasjonalt villakssen­ter i Kvåsfossen.

I stedet skal styret be kommunene og fylkeskomm­unene om økonomisk bidrag til finansieri­ng av de fire sentrene.

«Nasjonalt villakssen­ter arbeider vidare for å sikre langsiktig grunnfinan­siering av fire avdelingar. For å halde fram med fire avdelingar, må me ha klare politiske signal om auka grunnfinan­siering i 2024. Det vert laga ein felles strategi og søknad mot vertskommu­nar og fylkeskomm­unar. Styremedle­mmer frå vertskommu­nane tek politiske initiativ for å følgje det opp. NVL aksepterer Kvåsfossen sitt tilbod om støtte for 2025 og Kvåsfossen held fram som ein av NVL sine avdelingar», heter i det vedtaket.

Formidling

Stiftelsen Norsk Villakssen­ter ble stiftet i 2019 av Miljødirek­toratet. Stiftelsen omfatter senterne i Kvåsfossen i Lyngdal, Laerdal, Namsos og i Tana.

Formålet med stiftelsen er å formidle kunnskap om livet til villaksen, utfordring­er og trusler.

Videre skal de fire senterne bidra til bevaring og baerekraft­ig utvikling av villakssta­mmene og leveområde­ne, samt legge til rette for dialog, kommunikas­jon og samhandlin­g mellom aktører med interesser som påvirker villaksen og dens leveområde­r.

Overskudd

Nasjonalt villakssen­ter Kvåsfossen er det sydligste av de fire sentrene, og hadde i 2023 rundt 10.000 besøkende.

Ifølge varaordfør­er Eivind Arnt Husøy, som represente­rer Lyngdal kommune i styret til stiftelsen, er senteret i Kvåsfossen det mest besøkte av de fire senterne her til lands.

Nasjonalt villakssen­ter Kvåsfossen mottok i 2023 drøye 600.000 kroner fra stiftelsen. I tillegg bidrar stiftelsen meden 80 prosent stilling som fagperson ved senteret.

Nå har daglig leder av det kommersiel­le selskapet signaliser­t at de vil forsøke å drive senteret uten bidrag i 2025.

– Driften av Kvåsfossen gikk i fjor med overskudd, men hadde ikke klart det uten midlene fra stiftelsen Nasjonalt villakssen­ter. Lederen av det kommersiel­le selskapet som driver i Kvåsfossen har signaliser­t at de ønske å drive uten støtte for å se om dette går an, samtidig med at de beholder statusen som medlem av stiftelsen, sier Husøy til Lister24.

Trenger bidrag

Regnskapet for Stiftelsen Nasjonalt villakssen­ter for 2023 foreligger foreløpig ikke. I 2022 fikk de fire sentrene et samlet driftsunde­rskudd på 684.000 kroner etter en samlet omsetning 9,4 millioner kroner.

Villakssen­teret med dens unike besøkshall under Kvåsfossen har skapt økt interesse i landsdelen for tilstanden til villaksen.

– Jeg tror det er riktig å si at Kvåsfossen hadde ikke hatt så mange besøkende som de har hatt, hadde de ikke vaert medlemmer av Stiftelsen Nasjonalt villakssen­ter. Det mener også ledelsen ved senteret i Kvåsfossen. Vi spiller veldig godt på lag med hverandre, som igjen bidrar med kompetanse inn i senteret, flere guider, og så videre. De gjør en kjempejobb alene, men vi trenger hverandre. For fremtiden må de ha støtte fra Stiftelsen Nasjonalt villakssen­ter. Skal vi klare det, må stiftelsen ha mer penger. Det vil bidra til å sikre driften i Kvås, mener varaordfør­eren. torrey@lister24.no

 ?? FOTO: REBEKKA JOHANNESSE­N LITLAND ?? Kvåsfossen AS som er den kommersiel­le aktøren ved Nasjonalt villakssen­ter i Kvåsfossen, forblir medlem av Stiftelsen Nasjonalt villakssen­ter etter at styret garanterer støtte i 2025.
FOTO: REBEKKA JOHANNESSE­N LITLAND Kvåsfossen AS som er den kommersiel­le aktøren ved Nasjonalt villakssen­ter i Kvåsfossen, forblir medlem av Stiftelsen Nasjonalt villakssen­ter etter at styret garanterer støtte i 2025.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway