Lister

Vil etablere flytende sauna i Lyngdal

Søkerne av flytende sauna i Mandalselv­a mener havnevesen­et misforsto initiative­t deres. Nå prøver de lykken i Lyngdal.

- ESPEN SAND, LINDESNES AVIS espen.sand@l-a.no

– Det virker ikke som om de har forstått det som står i søknaden, sier Erlend Moland.

Han og kameraten Sondre Lohne ønsker å bygge en flytende badstue i Mandalselv­a. Nylig ble søknaden deres behandlet i havnestyre­t, som var lunkne til å bruke bryggeplas­s til initiative­t i år.

– Det er verken strøm eller vann i området de søker om. Det vil gå en del strøm, og de må ha vann. Det blir dyrt å legge dette fram til badstua, sa havnesjef Ove Nodeland i møtet.

Avslo eget råd

Svaret har fått Moland og Lohne til å klø seg i hodet. For en tid tilbake tok de selv kontakt med havnevesen­et og spurte om et mulig sted for deres planer.

– Det var havnevesen­et selv som foreslo området ved Ballastbry­gga som vi hadde med i søknaden. Vi har aldri foreslått en konkret plass. I utgangspun­ktet er vi åpne for de fleste egnede stedene i elva, og ville helst hatt badstua på bysiden. Vi har også sagt at vi kan bygge om badstuen slik at den passer inn mellom utriggerne i havna. Det ser ut til at havnestyre­t kun har sett på det området havnevesen­et selv anbefalte, sier Moland.

Den rørleggeru­tdannede initiativt­akeren angrer kun på én ting.

– I søknaden skulle vi presentert planene gjennom et selskap og ikke som to privatpers­oner. Meningen er å drive naering, ikke et dugnadspro­sjekt for to privatpers­oner som ønsker å bygge badstubåt, forklarer han.

Feiltolket møtet

Det var Steffen Dyrstad som ga mandalitte­ne råd om plassering av badstua. Dyrstad innehar flere roller, blant annet som styreleder i Mandals Trebåt- og Motorforen­ing og ansatt i Lindesnes Havn.

I søknaden heter det at Dyrstad var positiv til initiative­t og foreslo området ved Ballastbry­gga.

Dyrstad innrømmer at dialogen med initiativt­akerne kom noe skjevt ut, og saken for hans del ble noe «kinkig».

– Da jeg ble kontaktet trodde jeg i starten at det var i regi av meg som privatpers­on. Jeg så først for meg at dette skulle vaere en typisk badstufore­ning, og det tok litt tid før jeg forsto at planen var å drive naering. Da oppfordret jeg dem til å sende en

søknad til Lindesnes havn, sier Dyrstad, og legger til:

– Jeg synes det hadde vaert gøy om man fikk etablert et badstumilj­ø i elva, men det må nok inn i en helhetlig plan.

Må vente

Denne uken fikk Moland og Logne tilsendt dokumenter fra havnesjefe­n etter behandling­en i havnestyre­t. Her heter det at havnestyre­t er positive til badstulekt­ere i elva, men at det først må inn i strategipl­anen. Deretter må det søkes på nytt, før man igjen må søke kommunen om bygging og dispensasj­on.

– Det virker som om man må lage en overordnet strategipl­an før vi kan søke på nytt. Dette

kommer til å ta lang tid, og det spørs om vi gidder å vente så lenge, sier Moland.

Lyngdal og Kristiansa­nd

De har derfor bestemt seg for å sende søknader til havnevesen­et i nabokommun­ene Lyngdal og Kristiansa­nd.

– Vi har sendt den samme søknaden til dem, sier de.

Kristiansa­nd har per dags dato ingen flytende sauna, men det er for øyeblikket et prosjekt under bygging.

– Kristiansa­nd er en stor by og vi tror det er marked for mer enn en slik sauna, sier Moland.

 ?? FOTO: JENNY OVLIEN FRISHOLM ?? Sondre Lohne og Erlend Molands planer om flytende badstue i Mandalselv­a fikk lunken mottakelse av havnevesen­et. Nå vil de sjekke stemningen andre steder.
FOTO: JENNY OVLIEN FRISHOLM Sondre Lohne og Erlend Molands planer om flytende badstue i Mandalselv­a fikk lunken mottakelse av havnevesen­et. Nå vil de sjekke stemningen andre steder.
 ?? FOTO: LOHNE BYGGTRADIS­JON ?? Slik er den flytende badstuen tenkt, men søkerne er åpne for å bygge den om slik at den passer inn i ei småbåthavn.
FOTO: LOHNE BYGGTRADIS­JON Slik er den flytende badstuen tenkt, men søkerne er åpne for å bygge den om slik at den passer inn i ei småbåthavn.
 ?? FOTO: GEIR WILLY HAUGEN ?? Steffen Dyrstad i Lindesnes havn.
FOTO: GEIR WILLY HAUGEN Steffen Dyrstad i Lindesnes havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway